-voymar- 17.02.2023 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Wyniki zależne od tego jakie przyjęli założenia odgórne do obliczeń. Jak już liczyli gruntówkę to mogli podać dla jakiej temp. Dz. Starczy zajrzeć do tematu Temperatury dolnego źródła https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a by zobaczyć, że masa ludzi ma Dz w okolicy +3*C do -2*C - wątpię by wtedy SCOP wychodził powyżej 4. A do kalkulacji mogli przyjąć Dz w przedziale +7*C do +4*C. Obstawiał bym DZ w okolicy 0*C -1*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 17.02.2023 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Jakie włączenia i wyłączenia ????????????? PC to INWENTER więc moduluje mocą ( pisałem o tym nie raz ) PC powietrzna to nie ON OFF jak gruntowa która nagrzewa i robi Stop. Defrosty najczęściej występują w temp. ( -2 do +2 ) a defrost trwa max 5min. Pompy powietrzne jak i gruntowe występują zarówno w odmianach ON/OFF jak i inwerter. Tylko, że dla mocy 12kW - sprężarka w pomie gruntowej będzie miał silnik inwerterowy o mocy maksymalnej 2.26kW - a w pompie powietrznej typu TCAP silnik inwerterowy będzie miał moc maksymalną gdzieś na poziomie 6-8kW (większa sprężarka o kilkakrotnie wyższej wydajność kompresji gazu) Który inwerter się lepiej zmoduluje w temperaturach dodatnich, jak zapotrzebowanie jest niewielkie? To tak jakby porównywać amerykańskie V8 do małolitrażowego R4. Niby nowoczesne V8 potrafi zejść do 400 obr/ min - ale i tak w mieście spali nieporównywalnie więcej (na autostradzie przy dużych prędkościach w porównywalnych budach może już być inaczej) Co więcej pompa powietrzna wymaga dodatkowej jednostki zewnętrznej mieszającej powietrze. W TCAP są to dwa mocne wiatraki - na oko jakieś 400-500W mocy maksymalnej. Jak rozumiem cała idea pompy sublimacyjnej polega na rezygnacji z defrostów i mieszacza powietrza - wprowadza za to inne problemy Sprawa kolejna dziś jest 17 luty temp na zewnątrz +7*C czy twoje DZ. ma temp +7*C ?????? Ty nie patrz na tabelki tylko obserwuj temperaturę zew. i porównuj to temp DZ. np. przez cały Luty. A w Marcu co będzie ????? MY na pewno będziemy mieć spoooooro na PLUS Obserwuję, zarówno temp. DZ jak i GZ, produkcję ciepłą i zużycie energii. - w dniu dzisiejszym przy pracy na CO DZ ma 7.5*C, krzywa grzewcza 33*C - w dniu wczorajszym (16 luty) pompa wyprodukowała 54kW ciepła zużywając 10 kW energii elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 17.02.2023 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Starsze Galmet AIRMAX to Monobloki On-OFF na R410a. Nowsze Galmet Prima też Monoblok Inverterowe na R32. Może nie szukałem, ale propanowych (R290) raczej nie widziałem. I na wykresach nie wychodzą, aż tak źle demonem mocy może nie są, ale są 2x wydajniejsze od Haiera. [ATTACH=CONFIG]463762[/ATTACH] Cudo z zeszłego roku: https://galmet.com.pl/pl/aktualnosci/galmet-na-instalacjach-2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 17.02.2023 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Pompy powietrzne jak i gruntowe występują zarówno w odmianach ON/OFF jak i inwerter. Tylko, że dla mocy 12kW - sprężarka w pomie gruntowej będzie miał silnik inwerterowy o mocy maksymalnej 2.26kW - a w pompie powietrznej typu TCAP silnik inwerterowy będzie miał moc maksymalną gdzieś na poziomie 6-8kW (większa sprężarka o kilkakrotnie wyższej wydajność kompresji gazu) Który inwerter się lepiej zmoduluje w temperaturach dodatnich, jak zapotrzebowanie jest niewielkie? To tak jakby porównywać amerykańskie V8 do małolitrażowego R4. Niby nowoczesne V8 potrafi zejść do 400 obr/ min - ale i tak w mieście spali nieporównywalnie więcej (na autostradzie przy dużych prędkościach w porównywalnych budach może już być inaczej) Co więcej pompa powietrzna wymaga dodatkowej jednostki zewnętrznej mieszającej powietrze. W TCAP są to dwa mocne wiatraki - na oko jakieś 400-500W mocy maksymalnej. Jak rozumiem cała idea pompy sublimacyjnej polega na rezygnacji z defrostów i mieszacza powietrza - wprowadza za to inne problemy Obserwuję, zarówno temp. DZ jak i GZ, produkcję ciepłą i zużycie energii. - w dniu dzisiejszym przy pracy na CO DZ ma 7.5*C, krzywa grzewcza 33*C - w dniu wczorajszym (16 luty) pompa wyprodukowała 54kW ciepła zużywając 10 kW energii elektrycznej cop 5,4 - nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2023 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) Pompy powietrzne jak i gruntowe występują zarówno w odmianach ON/OFF jak i inwerter. Tylko, że dla mocy 12kW - sprężarka w pomie gruntowej będzie miał silnik inwerterowy o mocy maksymalnej 2.26kW - a w pompie powietrznej typu TCAP silnik inwerterowy będzie miał moc maksymalną gdzieś na poziomie 6-8kW (większa sprężarka o kilkakrotnie wyższej wydajność kompresji gazu) Który inwerter się lepiej zmoduluje w temperaturach dodatnich, jak zapotrzebowanie jest niewielkie? To tak jakby porównywać amerykańskie V8 do małolitrażowego R4. Niby nowoczesne V8 potrafi zejść do 400 obr/ min - ale i tak w mieście spali nieporównywalnie więcej (na autostradzie przy dużych prędkościach w porównywalnych budach może już być inaczej) Co więcej pompa powietrzna wymaga dodatkowej jednostki zewnętrznej mieszającej powietrze. W TCAP są to dwa mocne wiatraki - na oko jakieś 400-500W mocy maksymalnej. Jak rozumiem cała idea pompy sublimacyjnej polega na rezygnacji z defrostów i mieszacza powietrza - wprowadza za to inne problemy Obserwuję, zarówno temp. DZ jak i GZ, produkcję ciepłą i zużycie energii. - w dniu dzisiejszym przy pracy na CO DZ ma 7.5*C, krzywa grzewcza 33*C - w dniu wczorajszym (16 luty) pompa wyprodukowała 54kW ciepła zużywając 10 kW energii elektrycznej Czytałeś to co sam napisałeś???? Silnik ma moc 6--8kW ???? To jak to niby chodzi na 1F????? Nie mam ochoty dyskutować z kimś kto dyskutuje nie mają wiedzy o czym w ogóle mówi. Zapotrzebowanie cieplne a raczej obciążenie nie ma tu nic do rzeczy. Ważna jest moc odbiorników czyli OP lub grzejników T cap schodzi z modulacją do 3,5kW Wystarczy by grzejniki miały min 3,5kW ( najlepiej by bylo więcej ) i pompa będzie pracować bez jakichkolwiek taktowań Masz błąd w myśleniu i rozróżnianiu- CO DO CZEGO W dodatnich temp. Nawet tych +15*C PC mi pracuje non stop bez wyłączeń .Dlaczego ?????? Bo to inwenter który ma odpowiedni zład wody jak i przepływ. To dlaczego bymiał taktować ???? Po prostu w temp +15 dom zagrzeje się w 2h i tyle a PC będzie pracować przez te 2h non stop i adekwatnie do innych temp. Edytowane 17 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 17.02.2023 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Czytałeś to co sam napisałeś???? Silnik ma moc 6--8kW ???? To jak to niby chodzi na 1F????? Nie mam ochoty dyskutować z kimś kto dyskutuje nie mają wiedzy o czym w ogóle mówi. To nie dyskutuj, zwłaszcza, że bzdury wypisujesz i innych obrażasz. Czy Ty w ogóle masz pojęcie, ze silnik inwerterowy jest silnikiem prądu stałego? Ciekawe ile faz masz w prądzie stałym Panasonic mocą elektryczną sprężarki to się nie chwali. Z tego co pamiętam to TCAP 12 (3 fazowy) przy -20*C dawał radę uciągnąć chyba 35*C przy zużyciu energii elektrycznej ponad 8kW (zakładam że większość to sprężarka). Zapotrzebowanie cieplne a raczej obciążenie nie ma tu nic do rzeczy. Ważna jest moc odbiorników czyli OP lub grzejników T cap schodzi z modulacją do 3,5kW Wystarczy by grzejniki miały min 3,5kW ( najlepiej by bylo więcej ) i pompa będzie pracować bez jakichkolwiek taktowań Masz błąd w myśleniu i rozróżnianiu- CO DO CZEGO W dodatnich temp. Nawet tych +15*C PC mi pracuje non stop bez wyłączeń .Dlaczego ?????? Bo to inwenter który ma odpowiedni zład wody jak i przepływ. To dlaczego bymiał taktować ???? Po prostu w temp +15 dom zagrzeje się w 2h i tyle a PC będzie pracować przez te 2h non stop i adekwatnie do innych temp. Pompa ON/OFF 16kW jak będzie miał odpowiedni zład i odbiór też nie będzie taktować. Auto z silnikiem V8, też da radę jechać w korku z prędkością 5 km/godz. Pytanie jaki ma to wpływ na efektywność (COP). Przy temp. zewn. 15*C i Tz 25*C (GZ - DZ = 10*C) pompa ciepła może mieć COP nawet rzędu 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) To nie dyskutuj, zwłaszcza, że bzdury wypisujesz i innych obrażasz. Czy Ty w ogóle masz pojęcie, ze silnik inwerterowy jest silnikiem prądu stałego? Ciekawe ile faz masz w prądzie stałym [ATTACH=CONFIG]463769[/ATTACH] Panasonic mocą elektryczną sprężarki to się nie chwali. Z tego co pamiętam to TCAP 12 (3 fazowy) przy -20*C dawał radę uciągnąć chyba 35*C przy zużyciu energii elektrycznej ponad 8kW (zakładam że większość to sprężarka). Pompa ON/OFF 16kW jak będzie miał odpowiedni zład i odbiór też nie będzie taktować. Auto z silnikiem V8, też da radę jechać w korku z prędkością 5 km/godz. Pytanie jaki ma to wpływ na efektywność (COP). Przy temp. zewn. 15*C i Tz 25*C (GZ - DZ = 10*C) pompa ciepła może mieć COP nawet rzędu 10. Oj znafffffffcooooooooooooo Cyt przy zużyciu energii elektrycznej ponad 8kW T cap nie dal rady 35*C uciągnąć ????????? To jak on CWU grzeje do 60*C ????????????/ ON off charakteryzuje się stalą mocą on nie moduluje To jak tym samochodem jeździsz 5km/h - bo skoro jedziesz 5km/h to właśnie włączyłeś modulowanie??????????????????????????/ Po za tym jego max pobór to 4,2kWh zabezpieczenie max 25A Nie myl z kW ha ha ha Edytowane 17 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 17.02.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Oj znafffffffcooooooooooooo Cyt przy zużyciu energii elektrycznej ponad 8kW T cap nie dal rady 35*C uciągnąć ????????? To jak on CWU grzeje do 60*C ????????????/ ON off charakteryzuje się stalą mocą on nie moduluje To jak tym samochodem jeździsz 5km/h - bo skoro jedziesz 5km/h to właśnie włączyłeś modulowanie??????????????????????????/ Po za tym jego max pobór to 4,2kWh zabezpieczenie max 25A Nie myl z kW ha ha ha Nie kłam. Napisałem że przy temp zew, -20*C TCAP (3 fazowy) daje rade wyciągnąć 35*C. A zabezpieczanie to powinno być 30A (zgodnie z dokumentacją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2023 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Nie kłam. Napisałem że przy temp zew, -20*C TCAP (3 fazowy) daje rade wyciągnąć 35*C. A zabezpieczanie to powinno być 30A (zgodnie z dokumentacją) To jakim cudem grzeje CWU do 60*C ??????????????? Zamotałeś się BURAKU i teraz tu wszystkim będziesz udowadniał że białe jest czarne A co z tym samochodem V8 :lol2::lol2: Jak to jest z tą prędkością ????????:D 30A ???????????/ dla 3F ?????/:D:D:D:D bo o takiej pisałeś A ten pobór 8kW ??????????/:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Może ktoś inny z PC T Cap naprostuje ci Beret że ta pompa grzeje i nie do 35*C lecz spooooooro wyżej:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 17.02.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) To jakim cudem grzeje CWU do 60*C ??????????????? Zamotałeś się BURAKU i teraz tu wszystkim będziesz udowadniał że białe jest czarne A co z tym samochodem V8 :lol2::lol2: Jak to jest z tą prędkością ????????:D 30A ???????????/ dla 3F ?????/:D:D:D:D bo o takiej pisałeś A ten pobór 8kW ??????????/:D:D:D:D Sam jesteś BURAK i do tego IDIOTA Od początku pisałem o TCAP 3F bo 1F ma ograniczenie mocy. To ty nakłamałeś że 1F powinien mieć zabezpieczenie 25A. Ja tylko sprostowałem. Tak da się samochodem z silnikiem V8 jechać 5 km/godz. Tylko, że ta modulacja oznacza spalanie pow. 20l / 100km. Silnik 1.6 też da radę jechać 5 km/godz., też się zmoduluje w tylko spali mniej. Rozumiem że twoja pompa przy -20*C grzeje 12kW z COP 4 zużywając 3kW prądu. :D:D:D Edytowane 17 Lutego 2023 przez trapper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.02.2023 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 To nie dyskutuj, zwłaszcza, że bzdury wypisujesz i innych obrażasz. Czy Ty w ogóle masz pojęcie, ze silnik inwerterowy jest silnikiem prądu stałego? Ciekawe ile faz masz w prądzie stałym .... On nie ma pojecia ze silnik inwertorowy uzywany w sprezarkach pomp ciepła jest silnikiem prądu stałego z tego prostego powodu ze to są silniki pradu przemiennego zasilane napieciem przemiennym o regulowanej czestotliwosci. Radze sie dokształcic przed powielaniem takich bzdur. Regulacja obrotów sprezarki odbywa sie za pomocą falownika (inwertera) poprzez zmianę czestotliwosci, gdyby był to silnik prądu stałego to najprostsza regulacja obrótów w dół odbywa za pomocą zmiany napięcia zasilającego, a do tego inwerter jest niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 17.02.2023 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) On nie ma pojecia ze silnik inwertorowy uzywany w sprezarkach pomp ciepła jest silnikiem prądu stałego z tego prostego powodu ze to są silniki pradu przemiennego zasilane napieciem przemiennym o regulowanej czestotliwosci. Radze sie dokształcic przed powielaniem takich bzdur. Regulacja obrotów sprezarki odbywa sie za pomocą falownika (inwertera) poprzez zmianę czestotliwosci, gdyby był to silnik prądu stałego to najprostsza regulacja obrótów w dół odbywa za pomocą zmiany napięcia zasilającego, a do tego inwerter jest niepotrzebny. Zgadza się. Właśnie to starałem się wyjaśnić, nawet zdjęcie wkleiłem. W tej sytuacji nie ma znaczenia czy pompa jest 1F czy 3F (bo tego dotyczyła uwaga) edit: bo faktycznie silniki 1F robią tylko małe tylko że przy inwerterach nie ma to znaczenia Edytowane 17 Lutego 2023 przez trapper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 17.02.2023 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Pełna nazwa to DC inverter (direct current inverter) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.02.2023 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Zgadza się. Właśnie to starałem się wyjaśnić, nawet zdjęcie wkleiłem. W tej sytuacji nie ma znaczenia czy pompa jest 1F czy 3F (bo tego dotyczyła uwaga) Sam silnik jest prądu przemiennego, nie spotkałem sie aby w PC były uzywane silniki pradu stałego. Byc moze w samochodach elektrycznych gdzie są pC bardzo małej mocy są silniki prądu stałego, nie wiem tego. Co do tego czy 1 czy 3 fazy to dotyczy tylko samego zasilania inwertera nie silnika, silnik jest trojfazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 17.02.2023 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Panowie wracając do tematu samsunga EHS mono quiet rozumiem że w temacie informacji na jej temat susza i muszę postawić na Panasa T-cap.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 17.02.2023 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Sam silnik jest prądu przemiennego, nie spotkałem sie aby w PC były uzywane silniki pradu stałego. Byc moze w samochodach elektrycznych gdzie są pC bardzo małej mocy są silniki prądu stałego, nie wiem tego. Co do tego czy 1 czy 3 fazy to dotyczy tylko samego zasilania inwertera nie silnika, silnik jest trojfazowy Silniki komutatorowe mają małą trwałość (nie nadają się), małe DC inwertery są 1, 2 fazowe (małej mocy), 3 fazowe (pompy ciepła, etc...) , w samochodach chyba też 5 fazowe (dużej mocy). Tym niemniej te fazy nie mają nic wspólnego z tym, czy pompa jest zasilana 1F czy 3F. Bo to że ma pompę podłączoną do sieci na jednej fazie nie ma nic wspólnego z liczbą faz sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.02.2023 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Sam jesteś BURAK i do tego IDIOTA Od początku pisałem o TCAP 3F bo 1F ma ograniczenie mocy. To ty nakłamałeś że 1F powinien mieć zabezpieczenie 25A. Ja tylko sprostowałem. Tak da się samochodem z silnikiem V8 jechać 5 km/godz. Tylko, że ta modulacja oznacza spalanie pow. 20l / 100km. Silnik 1.6 też da radę jechać 5 km/godz., też się zmoduluje w tylko spali mniej. Rozumiem że twoja pompa przy -20*C grzeje 12kW z COP 4 zużywając 3kW prądu. :D:D:D 25A wystarczy A są 32A bo ja 30A nie widziałem nie twierdzę że ich nie ma Dyskusja była o On Off przynajmniej z mojej strony Bo do tego się odnosiłem Więc jak on ofem jechać 5km /h T cap 1F 9kW-- złapie 11,2kW mocy Edytowane 18 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.02.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Nie kłam. Napisałem że przy temp zew, -20*C TCAP (3 fazowy) daje rade wyciągnąć 35*C. A zabezpieczanie to powinno być 30A (zgodnie z dokumentacją) Kużwa dla 3F zabezpieczenie 30A ?????????????????????? Tam jest 16A Jak grzeje wodę CWU ?????????????? Skoro tam dogrzewa do 60*C Ha ha do 35*C no chyba że tyle potrzeba na OP to zgoda lecz możliwości tej PC są spoooooooooro wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.02.2023 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Silniki komutatorowe mają małą trwałość (nie nadają się), małe DC inwertery są 1, 2 fazowe (małej mocy), 3 fazowe (pompy ciepła, etc...) , w samochodach chyba też 5 fazowe (dużej mocy). Tym niemniej te fazy nie mają nic wspólnego z tym, czy pompa jest zasilana 1F czy 3F. Bo to że ma pompę podłączoną do sieci na jednej fazie nie ma nic wspólnego z liczbą faz sprężarki. Chłopie wróć do przedszkola bo na forum se nie możesz dać rady. A od kłapania gębą mądrości ci nie przybędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts