Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów sześciennych gazu na dobę?

NatkaB

Recommended Posts

Radziłbym SIOUX nie czekać biernie na serwisanta tylko w konsultacji z uczestnikami niniejszego forum wziąć sprawy w swoje ręce. Doswiadczenie i wiedza zdobyte w ten sposób będą procentować bardzo długo.

Na poparcie tej tezy przytoczę osobiste doświadczenie.

Do uruchomienia kotła musiał przyjechać serwisant sprzedawcy (wiadomo - gwaracja), cena usługi 500zł (netto). Na jego nieszczęście, a na moje szczęście mam sporą więdze na ten temat i patrzyłem na rece serwisantowi i cóż, szybko okazało się, że facet nie ma pojęcia o tym co robi. A to co już robił, odbywało się czysto mechanicznie bez analizy przyczym i skutków. Wezwałem jego szefa i w bardzo miłej atmosferze dokończyliśmy dzieło.

Pojawia się tym kontekście pytanie; jak wyglądają przypadki tego (i innych) serwisanta u inwestorów, którzy nie mają pojecia w tym temacie?... Każdy chyba zna odpowiedź.

Spóźnine podziękowania Yoric za dobre rady, jednak w większości nie mogę ich zastosować. Mam tak rozpaskudzonych domowników, że życie w domu zaczyna się o godzinie 6 rano i kończy często dopiero po 2 w nocy. Nie ma przerw w stylu; "nikogo nie ma w domu". W zasadzie nie ma sytuacji, że nie jest potrzebna ciepła woda. Czasami ktoś chce się kąpac o 14... innym razem o 2 w nocy, a niekiedy o 6 rano. Ze względu na odległości musi być cyrkulacja. Staram się jakoś to wszystko usystematyzować, ale naprawdę jest trudno.

Z reguły analizujemy, dążąc do oszczędności, aspekty czysto techniczne, jednak czynnik ludzki ma też ogromne znaczenie.

Pozdarwiam

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam do ogrzania 150 m2. Gaz ziemny, piec gazowy starego typu ( ma 16 lat) + eletroniczny regulator temperatury.

Od 1.11.2006 do 31.12.2006 zużylem 464 m3 gazu. Temperatura wewnątrz: patrer - 20stopni, piętro - 22 stopnie. Sciany zewnętrzne : 12cm siporeks, 5 cm pustka powietrzna, 24 cm siporeks. Okna drewniane, skrzynkowe, takie jakie drzewiej bywały. Dach skośny. Strop betonowy pomiedzy piętrem a strychem ocieplony 15cm wełny mineralnej

lukol ;-)

Prawie miesiac odpoczywalem od forum i nie tylko ;-) Witam po swietach - mam nadzieje ze cieplych i przytulnych nie tylko z racji uzywania co ;-).

Jesli nie mozesz globalnie zmniejszyc temperatur w domu - sa jeszcze 2 drogi optymalizacji ;-)

1) tansza ;-)

Stopniowo zmniejszasz nastawy w domu dzisiaj pol stopnia mniej, za tydzien nastepne pol stopnia obnizysz i obserwujesz zachowania osobnicze w domu.

Zmniejszasz temperature do momentu awantury " co tu cholera jasna !! tak zimno!!" a pozniej podnosisz o pol stopnia i oscylujesz wokol wartosci

"awantura" ;-)

2) drozsza

Sa takie glowice przygrzejnikowe, ktore mozesz indywidualnie zaprogramowac i dobierac charakterystyki grzania nie do calego domu, lecz do poszczegolnych pomieszczen.

Mierne rezultaty, szczegolnie jesli pomieszczenia zimne z cieplymi sie mieszaja ...

Sugeruje metode nr 1

Y

Zapłaciłem rachunek za gaz.... nie powiem, że jakiś duży, ale i tak dość irytujący.... Dla mnie każda kwota, którą muszę płacić jest bardzo stresująca.... Co prawda.... z bardzo egocentrycznego... mojego punktu widzenia stwierdzam;.... chyba już nawet w niebie dowiedzieli się, że nie przelewa mi się i tak jakoś łagodniej tą zimą nas obdarzają.... Przy okazji innym też taniej wychodzi za ogrzewanie...

Tak się rozmarzyłem, że już prawie zapomniałem po co ja o tym wszystkim piszę... Otóż dzięki niespotyakanej hojności niebios mamy bardzo stabilne warunki do przeprowadzania testów porównawczych. Można przyjąć jako stałotemperaturowy (prawie izotermiczny) okres od 15 października.... no własnie do kiedy.... Ja bym sugerował do kwietnia...

Ale do rzeczy; po zapłaceniu w / w rachunku powziąłem stanowcze postanowienie, że zaraz po powrocie do domu w alternatywie: "albo komfort - albo oszczędność" przerzucam hebel na oszczędność.

Jeszcze nie wiem co dokładnie będę robił w tym kierunku, ale na pewno coś wymyslę... Yoric już intensywnie pracuje nad pomysłami dla mnie...... deklaruję, że mogę uwzględnić te nawet bardzo perwersyjne - dla dobra nauki nie mam skrupulów w testowaniu rodziny.

Dotychczasowe zużycie dobowe 14 - 16m3/24h (domek 400 + 20m2). Postaram na bieżąco informować o wynikach. Na początek mocno przyciąłem cyrkulację CWU i dużo sobie po tym obiecuję.

Pozdrawiam

lukol ;-)

1) tańsza ;-)

Stopniowo zmniejszasz nastawy w domu dzisiaj pol stopnia mniej, za tydzien nastepne pol stopnia obnizysz i obserwujesz zachowania osobnicze w domu.

Zmniejszasz temperature do momentu awantury " co tu cholera jasna !! tak zimno!!" a pozniej podnosisz o pol stopnia i oscylujesz wokol wartosci

"awantura" ;-)

Y

Bardzo dobra metoda, :D

ostatnio też właśnie osiągnąłem wartości "awantura", ale reakcją było żądanie wskoczenia powyżej wartości startowych, więc należy ostrożenie stosować tę metodę.

tak czytam czytam i trochę mnie przerażają wasze rachunki. Mam domek 120 m pierwszy sezon grzewczy, nie bę dę się zagłębiać w szczegóły ale dom bardzo dobrze ocieplony poza stropem, który czeka na dokończenie poddasza i to jest jedyny problem. No poza tym , że jak co miesiąc dostaję rachunek od gas polu to mnie szlag trafia. Zużycie miesięczne jakieś 150 m ale ten metr bardzo dużo mnie kosztuje około 8 zł. Napiszcie czy to normalne, bo mąż mnie dobija, że tylko my mamy takie "wspaniałe" centralne. Dodam, że w okolicy cężko by szukać kogoś kto nie ma standardowgo ogrzewania na drzewo ew. węgiel.

pOZDRAWIAM

agnes,

rachunki rzedu 1200 zl miesiecznie przy takich temperaturach jak dzisiaj to BAAARDZO duzo!

Na szczescie jest co poprawiac ;)

Trzeba bezwzglednie jak najszybciej ocieplic/uszczelnic poddasze - wtedy rachunki spadna o polowe.

Alternatywne zrodlo ciepla - np kominek.

Jeli placicie ponad 1000 zl miesiecznie - trzeba robic kominek - nie spalicie wiecej niz 2 mp drewna miesiecznie (200 zl) a przy paleniu w kominku oplaty za co znowu spadna.

Y

Yoric dziękuję bardzo wreszcie mam jakis punkt zaczepienia do rozmów z mężem, bo on postanowił zmienić co, tylko kto wstanie o 5 rano żeby napalić w zwykłym piecu?

Pozdrawiami życzę niskich rachumków.

Witam

Gdybym był na Twoim miejscu to posłuchałbym rady Yorica. Bezzwłocznie zakupiłbym materiał izolacyjny i rozłożyłbym go na stropie, jeszcze w tym sezonie sporo zwróci Ci się z tej inwestycji, natomiast materiał i tak musisz zakupić w celu dokończenia właściwej izolacji. Decyzje o innym piecu odłożyłbym na później.

Moje koszty na energią podałem w linku

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86239&postdays=0&postorder=asc&start=240

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

Agnes0204

To co piszą inni, czyli Ocieplić konicznie strop, proponuje wełnę URSA DF35, Jest zdecydowanie lepsza, jak tak zrobilem ( info od Zbycha z forum).

Koniecznie kominek z rozprowadzeniem ciepła. Ja do tej pory przy tych temepraturach nawet nie uruchamiam pieca ( olej). Grzeję kominkiem ( grawitacyjne DGP). Przychodzę z pracy po 15 i odaplam, palę do 22 wcale nie na maksa ( Tarnava 16 KW) . DOm 150 m2 ściana Porotherm 25 +15 styropian, Duża wystawa okienna na dole i w sypialni od południa.

Temperatura w domu na dole 22 u góry 23. Po nocy spada do 21 czsem do 22. Nie mam jeszzcze podbitki.

Kominek to podstawa

Pozdrawiam

Mobby

wracam ponownie do wątku: w okresie od 13 listopada do 31 grudnia, zużycie wyniosło: 758 m3. :-?

Jak już kiedyś wspomniałam, stary dom z 1916 roku, nieocieplony, powierzchnia użytkowa 116 m., wymieniona instalacja gazowa, i okna.

Czy dużo??? w porównaniu z zeszłym rokiem gdzie zuzycie wyniosło ponad 1000m3 za niecałe 2 miesiace to mało....

dziennie daje nam około(srednia) 15,79m3

jag_24 przy takiej powierzchni i takiej aurze ca 16m/24h to jest dość sporo i na pewno można to zmniejszyć.... Napisz jaki masz kociołek, jeśli trochę wiekowy, to przy jego wymianie sporo możesz zaoszczędzić gazu.

Pozdrawiam

witam :) piec jest firmy MORA, i został zakupiony przez poprzednioego właściciela w 1998 roku. Więc aż stary to "chyba" nie jest :-? .

wracam ponownie do wątku: w okresie od 13 listopada do 31 grudnia, zużycie wyniosło: 758 m3. :-?

Jak już kiedyś wspomniałam, stary dom z 1916 roku, nieocieplony, powierzchnia użytkowa 116 m., wymieniona instalacja gazowa, i okna.

Czy dużo??? w porównaniu z zeszłym rokiem gdzie zuzycie wyniosło ponad 1000m3 za niecałe 2 miesiace to mało....

dziennie daje nam około(srednia) 15,79m3

Mało ? Mój znajomy ma dom 124 m2 , fakt ze ciepły , zwyklego termeta i jego licznik przy -20 stopniach w styczniu 2006 wykręcał poniżej 370m3 . On się mógł zapytać czy to mało .

Tobie wyszło 758m3 razy cena gazu to wychodzi ponad 1 tyś złotych. Myśle ze mozna cos pokombinowac w celu obiżenia kosztów . Jest z czego schodzić.

Kolejne notowanie :)

Od 14 października do dziś a więc przez 90 dni zeszło mi przy następujących parametrach: kocioł Turbo Brotje 24kW jednofunkcyjny z zasobnikiem 120l? ,dom parterowy 140m2 użytkowej bez garażu,strop z płyt GK na nim 25cm wełny,ocieplony 12cm styropianem.Ściany z siporeksu.Duża powierzchnia okienna ale na oknach rolety przeważnie przymknięte w 70%.

Temperatura ustawiona na 21/dzień i 18.75/noc. Włączona tylko podłogówka /ca.80m2/ i grzejnik w łazience,w sypialniach nie grzejemy.Pierwszy sezon grzewczy.

Odczyt zdziś:) 474m3 Gz50.

Po domu chodzimy w krótkich spodenkach.Jest jednak pewien haczyk :D:D:D palimy codziennie od godziny 17-18 do nocy w kominku z DGP ale bez dmuchawy.Generalnie wystarczałoby ciut przepalić i już by było o.k. ale z racji tego,że na razie się nacieszam "żarem z kominka" to palę dość długo,tak że czasem temperatura dochodzi do 25stopni w całym domu.

Dom wychładza się przy obecnych temperaturach dopiero tak kole 12-13 w południe dnia następnego do 20-21 stopni,a ponieważ mam zaprogramowane by dzienna temperatura była w godzinach 6-8 i 18-23, powiedzmy do temperatur na dworze rzędu powyżej -3-4 stopni piec włącza się tylko na półgodzinki-godzinki ,tak by ciut nagrzać w łazience.Sądze,że dość dużo mi idzie na c.w.u. i jej cyrkulacje w układzie.

Aha ważna rzecz przez pierwszy miesiąc nie miałem regulatora pokojowego a w pierwsze dwa dni grzania zeszło na wygrzanie ca. 45m3 gazu