atampaolo 04.02.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Witam, Zabieram sie za budowe malego/sredniego domu na dzialce 350m2, mysle ze powierzchnia zabudowy max do 100m2. W temacie jestem totalnym laikiem, a na rynku widze mase roznych technologii, o których nic mi nie wiadomo. Im wiecej czytam, tym mniej wiem! Patrząc na niepewność z jaką mamy aktualnie do czynienia i czas budowy metodą gospodarczą, a także terminy i koordynacja ekip na wlasna reke, skłaniam się ku domom szkieletowym. Inwestycje mam zamiar finansować gotówką. Chciałbym zamknąć się w 500k (działkę już mam), zarabiam też dobrze, więc wykroczenie poza budżet nie będzie dużym problemem. Czy jest ktoś kto jest w trakcie/zakończył w ostatnim czasie podobną inwestycje i jest w stanie polecić mi najlepszą technologię, którą łączy ze sobą wytrzymałość i energooszczędność? Zdaję sobie sprawę, że nie jest to zbyt szczegółowa rozpiska i chętnie podam więcej szczegółów jeśli są jakieś pytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z33 06.02.2023 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Trochę mała ta działka. Dla domów drewnianych są inne wymagania dotyczące odległości "od płotu". Twój szkieleciak musi być oddalony od domu murowanego (zdaje się) o 12m, a gdyby sąsiad miał również dom drewniany to obowiązuje już 16m, sprawdź to bo ja się budowałem 7 lat temu i nie pamiętam dobrze. Ja jak budowałem (no...firma mi budowała) dom szkieletowy, drewniany o powierzchni użytkowej ok. 100m2, parterowy to zamknąłem się w kwocie 350k na gotowo, bez kosztu działki. 250k wzięła firma za stan zamknięty ale bez gładzi, kafelek, paneli itd. Kolejne 100k kosztowało mnie wykończenie plus sprzęty (trochę miałem własnych mebli i sprzętu).Czyli 100m2, ocieplenie z wełny 15 cm plus wełna kamienna na elewacji 15 cm. Wiązary prefabrykowane, pokrycie z gontu, mam nawet fajny strych o pow. 40 m2. Aha, działka 620 m2, większy dom by mi się nie zmieścił ze względu na te wymagania dot. odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atampaolo 07.02.2023 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 hej, dzieki za odpowiedz.sam juz nie wiem jak to wyglada przy domach szkieletowych. np w tym watku gosc mowi ze traktujemy szkieleciaka jak normalny dom jesli ma niedrewniana elewacje:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?248445-Dom-szkieletowy-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts