LukaszK1984 08.02.2023 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) Stoję przed wyborem kotła gazowego. Dom od dewelopera, który pierwotnie zaproponował kocioł dwufunkcyjny. Chcę to zmienić i zainstalować jednofunkcyjny z zasobninikiem. Mam wycenę trzech zestawów: Viessmann Vitodens 100 Beretta Ciao Green 25 Immergas Victrix Tera 24 Który wybrać? Albo może inny? Jakiej wielkości zasobnik? Czy 100L będzie ok? Szczegóły: --> dom ok 180m2 dobrze ocieplony --> dwie kondygnacje + poddasze do ewentualnego zagospodarowania (zrobiony osobny rozdzielacz na poddaszu pod grzejniki) --> w domu na parterze 100% podlogowka + pietro z podlogowka w lazience i przedpokoju + 3 pokoje z grzejnikami --> 2 lazienki (parter i pietro) --> rodzina 3 osobowa Poproszę o poradę. Edytowane 8 Lutego 2023 przez LukaszK1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.02.2023 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Immergas Victrix 12 TThttps://www.ceneo.pl/44076416 zasobnik 100l jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.02.2023 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Immergas Victrix 12 TT https://www.ceneo.pl/44076416 zasobnik 100l jest ok Mam zasobnik 160 i też jest ok, zależy co dla kogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 13.02.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Myślę, że jeśli 12kW, to z większym zasobnikiem. Albo takim 100l, ale żeby większa ilość wody była nagrzana. Nie wiem, czy 12kW nagrzeje przepływowo wodę do dłużej używanego prysznica, choć może przesadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.02.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Myślę, że jeśli 12kW, to z większym zasobnikiem. Albo takim 100l, ale żeby większa ilość wody była nagrzana. Nie wiem, czy 12kW nagrzeje przepływowo wodę do dłużej używanego prysznica, choć może przesadzam. Przepływowo nie nagrzeje, w momencie poboru wody i uruchomienia kotła w celu podgrzania temperatura oscyluje w granicach 45 stopni, po zakręceniu kranu w prysznicu kocioł rusza na maxa i u mnie osiąga 60-62 stopnie, mam zadaną 45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 15.02.2023 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Jesli kociol do normalnego to jak najnizszej mocy. Jednofukcyjny jest duzo wygodniejszy ale wiadomo, zbiornik zajmuje miejsce. U mnie jest zbiornik 120l i jest super. Kociol tez victrix 12KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.02.2023 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 każdy zasobnik ma w danych technicznych podane parametry pozwalajace dobrać pojemność.Pierwszy to wydatek chwilowy (10io minutowy) w litrach na minutę - określa ile wody dostaniemy przez pierwsze 10 minut od odkręcenia kranu. Wążne jeśli mamy kilka łzienek które będą pracowały w tm samym czasie. Drugim parametrem jest wydatek ciągły (dużo mniejszy od wydatku chwilowego - mówi ile wody otrzymamy jak odkrecimy kran z cieplą wodą na stałe. oba wydatki sa bardzo ważne szczególnie gdy ktoś chce stosować deszczownice z dużymi poborami. Trzecim parametrem jest współczynik NL tu wchodzi w zycie statystyka:NL=1 oznacza ze zasobnik obsłuży statystyczną rodzinę czyli 3,5 osoby z prysznicem, umywalką i zlewem w kuchni. polecam wytyczne projektowe: https://static.viessmann.com/resources/technical_documents/PL/pl/VPA/5724729VPA00014_1.pdf?#pagemode=bookmarks&zoom=page-fit&view=Fit gdzi ejest opisana dokładnie metodyka doboru zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts