Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rdzawe plamy na stropie

Recommended Posts

Dzień dobry, piszę do was na forum bo zastanawia mnie jedna rzecz. Po rozszalowaniu stropu zauważyłem takie rdzawe plamy w niektóry miejscach gdzie jest zbrojenie. Nie występuje to wszędzie, zaledwie w niektórych miejscach a nawet nie na całości jak leci drut tylko np w jakimś odcinku. Zbrojenie było na 2cm plastikowych dystansach, na pewno nie było nigdzie pominięte, bo sprawdzałem to, zresztą nawet na stropie odbijają się plastikowe nóżki. Pytanie czy to może być efekt tego, że zbrojenie było już pokryte rdzą kiedy było kręcone do tego było wszędzie mokro, jeszcze dodatkowo topiliśmy w niektórych miejscach śnieg palnikiem i to mogła taka rdzawa woda wyciec i po prostu osadziła się na desce i odbił się taki ślad ? Jak to wycieram a jest to suche to pod tym jest normalnie szary beton. Załączam zdjęcia poglądowe. Aaa dodam, że takie coś występuje w zasadzie tylko w połowie salonu.

330180932_1805508263156089_2938275354651548_n.jpg

329411411_1379423196162359_7060482961476604491_n.jpg

329586255_1638810393255227_9053260339694312234_n.jpg

No mniej więcej to wiadomo najpierw szalunek w między czasie ciągle mokro jak nie deszcz to śnieg, potem zbrojenie to wiadomo na początku trochę leżało na deskach potem było podkładane, potem w ciul śniegu, potem topiliśmy cały ten śnieg palnikami przed zalewaniem, no generalnie ciągle mokro było.

Grzaliśmy i topiliśmy ten śnieg w dzień zalewania. Druty były pordzewiałe bo leżały prawie 9 miesięcy. Dziwi mnie to, że właśnie miejscami tylko to widać. W pozostałych pomieszczeniach ani śladu a wszędzie były te same podkładki. Edytowane przez adik782

• 2 months później...
Witam ponowie, jestem przed etapem tynków.. więcej tych rdzawych plam nie przybyło a te co były już wyschły. Pytanie tylko teraz, myślicie, żeby to czymś zamalować czy dać se spokój ? Oni przed tynkami chyba i tak pryskają czymś beton... zdania są podzielone jak się dowiadywałem, jedni mówią, że nie wyjdzie to na tynkach inni mówią, żeby zamalować.

Miałem podobnie . Tynkarze którzy robili u mnie powiedzieli że przy cementowo-wapiennych nic nie musze robić a przy gipsowych lepiej zamalować.

Opinie były różne. Rozmawiałem gdzieś z 7 ekipami tynkarzy . I tylko dwie ( w tym moja) ekipy powiedziały żeby coś z tym zrobić.

Dla świętego spokoju kupiłem farbę corizon i przejechałem pędzlem punktowo gdzie było bardziej widoczne. Zajęło mi to godzinkę .