Krashan 03.01.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Robiliście drenaż?, ile wychodzi za metr materiał + robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 04.01.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Mój drenaż miał 55 mb długości i 0.8 m głębokości. Kostzty: Materiały:Rura drenarska - 306,48 złŻwir do drenażu - 430,00 zł ( 1 wywrotka Tatra )Piasek do drenażu - 150,00 zł ( 1 wywrotka Tatra )Osprzęt drenarski - 1 246,82 zł ( 3 studzienki rewizyjne z teleskopami i aluminiowymi włazami, kolanka, trójniki zaślepki redukcje, itp. )Całkowity koszt materiałów: 2133,30 zł brutto Robocizna: pomocnik trzy dni od rana do wieczora ( 400 zł ) no i mój wolny czas dwa dni od rana do wieczora fizycznie, jeden wieczór na zgłębienie literatury i pół dnia na załatwienie wszystkich materiałów. Plus piwo dla kolegi za pożyczenie poziomicy laserowej. Oferty firm miałem dwie: 5500 i 9000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 06.01.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 a do czego podlaczales odplyw z tego drenazu? czy trzeba miec jakies pozwolenia np. na zrzut wody do rowu czy rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 18.01.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Ja wysłałem PCV-ką w pola niżej, takie niczyje nieużytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareczek1234 20.01.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Proponuję do drenażu zastosować geowłókninę! na pewno będzie dłużej działał, jeżeli nie wiesz nic na ten temat to pisz do mnie, wyśle parę porad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budyn 24.01.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Za 55 metrow drenazu (na glebokosci 120 cm, ze spadkiem) zaplacilem za sama robocizne 500 zl. Kolega za 40 metrow na glebokosci 80 cm. dal 200 zl.Material kupilem w castoramie (rure PCV i geowloknine - osobno, bo gotowa rura owinienta geowloknina rura kosztuje w sumie 2,5 raza wiecej niz jak sie samemu owinie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 24.01.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 A w jaki sposób łączyliście rurę spustową z rynny z tym drenażem ? Może macie jakieś zdjęcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.02.2005 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Rure przedłużamy do poziomu drenażu i na końcu umieszczamy trójnik łącząć go z rurą drenarską na obu końcach - trójnik z PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 11.02.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Bez żadnych skrznek spustowych ? Bezpośrednio do rury drenarskiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 11.02.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 A w jaki sposób łączyliście rurę spustową z rynny z tym drenażem ? Może macie jakieś zdjęcie ? Drenaż opaskowy nie powinien byc połączony z odwodnieniem z rynien. Osobno powinna byc odprowadzona woda z rynien, a osobno z drenażu. Pisaliśmy dużo o tym na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.03.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Też planuję zrobić opaskę wokół domu.Czy żwir ma być do samej powierzchni,czy na wierzch sypnąć trochę ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 16.05.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 też będę się w to bawić, nieco szczegółów znajdziecie w wątku drenaż opaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekko 05.06.2005 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Drenaż opaskowy + odprowadzenie deszczówki można się dogadać oddzielnie100 zł /mb (wszystkie materiały w cenie) - firma godna polecenia, jak ktoś chce mogę namiar wysłać na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hk17 06.06.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Ja poproszę bo jestem na tym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 10.06.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 muszę zrobić drenaż i odprowadzenie deszczówki, kto mi da namiar na firmęz Polski centralnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.06.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 pattayaTeż planuję zrobić opaskę wokół domu.Czy żwir ma być do samej powierzchni,czy na wierzch sypnąć trochę ziemi? sypnac ziemi i kwiatki posadzic , tak mialam i bylo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 22.06.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Powiedzci mi na ile jest niezbedny taki drenaż. Prezcież jest izolacja przeciwwilgociowa, ocieplenie .itp Czy nie jest przypadkiem tak, że jak raz utorujecie wodzie drogę w kierunku do budynku to stale będzie ona napływać? Patrzę codziennie na budynki poniemieckie. Czy myślicie,że mają drenaż? A jednak stoją. Moim zdaniem prędzej się zapadną od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.06.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 System drenarski, jak wszystkie instalacje w budynku, powinno się wyceniać indywidualnie na podstawie warunków na dzialce i koncepcji klienta. Wszystkie stawki za mb są przybliżeniem + 20 do 30% (nie na minus napewno).Ja wyceniam szczególowo. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 30.06.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Ale też mi filozofia zrobić wycenę drenażu... Na 1 metr potrzeba: 1 metr rury drenarskiej PCV fi 50 1 metr geowłókniny do jej owinięcia trochę dobrego sznurka do przymocowania geowłókniny żwir (drobny tłuczeń) do obsypania rury metr wykopu Każdy może sobie to wycenić sam, tylko niech się ruszy do najbliżego Leroy Merlin... Zrobienie samodzielnie drenażu nie jest również niczym skomplikowanym, trzeba tylko zachować odpowieni spadek, najlepiej mierzony długim, przezroczystym wężem z pęcherzykiem powietrza Ja nie robiłem drenażu opaskowego, ze względu na mocno nieprzepuszczalny grunt (glina i ił, wymieszane strukturalnie). Robiłem natomiast obejście sączka drenarskiego dokładnie w ten sam sposób jak drenaż opaskowy, z tym, że "ominąłem" nim ławy budynku. Długość obejścia: 40 m. Koszt 1109,35 zł brutto, nie licząc zakupu nowej taczki. Robocizna własna. Pattaya: rura drenażowa, owinięta geowłókniną powinna być obsypana przepuszczalnym materiałem na około 30-40 cm wokoło. Tak więc od góry potem możesz spokojnie nasypać zwykłej ziemi. Co do ludzi, którzy do drenażu opaskowego podłączają spust rynien....Zależy to pewnie od gruntu, ale bez studzienek(ki) chłonnych, które odbiorą nadmiar wody - taka kombinacja może zakończyć się piękną fontanną... Drenaż nie ma za zadanie rozsączyć wodę z dachu on ma odprowadzić do ujścia (studni chłonnej) wodę gruntową napierającą na fundamenty. Jeśli ktoś ma dach 200m2 i spadnie w ciągu godziny 5mm wody, to pójdzie mu do drenażu 1000 litrów.... teraz tylko wystarczy sobie przemnożyć długość drenażu przez pole jego przekroju i mniej więcej wyjdzie pojemność drenażu IMO studnia chłonna przy drenażu opaskowym jest niezbędna. No i ja bym nie łączył drenażu i burzówki. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts