joan 31.01.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 no dobra - to dużo - zwłaszcza na tak mały dom... nie wiem jak mi wyszło te 12 m sześć/dzień U mnie - w zeszłym tygodniu któregoś dnia zużyłam 24 m sześć - do ogrzania 220 m kw podłogi - piec Wiesiek kondensacyjny - teraz zużycie 10-12 m sześć/dobę też mi sie wydaje dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 31.01.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Obiecywałem, że poinformuję o wynikach moich działań oszczędnościowych, ale warunki pogodowe zrobiły się zupełnie nieporównywalne do poprzedniego stanu.... Zużycie gazu niestety też. Każdego dnia o tej samej porze zapisuję stan gazomierza i wyniki są tak rozrzucone, że nie potrafię wyciągnąć żadnych wniosków.Mam dobowe żużycie na poziomie: 11 - 30m3. Te najwyższe notowania dotyczą dni mroźnych i przede wszystkim wietrznych. W dni wigotne i wietrzne, też nie jest najlepiej. Sytuacja radykalnie poprawia się przy dniach słonecznych, z małą wilgotnościa powietrza i bezwietrznych (to chyba nikogo nie zaskakuje). No cóż... nic odkrywczego; przy warunkach powodujących większe straty ciepła, zapotrzebowanie na paliwo rośnie, jeśli chcemy zachować stały komfort cieplny w budynku.Zaineresowanym przypominam; domek 400+20m2, gaz GZ-50Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 31.01.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 jag 24 o ile sie orientuje, to u Ciebie gazownia serwuje gaz GZ-35, cazyli przeliczajac na GZ-50 o ktorym wiekszosc ludzi pisze 36 m3 GZ-35 = ~ 24 m3 GZ-50 to duzo (zwazywszy wielkosc domu) ale juz nie tragicznie ...... Jesli zuzycie gazu zwiekszylo sie znacznie w stosunku do zeszlej zimy (ktora byla duzo ostrzejsza od obecnej) - moze to swiadczyc o jakiejs usterce kotla ... - wymiennik jest brudny zakurzony - albo zakamieniony - albo gdzies cos cieknie - albo pompy cyrkulacyjne pracuja non stop jak szalone - a moze nie pracuja wcale (te pompy) Wezwij serwisanta Wspominalas cos o jakims uciazliwym wspollokatorze - moze on rozkreca zawory przygrzejnikowe na maxa i otwiera okna ? albo odkreca goraca wode i wychodzi do kina ?? Dobra nowina jest taka, ze jest wiele potencjalnych przyczyn duzego zuzycia gazu i moze byc tylko lepiej Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 31.01.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam ponownie,Odczyt od 1/12/2006 do 31/1/2007 = 545 m3Dane domku macie wyzej...PodzrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 31.01.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 nowy dom powierzchnia 100m2, temp. 20,5 w dzień, 18,5 w nocy - ostatni miesiąc od 20 grudnia do 23 stycznia - równiutko 155m3 GZ-50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 01.02.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 u mine nadal to samo srednie dzienne zuzycie to ok.7 m3 gz50 sciany silka 24 plus 15 ociepl. plus 30 cm wełny strop plus 20 skosy domek nowy z poddaszem pow.ok 120 plus garaz temp. dzień noc 21 vailllant z zasobnikiem 20 l płyta elektryczna co najlepsze to zuzycie kształtuje sie podobnie mimo iz mamy coraz chłodniej na dworzu myśle ze to niezly wynik kominek jest ale palone było tylko 2 razy na swieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 01.02.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Yoric,dlaczego "cieknięcie" w instalacji powoduje większe zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 02.02.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Joasiu, :) wymieniajac te wszystkie "przyczyny" mialem na mysli generalnie zly stan techniczny kotla .... niz faktycznie jakies przecieki ... ale jesli rzeczywiscie gdzies "ucieka" ciepla woda, ktora trzeba uzupelnic - moze byc to przyczyna zwiekszonego zuzycia gazu przez kociol Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 02.02.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 u mine nadal to samo srednie dzienne zuzycie to ok.7 m3 gz50 sciany silka 24 plus 15 ociepl. plus 30 cm wełny strop plus 20 skosy domek nowy z poddaszem pow.ok 120 plus garaz temp. dzień noc 21 vailllant z zasobnikiem 20 l płyta elektryczna co najlepsze to zuzycie kształtuje sie podobnie mimo iz mamy coraz chłodniej na dworzu myśle ze to niezly wynik kominek jest ale palone było tylko 2 razy na swieta Zgubi mam do ciebie pytanie , czy ty masz ten piec dwufunkcyjny Vaiilanta z 20l warstwowym zasobnikiem ? A jeśli tak to jak u ciebie z konfortem ciepłej wody ? Ile osób zmieszkuje i korzysta z wody. pytam z poniewaz sam roważam taką opcje ale wszyscy instalatorzy mi odradzają mówiąc ze bede miał problem z ciepła wodą , a do tego jesli będę korzystał dużo z wody to nie będzie oszczędności bo piec podczas ogrzewania ciepłej wody będzie pracował na maxymalnej mocy a co za tym idzie będzie większy pobór gazu pozdr Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Mi teraz wyszło ok. 12,75 m3 na dobę, dom 220m do ogrzania, piec Viessmann Vitodens 200 kondensacyjny, zasobnik 200l, cyrkulacja, 6 użytkowników w tym 4 małych Przez 36 dni poszło 459 m3. Przy czym zwłaszcza w wietrzne dni grzaliśmy zdrowo. Rachunek 661 PLN Nie jesteście sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 02.02.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Yoric, nie pytałam z teoretycznej ciekawości, tylko dlatego, że u nas właśnie są jakieś przecieki - tylko nie wiemy, gdzie, bo nie widac śladu wilgoci . Ale ciśnienie w instalacji spada tygodniowo o 0,8 - 0,9 bara. Uzupełniamy, i znowu spada, uzupełniamy - i tak już od początku sezonu. A przy tym gazu też idzie jakby za dużo . U nas jak u Baby: vitodens 200 i 220 m kw domu, temp. 19-20 st cały czas (musimy grzać, bo glazurnik każe ). Tylko że my jeszcze nie mieszkamy (więc nie dochodzi cwu) - a i tak średnie zużycie to 14,3 m sześć na dobę . Co tu robić, co tu robić??? Chyba założę nowy wątek i zapytam tzw. ogół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 04.02.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Czegoś tu nie rozumiem: Jedna z ofert jaką dostałąm na gaz ze zbiornika mówi: 7zł za m3 gazu. Więc wasze wyliczenia miesięczne opiewałyby na 7x300m=2100zł za gaz.... Coś mi tu śmierdzi (gaz się ulatnia?) - a może te m3 które podajecie to są faktycznie litry???? Bo (jak się przed chwilą w innym wątku dowiedziałam) m3 = około 4litrów gazu. I wtedy to byłoby rozsądniejsze. A może jest błąd w mojej ofercie? Ile płacicie z m3 gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 04.02.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 u mine nadal to samo srednie dzienne zuzycie to ok.7 m3 gz50 sciany silka 24 plus 15 ociepl. plus 30 cm wełny strop plus 20 skosy domek nowy z poddaszem pow.ok 120 plus garaz temp. dzień noc 21 vailllant z zasobnikiem 20 l płyta elektryczna co najlepsze to zuzycie kształtuje sie podobnie mimo iz mamy coraz chłodniej na dworzu myśle ze to niezly wynik kominek jest ale palone było tylko 2 razy na swieta Zgubi mam do ciebie pytanie , czy ty masz ten piec dwufunkcyjny Vaiilanta z 20l warstwowym zasobnikiem ? A jeśli tak to jak u ciebie z konfortem ciepłej wody ? Ile osób zmieszkuje i korzysta z wody. pytam z poniewaz sam roważam taką opcje ale wszyscy instalatorzy mi odradzają mówiąc ze bede miał problem z ciepła wodą , a do tego jesli będę korzystał dużo z wody to nie będzie oszczędności bo piec podczas ogrzewania ciepłej wody będzie pracował na maxymalnej mocy a co za tym idzie będzie większy pobór gazu pozdr Jacek w skrócie mieszkam razem z dziewczyną , która bardzo czesto sie pluska w wodzie mam 2 łazienki (brodzik , wanna 185/90), zlewozmywak w kuchni i zlew w garażu powiem szczerze jak dotad kocioł spisuje sie swietnie , nie zauwazyłem spadków temperatury wody podczas jej używania w 2 miejscach jednoczesnie --jedynie niewielki spadek cisnienia zapłaciłem za niego 4700 i moim zdaniem jest to dobry zakup spisuje sie znakomicie przy ogrzewaniu (dwie podłogówki plus 13 grzejników sciennych purmo )jak i przy ciepłej wodzie dodatkowo mam sterownik pokojowy vaillanta jest to stosunkowo nowymodel kotła , wiec nie wiem czym kierowali sie instalatorzy odradzając Ci go... dodatkową zaletą jest to że zajmuje mało miejsca , ja zamontowałem go w pomieszczeniu gospodarczym na poddaszu pozdrawiam i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnychris 13.02.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Od soboty mam gaz .... i : Dom 137 m2 ale narazie grzejniki sa tylko na parterze czyli 87 m2, sciany 49 cm cegla/styropian/cegla/styropian czy jakos tak Od soboty poszlo 41 m3 gazu co daje dokladnie 0,63 m3 na godzine GZ-35 Do chwili wporowadzenia sie do domu monter kotla zasugerowal nie podlaczac regulatora i ustawic manualnie na 40 stopni kociol ( 24 KW vaillant ). Tak tez zrobilem i na ta chwile w domu jest 13-15 stopni. Wszystko jest w normie z moim zuzyciem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.02.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Kurde , az sie pochwale. Wlasnie sie dowiedzialem o rachunkach za gaz w moim domu w grudniu i styczniu. Jak tak rzucilem okiem na wasze wyniki to trudno mi uwierzyc ze u mnie bylo 290pln i 300pln i to z oplatami stalymi , cwu i gotowaniem na gazie. Powierzchnia ogrzewana : parter 170m2 - temp ok 19-22C , (w kilku pomieszczeniach kolo17-18C ) PIWNICA 170m2 - temp 16-19C W domu rekuperator i kominek bez dgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 13.02.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 W domu rekuperator i kominek bez dgp No tak, ale czy używasz tego kominka. Jeżeli tak to ile poszło drewna ? Ja na ten przykład za miesiące październik - listopad - rachunek 240 zł grudzień -styczeń - 260 zł. Powierzchnia ogrzewana około 260 m2. Do tego poszło około 5-6 mp drewna czyli dodatkowe 300 zł (tanio kupiłem to drewno ) Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 27.03.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Obiecywałem, że poinformuję o wynikach moich działań oszczędnościowych, ale warunki pogodowe zrobiły się zupełnie nieporównywalne do poprzedniego stanu.... Zużycie gazu niestety też. Każdego dnia o tej samej porze zapisuję stan gazomierza i wyniki są tak rozrzucone, że nie potrafię wyciągnąć żadnych wniosków. Mam dobowe żużycie na poziomie: 11 - 30m3. Te najwyższe notowania dotyczą dni mroźnych i przede wszystkim wietrznych. W dni wigotne i wietrzne, też nie jest najlepiej. Sytuacja radykalnie poprawia się przy dniach słonecznych, z małą wilgotnościa powietrza i bezwietrznych (to chyba nikogo nie zaskakuje). No cóż... nic odkrywczego; przy warunkach powodujących większe straty ciepła, zapotrzebowanie na paliwo rośnie, jeśli chcemy zachować stały komfort cieplny w budynku. Zaineresowanym przypominam; domek 400+20m2, gaz GZ-50 Pozdrawiam czesc lukol- dawno mnie tu nie bylo- bylem we robocie w panamie, gdzie problemy ogrzewania domu sa obce. u mnie teraz niespodzianka- kociol spala od 8 do 11 m3 na dobe. dom sie nie zmiejszyl- 340 m2 pow calkowitej. kubatura 1200m3. jak pamietasz grzanie wlaczylem na poczatku listopada - bylo po 25- 28 m3 na dobe. nastawy - gz50, temp dzien 22, noc- 19 , podlogowka 27 i 25 w nocy. ALE!!!!!! pod koniec lutego wprowadzilem zmiany - otoz zmienilem cykle grzania!!!!! i tak dzien jest od 05.00 do 10.00, potem noc do 16.00, potem od 16.00 do 22.00 dzien i znowu noc. zuycie gazu spadlo o jakies 6-8 m3. krzywa grzania 1,1. cyrkulacje podobnie- 7.30 do 10.00 i 19.00- 23.45, grzanie podlogowki- tylko 6.45 do 11.00 !!!!!! jak bylo ok. 0 do minus 3 czyli koniec lutego to spalal ok. 15- 17 m3 na dobe. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnychris 27.03.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 gaz mam od 10 lutego i odczyt licznikow byl 26 marca - 290 m3 przez 44 dni co daje 6.60 m3. Powierzchnia domu 130m2 kubatura 550 m3. Temp dzien 20 stopni noc 19. Pierwszy sezon grzewczy. GZ-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirek 28.03.2007 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ten sezon jest najlepszy od 6 -ciu lat \tak długo notuję zużycie GZ50\ . Całkowite zużycie to 2000m3 w tym 420m3 CWU i kuchnia \2m3 dziennie na 5 osób\ . Samo ogrzewanie to 1600m3 \w poprzednich sezonach ok. 2000m3 \ Zniżka zużycia zrekonpensowała podwyżkę ceny. \teraz1,45\ .To cieszy. \ Dom 180m2.\ Wszystkim i sobie życzę tylko takich sezonów grzewczych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 28.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Od października do dziś zuzycie ok 1700l. Gaz ze zbiornika, C.O. + C.W.U., pierwszy sezon. Dom 150m2 3 osoby, temperatura 21 stopni. Do tego jakieś 6m3 drewna. Nie mało, ale biorac pod uwagę,ze to pierwszy sezon jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts