trapper 13.02.2023 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Liczą się fakty, testy a nie domysły. Ty możesz twierdzić że ziemia jest płaska, a słońce krąży wokół ziemi. No właśnie pytam o fakty, a nie radosną twórczość na youtoube. Wg karty katalogowej to żadna z pomp Haier nie da rady dostarczyć 10.5kW. Jest wprawdzie jeden monoblock 16kW, ale klasy A+ (55*C)/A++ (35*C), ale on ma te 16kW przy +7*C, a potem moc spada. Przy temp. ujemnych w ogóle nie podają mocy, ani sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 13.02.2023 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Trapper Samsung ma sprężarkę scroll Evi własnego patentu - tak jak myślałem. Zakładam, że byś chciał, żeby pompa posłużyła Ci jakieś 15 lat - w tym kontekście to dodatkowe ryzyko. Mogła im się udać lub nie. Za 10 lat się okaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.02.2023 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 No właśnie pytam o fakty, a nie radosną twórczość na youtoube. Wg karty katalogowej to żadna z pomp Haier nie da rady dostarczyć 10.5kW. Jest wprawdzie jeden monoblock 16kW, ale klasy A+ (55*C)/A++ (35*C), ale on ma te 16kW przy +7*C, a potem moc spada. Przy temp. ujemnych w ogóle nie podają mocy, ani sprawności. Wiesz nie mnie oceniać montera klimatyzacji do oceny danej pompy od tego są suche fakty na ulotce reklamowej i to napisze inny człowiek w fabryce którego też można nazwać że propaguje radosną twórczość. Reasumując skoro widzę że pompa przy -20*C produkuje wodę o temperaturze ponad 50*C, i to samo twierdzi ciepłomierz to wg. Ciebie jest to radosna twórczość OK masz do tego prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 14.02.2023 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Liczą się fakty, testy a nie domysły. Ty możesz twierdzić że ziemia jest płaska, a słońce krąży wokół ziemi. Dlatego zadałem temat, bo mam nadzieję że domysły przerodzą się w pewne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 14.02.2023 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Zakładam, że byś chciał, żeby pompa posłużyła Ci jakieś 15 lat - w tym kontekście to dodatkowe ryzyko. Mogła im się udać lub nie. Za 10 lat się okaże... Panas daje 5 lat na samą sprężarkę, Samsung na całość. Ponadto scroll jest trwalszym rozwiązaniem - przynajmniej w teorii - bo to model Samsunga a nie, już sprawdzonych producentów. Poprzednią koreańską generację z twin rotary można uznać za solidny produkt, lepszy od średniej, ale nie z najwyższej półki... No cóż - jeżeli nie dotrę do informacji które potrzebuję to albo zaryzykuję, albo, co bardziej prawdopodobne, pójdę w klasykę 9kw T-cap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 14.02.2023 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Był czas ,że i Panas dawał 5lat.... Jak potrzebował sprzedaży.... Teraz ta idzie dobrze i bez dodatkowych "zachęt"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 14.02.2023 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Był czas ,że i Panas dawał 5lat.... Jak potrzebował sprzedaży.... Teraz ta idzie dobrze i bez dodatkowych "zachęt"... Teoretycznie sprężarka Scroll ma większą żywotność od twin rotary - teoretycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Panas daje 5 lat na samą sprężarkę, Samsung na całość. Ponadto scroll jest trwalszym rozwiązaniem - przynajmniej w teorii - bo to model Samsunga a nie, już sprawdzonych producentów. Poprzednią koreańską generację z twin rotary można uznać za solidny produkt, lepszy od średniej, ale nie z najwyższej półki... No cóż - jeżeli nie dotrę do informacji które potrzebuję to albo zaryzykuję, albo, co bardziej prawdopodobne, pójdę w klasykę 9kw T-cap. Powiem Tak-- jak już podejmiesz decyzję i ten wybór padnie na T Cap to za rok sam stwierdzisz że Dobrze zrobiłem I tylko będziesz się śmiał z tych dzisiejszych swoich wypowiedzi. Powodzenia w wyborze Weź tak pod uwagę osoby które tu na forum piszą Ile tych osób jest właśnie z panasami. Fakt na innych forach są inni lecz czy ich jest tak DUŻO JAK NAS ? I czy my narzekamy na swe wybory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.02.2023 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Też proponuję T cap, jednak to pytanie o zabność portfela mniej zapłacę za monobloka i jego pobór około 1400zł. A różnica w cenie pomp raczaj 2 krotna liczona w około 25k zł.. Ostatnio koleżanka dzwoniła z okolic Ełku że 78000 zł liczyli za tę pompę w wersji 9kW albo +/- 2kW Ja montowałem za 35k zł a ona ma za ponad 78000zł. Edytowane 14 Lutego 2023 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 01:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Powiem Tak-- jak już podejmiesz decyzję i ten wybór padnie na T Cap to za rok sam stwierdzisz że Dobrze zrobiłem I tylko będziesz się śmiał z tych dzisiejszych swoich wypowiedzi. Powodzenia w wyborze Weź tak pod uwagę osoby które tu na forum piszą Ile tych osób jest właśnie z panasami. Fakt na innych forach są inni lecz czy ich jest tak DUŻO JAK NAS ? I czy my narzekamy na swe wybory? I m.in. to że T-cap jest sprawdzoną pompą jest jej największą przewaga.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 01:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Też proponuję T cap, jednak to pytanie o zabność portfela mniej zapłacę za monobloka i jego pobór około 1400zł. A różnica w cenie pomp raczaj 2 krotna liczona w około 25k zł.. Ostatnio koleżanka dzwoniła z okolic Ełku że 78000 zł liczyli za tę pompę w wersji 9kW albo +/- 2kW Ja montowałem za 35k zł a ona ma za ponad 78000zł. Ceny stają się powoli chore.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 15.02.2023 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Też proponuję T cap, jednak to pytanie o zabność portfela mniej zapłacę za monobloka i jego pobór około 1400zł. A różnica w cenie pomp raczaj 2 krotna liczona w około 25k zł.. Ostatnio koleżanka dzwoniła z okolic Ełku że 78000 zł liczyli za tę pompę w wersji 9kW albo +/- 2kW Ja montowałem za 35k zł a ona ma za ponad 78000zł. Za 78k zł to już można myśleć o pompie gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Za 78k zł to już można myśleć o pompie gruntowej. Oraz resublimacyjnej - która też jest świetnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 15.02.2023 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 A co w niej takiego świetnego , oprócz braku wentylatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 15.02.2023 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Czy mówimy o tym urządzeniu, bo nic innego mi się nie wyszukało. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22826-resublimacyjna-pompa-ciep%C5%82a/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Czy mówimy o tym urządzeniu, bo nic innego mi się nie wyszukało. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22826-resublimacyjna-pompa-ciep%C5%82a/ Nie. Projekt dr-a Raszewskiego z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 A co w niej takiego świetnego , oprócz braku wentylatora ? To że temperaturę pozyskuje z wilgoci w powietrzu, że nie potrzebuje czasu na start i stop, że się nie rozmraża. W polskim patencie minusem jest sprężarka on/off, ale w przypadku tej pompy może to nie grać roli...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 15.02.2023 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ok , ale gdzie są plusy ?To ,że "temperaturę pozyskuje z wilgoci" nie jest plusem.Nie ma wentylatora ok ale czy ma sprężarkę dobrze wyciszoną na zewnątrz , czy tak jak gruntowa cały hałas w domu ? Niie rozmraża się ? Ale wodę chyba zosawia pod sobą.... Najważniejsze , czy COP ma lepsze od powietrznej PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2023 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Też proponuję T cap, jednak to pytanie o zabność portfela mniej zapłacę za monobloka i jego pobór około 1400zł. A różnica w cenie pomp raczaj 2 krotna liczona w około 25k zł.. Ostatnio koleżanka dzwoniła z okolic Ełku że 78000 zł liczyli za tę pompę w wersji 9kW albo +/- 2kW Ja montowałem za 35k zł a ona ma za ponad 78000zł. A mnie T Cap 9kW w 2020r wyszedł 16k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2023 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Za 78k zł to już można myśleć o pompie gruntowej. Poczytaj proszę na FM gruntowych jak płaczą na temp. dolnego źródła Po za tym przez wiekszość sezonu grzewczego PC pow, ma lepsze warunki do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts