Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na stropie w starej kamienicy

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chciałbym doradzić się Was odnośnie stropów w kamienicy z lat 20. Jestem zainteresowany kupnem mieszkania, jednak na stropie zauważyłem rysy/pęknięcia w dość powtarzalnym kształcie. W załączniku przedstawiam zdjęcia stropu. Dodam jeszcze, że w łazience ze względu na zmiany pionów instalacyjnych rozkuto część stropu i jest on betonowy (nie widziałem tam żadnych desek/belek). Z informacji od sprzedającego również potwierdzał, że strop jest w technologii betonowej (wybaczcie za złe nazewnictwo).

Jaki to może być rodzaj stropu? Czy jest się czego obawiać? Powierzchnia stropu to około 25m2 - każda ze ścian pomieszczenia to grube ściany nośne.

IMG_6221.jpg

IMG_6223.jpg

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

• Like 1

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej będzie przygotować podłoże pod ułożenie nowej podłogi (najprawdopodobniej panele podłogowe drewniane oraz płytki w kuchni). Wyczytałem na różnych stronach, że najczęściej w takim przypadku zrywa się z podłogi deski, oczyszcza się przestrzeń pomiędzy belkami stalowymi - aż do cegły. Następnie pustki pomiędzy belkami uzupełnia się keramzytem, na to szpryc cementowy, styropian i standardowa wylewka jastrychowa. Tutaj moje pytanie (zakładam, że ciężko będzie jednoznacznie na nie odpowiedzieć) - czy taki zabieg nie zwiększy znacznie obciążenia takiego stropu? - głownie mam na myśli ciężar jastrychu. Czy po prostu dla takiej konstrukcji stropu nie ma to aż takiego znaczenia?

123.jpg

Edytowane przez pawel246

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej będzie przygotować podłoże pod ułożenie nowej podłogi (najprawdopodobniej panele podłogowe drewniane oraz płytki w kuchni). Wyczytałem na różnych stronach, że najczęściej w takim przypadku zrywa się z podłogi deski, oczyszcza się przestrzeń pomiędzy belkami stalowymi - aż do cegły. Następnie pustki pomiędzy belkami uzupełnia się keramzytem, na to szpryc cementowy, styropian i standardowa wylewka jastrychowa. Tutaj moje pytanie (zakładam, że ciężko będzie jednoznacznie na nie odpowiedzieć) - czy taki zabieg nie zwiększy znacznie obciążenia takiego stropu? - głownie mam na myśli ciężar jastrychu. Czy po prostu dla takiej konstrukcji stropu nie ma to aż takiego znaczenia?

[ATTACH=CONFIG]463597[/ATTACH]

Trzeba porównać nowe obciążenia z tymi istniejącymi.

Może zwiększy a może będzie przybliżony. Dużo zależy od istniejącego obciążenia - warstwy wypełniające i posadzki istniejące.

Musisz zrobić odkrywki i ocenić materiał i grubości warstw.

• 2 months później...

Witam wszystkich!

Pytanie do właścicieli kamienic. Ja i mój partner kupiliśmy mieszkanie w kamienicy na ostatnim piętrze na początku tego roku i musieliśmy już rozwiązać kilka problemów (w tym wyciek wody i późniejsze naprawy dachu). Jednak w ciągu ostatniego miesiąca zaczęliśmy zauważać sporo pęknięć sufitowych i ściennych wokół mieszkania (niezbyt dużych, nie wydaje się być związanych ze szkodami spowodowanymi przez wodę) /moderowano/ Ponieważ nigdy wcześniej nie mieszkałem w edynburskich kamienicach, chciałem zapytać - czy to częsty problem w mieszkaniach, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach? Kiedy powinniśmy się martwić? Kto byłby najlepszym wykonawcą do ich sprawdzenia?

Czuję się dość niespokojny i zestresowany widząc, jak pojawiają się te wszystkie pęknięcia :(

Dziękuję!

Edytowane przez finlandia