Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, :roll:

jestem tu poraz pierwszy i mam taką sprawę, mam działkę rolną 1.12ha, chciałabym ją podzielić na 6 działek po 10 arów, a sobie zostawić 44 ary:D. Środkiem miała by biec droga dojazdowa do działek (nie wiem jaka jest min szerokość ja zakładam 6m). Nie mogę znaleźć informacji na temat przekształcania działki z rolnej na budowlaną. Kiedy może być działka siedliskowa, a kiedy już budowlana, jakie są najkorzystniejsze rozwiązania? Gdzie szukać konkretnych informacji i przepisów? Czy "drogę" zostawić sobie czy podzielić pomiędzy działki po równo? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

:wink:

https://forum.murator.pl/topic/27215-jak-podzieli%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-i-jakie-s%C4%85-tego-konsekwencje/

Nie jestem super specem w tej dziedzinie ale po przeczytanie wielu watków na tym forum moge ci poradzić abyś najpierw się zorientowała czy w twojej gminie jest aktualny plan zagospodarowania przestrzennego i sprawdzić jakie przeznaczenie mają w nim tereny gdzie sa twoje działki ( nie napisałas jakiej klasy masz tą ziemię bo jak III lub wyżej to marne szanse na przekwalifikowanie ale jak IV lub niżej to już lepiej.) Może się okazać że w planie będą to tereny pod uprawy bez możliwości zabudowy i klops :( . Jeżeli okaze sie że możesz je przekwalifikować to podział zrobi ci miejscowy geodeta i najlepiej ci poradzi co i jak załatwić w tym temacie.

Poczytaj forum było juz na ten temat duzo napisane.

p.s. Jezeli napisałem coś nie tak lub za mało to prosze szanownych forumowiczów obcykanych w tym temacie o sprostowanie :wink: .

Pozdrawiam[/i]

Idz do wydzialu geodezji Urzedu Miasta/Gminy tam powiedza Ci jak jest procedura przy podziale dzialek. U mnie byla podobna sytuacja- poprzedni wlasciciel podzielil dzilake przed sprzedaza.

Możliwe sa następujące warianty:

1/ jest plan zagospodarowania i działka którą chcesz podzielić jest w tym planie przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową - skontaktować się z

geodetą, który dalej poprowadzi sprawę.

2/ jest plan ale działka ma przeznaczenie rolne. Można ją podzielić tylko na działki rolne nie mniejsze niż 30a. Ewentualnie wystąpić do Gminy o

zmianę przeznaczenia w planie (odrolnienie) ale procedura jest niepewna i bardzo długa.

3/nie ma planu a nieruchomość jest położona na obszarze nieobjętym obowiązkiem sporządzenia takiego planu, a gmina nie ogłosiła o przystąpieniu do sporządzania planu - podziału nieruchomości mozna dokonać,jeżeli jest zgodny z przepisami odrębnymi, a jeżeli przed dniem złożenia wniosku o podział była wydana decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, obowiązująca w dniu złożenia wniosku, jezeli jest zgodny z warunkami określonymi w tej decyzji. Uffff.

4/Jeżeli plan miejscowy jest w trakcie uchwalania, postępowanie w sprawie podziału zawiesza się do czasu uchwalenia tego planu.

Jednym słowem pierwsze kroki należy skierować do Urzędu Gminy i tam

sprawdzić jak jest z planem.

Po pierwsze odrolnienie działki trwa dość długo - u mnie prawie dwa lata mimo, że wszyscy urzędnicy obiecywali, że to kwestia miesięcy.

Po drugie z tego co sie orientuje, to droge którą wytyczysz, a masz taki obowiązek jesli działki po podziale nie bedą miały bezpośredniego dostepu do drogi publicznej, będziesz musiał nieodpłatnie przekazac gminie. co do jej szerokosci to nie wiem czy nie starczy 4m, ale pewien nie jestem

Po trzecie skieruj się jak już wyżej wspominano do Wydziału Geodezji w twojej gminie i tam popytaj o zasady podziału i odrolnienia ziemi. Możliwe, ze skirują cię wyżej - u mnie kilka lat temu krążyłem między UG, UW a Starostwem

Dziękuję za tak szybkie i bardzo przydatne odpowiedzi.

Dodam jeszcze że:

- dwie działki obok, stoją już 4 domy, a piąty jest w trakcie budowy.

- rano zadzwoniłam do UG i planu zagospodarowania nie ma, stary jest już nieaktualny, a nowego brak, ale skoro inni się budują to znaczy że trzeba się "postarać" i wszystko się załatwi.

- klasa ziemi: 95arów to IIIb a tylko 17arów jest IVb.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim którzy mi pomogli :D .

Martadela

• 2 months później...

Działka nie może mieć mniej jak 1000 m2.

Procedura uchwalania nowego planu może być szybsza (u nas 11 miesięcy) pod warunkiem, że nie czekamy aż gmina to zrobi (oni muszą ogłaszać przetargi a to trwa), tylko sami zmieniamy na własny koszt (trochę to jednak kosztuje).

Gleba klasy III wymaga jakiś specjalnych decyzji, zezwoleń z wyłączenia z produkcji rolnej czy jakoś tak, nie orientuję się, bo u nas była IV i V a te nie wymagają takich zabiegów.

W przypadku drogi uważaj, wystarczy 6m, ale nam gmina kazała zrobić 8m! :( - a prowadzi tylko do dwóch działek! A także, ponieważ jest "ślepa" - zakończyc placykiem manewrowym wielkości -UWAGA! - 400m2. Nie mówiąc już o bezpłatnym zagrabieniu 2,5 metrowego pasa ziemi na 'przyszłą rozbudowę drogi gminnej' . :evil: Najpierw dowiedz się jakie mają u ciebie wymagania co do podziału ziemi.

- klasa ziemi: 95arów to IIIb a tylko 17arów jest IVb.

Witam.

Szczerze współczuję. Za wyłączenie gruntów (IIIb) z produkcji rolnej zapłacicie baaaardzo dużo. Pod zabudowę mieszkaniową zwolnione jest tylko 550 m :-(

Pozdrawiam.

Igor