Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów sześciennych gazu na dobę?

NatkaB

Recommended Posts

Mało ? Mój znajomy ma dom 124 m2 , fakt ze ciepły , zwyklego termeta i jego licznik przy -20 stopniach w styczniu 2006 wykręcał poniżej 370m3 . On się mógł zapytać czy to mało .

Tobie wyszło 758m3 razy cena gazu to wychodzi ponad 1 tyś złotych. Myśle ze mozna cos pokombinowac w celu obiżenia kosztów . Jest z czego schodzić.

hmm...owszem można obniżyc koszty jeśli:

1) wymieni sie dachówki ( te obecne wołają o pomstę do nieba)

2) ociepli sie dom od zewnątrz ( bo poddasze już ociepliliśmy w zeszłym roku, dzięki temu rachunki sa niższe niż np 2 lata temu).

3) generalnie nie ma nas cały dzień w domu( wracamy około 16-19.00).ale.......kiedyś już wspomniałam, że dom kupiliśmy...ale z prawem użytkowania na rzecz pewnej osoby, która wcześniej była właścicielem.....i teraz robi awantury o wszystko, w domu gorąco a ona okna pootwierane i wrzeszczy że zimno leci ( a wystarczyłoby okna pozamykać)

4) drzwi wejściowe- jeszcze nie wymienione ( stare połatane posklejane ....nie wymieniamy, bo dawny właściciel jak tymi trzasnie to aż ja podskakuję u siebie i zastanawiam sie kiedy wypadną z zawiasów) :-? .

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale.......kiedyś już wspomniałam, że dom kupiliśmy...ale z prawem użytkowania na rzecz pewnej osoby, która wcześniej była właścicielem.....i teraz robi awantury o wszystko, w domu gorąco a ona okna pootwierane i wrzeszczy że zimno leci ( a wystarczyłoby okna pozamykać) .

Wypisz wymaluj sytuacja jak w filmie "Duplex" z Benem Stillerem i Drew Barymoore.

Wypisz wymaluj sytuacja jak w filmie "Duplex" z Benem Stillerem i Drew Barymoore.

hmmmm, film "Duplex" przy naszych problemach z tą osobą to sielanka....u nas plomby przemiły lokator- bądż jej rodzinka która urządza najazdy na nasz dom dzień w dzień,potrafili nam plomby od licznika z prądem pozrywać....a później przewracac oczkami że " to nie ja"..."nie moja rodzina", to "wy"....

jasne zrywam sobie co jakiś czas plomby , później dzwonię do energetyki z prośbą o założenie nowej i za każdą znowu płacę- też mi interes... :evil:

ale..ale nie odbiegając od tematu...też mnie się zdaje że jak na takie warunki pogodowe jakie teraz panują na dworze...to faktycznie są to kolosalne koszty :(

wracajac do adremu ;-)

u mnie srednie zuzycie gazu 4 m3 / dobe

(4 XI 2006 - 10 I 2007 - zuzycie 263 m3 GZ-50)

zuzycie drewna - okolo 3 m3

dom 220 m2, ok 600 m3 kubatura

ocieplony

grzeje komikiem (18 kW) czesc domu - grawitacyjne DGP

temperatury w domu - 18,5 - 20 *C

plyta gazowa

cwu - 4 osoby

Y

U mnie spalanie gazu GZ-50 wyszło wg. ostatnia faktura za okres od 27.X.2006 do 28.XII.2006 - 366 m3 (średnia 5,9m3 na dobę) - co dało kwotę faktury 545zł

- dom parterowy

- pierwszy sezon grzewczy,

- powierzchnia 133 m2 + garaż 18m2 co daje razem 151m2

- kubatura ok.400 m3 ,

- ściany silka18 + 15 cm wełny,

- strop 20 cm wełny między krokwie bez przekładki (myśle aby jeszcze dołożyć z 5-10cm wełny na przekładkę ale niewiem czy coś to zmieni?)

- podłoga 8 cm styropianu na przekładke

- 50m2 podłogówka reszta grzejniki,

- kocioł stojący kondensacyjny 25 kW Dedietrich Elidens DTG 1300 z zasobnikiem 130l i pogodówką

- temperatura w dzień i w nocy stała 21st. (garaż 12st.)

- w kominku rozpaliłem pod wieczór z 4razy

- rodzinka 2+1

• 2 weeks później...

Witam,

Moze i ja cos doloze do obserwacji odnosnie kosztow ogrzewania.

Domek parterowy,podpiwniczony z lat 60tych,strop ocieplony 5cm styropianem,sciany z cegly i pustaka 35cm ocieplone 10cm styropianem,stropodach ocieplony Ekofibrem 20-25cm,okna nowe Thyssena.

Piec Junkers Euroline z otwarta komora spalania zabudwany w kuchni

z regulatorem TR 12-2 z grzejnikami Purmo.

Temperatury:

od 6:00 do ok 8:30 nagrzewa sie do temperatury 21,3 st.C,pozniej juz z przerwami podtrzymuje ja do ok 17:00,

od ok 17:00 do 23/24:00 temperatura 21,3 do 22,3 st.C

od 23/24:00 do 6:00 temperatura schodzi do 18 st.C.

Ilosc zuzytego gazu od 3/10/2006 do 312/2006 304 m3 za CO+CWU+gotowanie itp.4 osoby.

Bede wdzieczny za jakies uwagi moze cos sie da uciac z kosztow???

Pozdrawiam

PS:

Czy ktos sie moze orientuje w piecach Aristona?

Gość JACKIE P

dostałem dziś fakturę za okres 20.12.2006 - 23.01.2007 uwzględniający podwyżkę cen gazu - zużyłem dokładnie 155m3 gazu za 257 zł /GZ-50/ na powierzchnię 105m2, dom D53 spokojny - PTH 44,5 bez docieplenia, okna drewniane, strop drewniany wełna 25cm, temp. 6.00/8.00 i 15.00/22.00 na 21 st.C, w pozostałych 18,5 st.C. A jak u Was ?????? Wg Was dużo to czy mało ??????? Pozdrovka

PS - czekamy na upragniony śnieg aby poszusować trochę

Witam

myslimy zeby sobie kominek zrobic ale czy nam plany sie zrealizuja to czas pokaze.

Moze jakis pomysl odnosnie nastaw pieca?

Ja ustawione mam na grzanie wody ok 65 st.C na wyjsciu z pieca oraz moc samego pieca zostala zmiejszona na 17kW.w pokoju gdzie mam regulator grzejnik otwarty na maksa.

Jeszcze jedno pytanie moze ktos podpowie czemu w jednym roku pokoju mam bardzo zimne sciany?

jestem....przerażona... 23 stycznia (godz.18:42) licznik wskazywał zużycie 66261 a dzisiaj 25 stycznia (godz. 07:29), stan licznika wyniósł 66297. Co daje 36 jednostek!!!! w 36 godzin.

jestem załamana :-? , mam juz hopla z tym codziennym sprawdzaniem stanu licznika .....a później łapię doła....ile kasy będę musiała zapłacić....

12 m sześć dzieniie to dużo? jag-24 - kokietujesz? poczytaj o innych i nie panikuj - jest przecież zimno i są wiatry.

joan czytam i widzę...36 metrów sześć. na półtora dnia!!!! wiatry to już się skończyły dawno temu :-? zimno? ojej w zeszłym roku było zimniej temp. dochodziła do -20 i piec tyle nie zużywał. teraz przy temp. na dworze -2 stopnie zużył mi 36 jednostek. Uwierz mi mam powód do paniki..

12 m sześć dzieniie to dużo? jag-24 - kokietujesz? poczytaj o innych i nie panikuj - jest przecież zimno i są wiatry.

joan czytam i widzę...36 metrów sześć. na półtora dnia!!!! wiatry to już się skończyły dawno temu :-? zimno? ojej w zeszłym roku było zimniej temp. dochodziła do -20 i piec tyle nie zużywał. teraz przy temp. na dworze -2 stopnie zużył mi 36 jednostek. Uwierz mi mam powód do paniki..

36 jednostek ale jakich? m3 czy takich ze zbiornika propanu?

36m3 gazu to sporo przy takich temperaturach....