Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła gazowego i zasobnika

LukaszK1984

Recommended Posts

Stoję przed wyborem kotła gazowego.

Dom od dewelopera, który pierwotnie zaproponował kocioł dwufunkcyjny. :no:

Chcę to zmienić i zainstalować jednofunkcyjny z zasobninikiem.

Mam wycenę trzech zestawów:

• Viessmann Vitodens 100
  • Beretta Ciao Green 25
  • Immergas Victrix Tera 24

Który wybrać? Albo może inny?

Jakiej wielkości zasobnik? Czy 100L będzie ok?

Szczegóły:

--> dom ok 180m2 dobrze ocieplony

--> dwie kondygnacje + poddasze do ewentualnego zagospodarowania (zrobiony osobny rozdzielacz na poddaszu pod grzejniki)

--> w domu na parterze 100% podlogowka + pietro z podlogowka w lazience i przedpokoju + 3 pokoje z grzejnikami

--> 2 lazienki (parter i pietro)

--> rodzina 3 osobowa

Poproszę o poradę.

Edytowane przez LukaszK1984

Myślę, że jeśli 12kW, to z większym zasobnikiem. Albo takim 100l, ale żeby większa ilość wody była nagrzana.

Nie wiem, czy 12kW nagrzeje przepływowo wodę do dłużej używanego prysznica, choć może przesadzam.

Przepływowo nie nagrzeje, w momencie poboru wody i uruchomienia kotła w celu podgrzania temperatura oscyluje w granicach 45 stopni, po zakręceniu kranu w prysznicu kocioł rusza na maxa i u mnie osiąga 60-62 stopnie, mam zadaną 45.

każdy zasobnik ma w danych technicznych podane parametry pozwalajace dobrać pojemność.

Pierwszy to wydatek chwilowy (10io minutowy) w litrach na minutę - określa ile wody dostaniemy przez pierwsze 10 minut od odkręcenia kranu. Wążne jeśli mamy kilka łzienek które będą pracowały w tm samym czasie.

Drugim parametrem jest wydatek ciągły (dużo mniejszy od wydatku chwilowego - mówi ile wody otrzymamy jak odkrecimy kran z cieplą wodą na stałe.

oba wydatki sa bardzo ważne szczególnie gdy ktoś chce stosować deszczownice z dużymi poborami.

Trzecim parametrem jest współczynik NL tu wchodzi w zycie statystyka:

NL=1 oznacza ze zasobnik obsłuży statystyczną rodzinę czyli 3,5 osoby z prysznicem, umywalką i zlewem w kuchni.

polecam wytyczne projektowe: https://static.viessmann.com/resources/technical_documents/PL/pl/VPA/5724729VPA00014_1.pdf?#pagemode=bookmarks&zoom=page-fit&view=Fit

gdzi ejest opisana dokładnie metodyka doboru zasobnika.