pawel246 02.02.2023 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Dzień dobry, Chciałbym doradzić się Was odnośnie stropów w kamienicy z lat 20. Jestem zainteresowany kupnem mieszkania, jednak na stropie zauważyłem rysy/pęknięcia w dość powtarzalnym kształcie. W załączniku przedstawiam zdjęcia stropu. Dodam jeszcze, że w łazience ze względu na zmiany pionów instalacyjnych rozkuto część stropu i jest on betonowy (nie widziałem tam żadnych desek/belek). Z informacji od sprzedającego również potwierdzał, że strop jest w technologii betonowej (wybaczcie za złe nazewnictwo). Jaki to może być rodzaj stropu? Czy jest się czego obawiać? Powierzchnia stropu to około 25m2 - każda ze ścian pomieszczenia to grube ściany nośne. Z góry dziękuję za każdą pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2023 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Te pęknięcia stropów (sufitów) są w miarę normalne i często występująStrop Kleina na stalowych belkach. Pęknięcia są wzdłuż krawędzi belek (pewnie dwuteowniki). Edytowane 2 Lutego 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel246 03.02.2023 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej będzie przygotować podłoże pod ułożenie nowej podłogi (najprawdopodobniej panele podłogowe drewniane oraz płytki w kuchni). Wyczytałem na różnych stronach, że najczęściej w takim przypadku zrywa się z podłogi deski, oczyszcza się przestrzeń pomiędzy belkami stalowymi - aż do cegły. Następnie pustki pomiędzy belkami uzupełnia się keramzytem, na to szpryc cementowy, styropian i standardowa wylewka jastrychowa. Tutaj moje pytanie (zakładam, że ciężko będzie jednoznacznie na nie odpowiedzieć) - czy taki zabieg nie zwiększy znacznie obciążenia takiego stropu? - głownie mam na myśli ciężar jastrychu. Czy po prostu dla takiej konstrukcji stropu nie ma to aż takiego znaczenia? Edytowane 3 Lutego 2023 przez pawel246 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.02.2023 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej będzie przygotować podłoże pod ułożenie nowej podłogi (najprawdopodobniej panele podłogowe drewniane oraz płytki w kuchni). Wyczytałem na różnych stronach, że najczęściej w takim przypadku zrywa się z podłogi deski, oczyszcza się przestrzeń pomiędzy belkami stalowymi - aż do cegły. Następnie pustki pomiędzy belkami uzupełnia się keramzytem, na to szpryc cementowy, styropian i standardowa wylewka jastrychowa. Tutaj moje pytanie (zakładam, że ciężko będzie jednoznacznie na nie odpowiedzieć) - czy taki zabieg nie zwiększy znacznie obciążenia takiego stropu? - głownie mam na myśli ciężar jastrychu. Czy po prostu dla takiej konstrukcji stropu nie ma to aż takiego znaczenia? [ATTACH=CONFIG]463597[/ATTACH] Trzeba porównać nowe obciążenia z tymi istniejącymi. Może zwiększy a może będzie przybliżony. Dużo zależy od istniejącego obciążenia - warstwy wypełniające i posadzki istniejące. Musisz zrobić odkrywki i ocenić materiał i grubości warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hakuntata 02.05.2023 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 (edytowane) Witam wszystkich! Pytanie do właścicieli kamienic. Ja i mój partner kupiliśmy mieszkanie w kamienicy na ostatnim piętrze na początku tego roku i musieliśmy już rozwiązać kilka problemów (w tym wyciek wody i późniejsze naprawy dachu). Jednak w ciągu ostatniego miesiąca zaczęliśmy zauważać sporo pęknięć sufitowych i ściennych wokół mieszkania (niezbyt dużych, nie wydaje się być związanych ze szkodami spowodowanymi przez wodę) /moderowano/ Ponieważ nigdy wcześniej nie mieszkałem w edynburskich kamienicach, chciałem zapytać - czy to częsty problem w mieszkaniach, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach? Kiedy powinniśmy się martwić? Kto byłby najlepszym wykonawcą do ich sprawdzenia? Czuję się dość niespokojny i zestresowany widząc, jak pojawiają się te wszystkie pęknięcia Dziękuję! Edytowane 3 Maja 2023 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts