Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie płyty OSB wewnątrz

Goszu

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam w domku ściany z OSB i chciałabym je pomalować (krycie nie musi być na 100%, chcę rozjaśnić wnętrze a nie mieć śnieżnobiałych ścian) lub położyć tapetę (chociaż malowanie wydaje się łatwiejsze). Z tego co wyczytałam to przed malowaniem trzeba trochę zeszlifować, wyczyścić z pyłu, położyć jakiś grunt (tu też za bardzo nie ustaliłam to ma być), polakierować i pomalować farbą. Ale nie bardzo mogę ustalić jaka by to miała być farba dokładnie (na pewno nie chcę olejowej cuchnącej). Chociaż nie wiem czy ten grunt to ma być zamiast lakieru czy dodatkowo? Może kretyńskie pytania, ale nie znam się kompletnie :)

Czy ktoś malował i może podzielić się wskazówkami jak to w miarę sprawnie i nie za gruby hajs zrobić?

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

powierzchnię płyt rekomenduję przeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym, a następnie dokładnie odpylić. Jeśli chce Pan zabezpieczyć płyty OSB i zachować ich drewniane wykończenie, to można zastosować bezbarwny lakier przeznaczony do stosowania na drewnie. Jeśli chce Pan natomiast zmienić kolor płyt za pomocą farby kryjącej, to po przeszlifowaniu i odpyleniu płyt należy je zagruntować uniwersalnym gruntem przeznaczonym do stosowania na drewnie, a następnie pomalować, nakładając co najmniej 2 warstwy farby. Do malowania można wykorzystać farbę akrylową lub lateksową, wybierając taki produkt, który można nakładać na powierzchnie drewniane i drewnopochodne.