Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Samsung EHS Mono HT Quiet 8 i 12kw, 3 fazy

Grigorex

Recommended Posts

Liczą się fakty, testy a nie domysły. Ty możesz twierdzić że ziemia jest płaska, a słońce krąży wokół ziemi.

No właśnie pytam o fakty, a nie radosną twórczość na youtoube.

Wg karty katalogowej to żadna z pomp Haier nie da rady dostarczyć 10.5kW. Jest wprawdzie jeden monoblock 16kW, ale klasy A+ (55*C)/A++ (35*C), ale on ma te 16kW przy +7*C, a potem moc spada. Przy temp. ujemnych w ogóle nie podają mocy, ani sprawności.

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie pytam o fakty, a nie radosną twórczość na youtoube.

Wg karty katalogowej to żadna z pomp Haier nie da rady dostarczyć 10.5kW. Jest wprawdzie jeden monoblock 16kW, ale klasy A+ (55*C)/A++ (35*C), ale on ma te 16kW przy +7*C, a potem moc spada. Przy temp. ujemnych w ogóle nie podają mocy, ani sprawności.

Wiesz nie mnie oceniać montera klimatyzacji do oceny danej pompy od tego są suche fakty na ulotce reklamowej i to napisze inny człowiek w fabryce którego też można nazwać że propaguje radosną twórczość. Reasumując skoro widzę że pompa przy -20*C produkuje wodę o temperaturze ponad 50*C, i to samo twierdzi ciepłomierz to wg. Ciebie jest to radosna twórczość OK masz do tego prawo.

Zakładam, że byś chciał, żeby pompa posłużyła Ci jakieś 15 lat - w tym kontekście to dodatkowe ryzyko. Mogła im się udać lub nie. Za 10 lat się okaże...

Panas daje 5 lat na samą sprężarkę, Samsung na całość. Ponadto scroll jest trwalszym rozwiązaniem - przynajmniej w teorii - bo to model Samsunga a nie, już sprawdzonych producentów. Poprzednią koreańską generację z twin rotary można uznać za solidny produkt, lepszy od średniej, ale nie z najwyższej półki...

No cóż - jeżeli nie dotrę do informacji które potrzebuję to albo zaryzykuję, albo, co bardziej prawdopodobne, pójdę w klasykę 9kw T-cap.

Panas daje 5 lat na samą sprężarkę, Samsung na całość. Ponadto scroll jest trwalszym rozwiązaniem - przynajmniej w teorii - bo to model Samsunga a nie, już sprawdzonych producentów. Poprzednią koreańską generację z twin rotary można uznać za solidny produkt, lepszy od średniej, ale nie z najwyższej półki...

No cóż - jeżeli nie dotrę do informacji które potrzebuję to albo zaryzykuję, albo, co bardziej prawdopodobne, pójdę w klasykę 9kw T-cap.

Powiem Tak-- jak już podejmiesz decyzję i ten wybór padnie na T Cap to za rok sam stwierdzisz że Dobrze zrobiłem

I tylko będziesz się śmiał z tych dzisiejszych swoich wypowiedzi.

Powodzenia w wyborze

Weź tak pod uwagę osoby które tu na forum piszą

Ile tych osób jest właśnie z panasami. Fakt na innych forach są inni lecz czy ich jest tak DUŻO JAK NAS ?

I czy my narzekamy na swe wybory?

Też proponuję T cap, jednak to pytanie o zabność portfela mniej zapłacę za monobloka i jego pobór około 1400zł. A różnica w cenie pomp raczaj 2 krotna liczona w około 25k zł.. Ostatnio koleżanka dzwoniła z okolic Ełku że 78000 zł liczyli za tę pompę w wersji 9kW albo +/- 2kW

Ja montowałem za 35k zł a ona ma za ponad 78000zł.

Edytowane przez marcinbbb

Powiem Tak-- jak już podejmiesz decyzję i ten wybór padnie na T Cap to za rok sam stwierdzisz że Dobrze zrobiłem

I tylko będziesz się śmiał z tych dzisiejszych swoich wypowiedzi.

Powodzenia w wyborze

Weź tak pod uwagę osoby które tu na forum piszą

Ile tych osób jest właśnie z panasami. Fakt na innych forach są inni lecz czy ich jest tak DUŻO JAK NAS ?

I czy my narzekamy na swe wybory?

I m.in. to że T-cap jest sprawdzoną pompą jest jej największą przewaga....

Też proponuję T cap, jednak to pytanie o zabność portfela mniej zapłacę za monobloka i jego pobór około 1400zł. A różnica w cenie pomp raczaj 2 krotna liczona w około 25k zł.. Ostatnio koleżanka dzwoniła z okolic Ełku że 78000 zł liczyli za tę pompę w wersji 9kW albo +/- 2kW

Ceny stają się powoli chore....

Za 78k zł to już można myśleć o pompie gruntowej.

Ok , ale gdzie są plusy ?

To ,że "temperaturę pozyskuje z wilgoci" nie jest plusem.

Nie ma wentylatora ok ale czy ma sprężarkę dobrze wyciszoną na zewnątrz , czy tak jak gruntowa cały hałas w domu ?

Niie rozmraża się ? Ale wodę chyba zosawia pod sobą.... Najważniejsze , czy COP ma lepsze od powietrznej PC ?

A mnie T Cap 9kW w 2020r wyszedł 16k