pigularz 05.02.2023 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Witam forumowiczówSpadła na mnie budowa pawilonu handlowego.Ponieważ znakomita większość postów dotyczy budowy domów pozwoliłem sobie napisać. Budynek parterowy 80 m2 dach płaski, grunt stabilny, wielkopolska, ściany GB strop lekki.Projektant dopuszcza i płytę fundamentową i ławę. Jako ogrzewanie służyła będzie klimatyzacja. Rozterki mam odnośnie wyboru ława czy płyta. Nie będzie ogrzewania podłogowego a budynek będzie handlowy więc czy budowa na płycie ma sens-głównie ekonomiczny czy większy koszt budowy ma szanse zbilansować się w oszczędności na ogrzewaniu ? Jeden wykonawca twierdzi że to tylko mnożenie kosztów, drugi bardzo poleca i twierdzi że różnica nie będzie znacząca Koszt robocizny w obu przypadkach jednakowy Uprzejmie proszę o uwagi dotyczące proponowanych rozwiązań- pozdrawiam serdeczniePaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 07.02.2023 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 W obiekcie handlowym zapewne większość strat ciepłą będzie pochodzić ze sposobu użytkowania.Drzwi wejściowe będą otwierać się i zamykać wiec będzie nieustanny napływ powietrza do ogrzania.W domku różnice łatwiej było by dostrzec, w mojej subiektywnej ocenie nie ma szans w obiekcie handlowym bo straty do gruntu będą znikome vs reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts