Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów sześciennych gazu na dobę?

NatkaB

Recommended Posts

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przestałem w pewnym momencie zapisywać stan gazomierza, ale z pobieżnej analizy nasuwają się dwa wnioski;

1. Podwyzka ceny gazu ziemnego nie spowodowała rewolucji (przynajmniej w moim rejonie). Po otrzymaniu faktury okazało się, że gaz podrożał z 1,30zł/m3 do 1,39zł/m3, to jest o 6,92%.

Wydaje mi się, że jest to do zniesienia i na pewno inne nośniki nie stają się przez to bardziej atrakcyjne.

2. Chyba oscyluję w przedziale domu 3,5 - 4 litrowego, co też mnie cieszy, bo niestety musze zwracać uwagę na takie szczegóły. Oczywiście główna zasługa w tym wyniku zalezna jest od zimy jaką mieliśmy, ale widzę tez kilka usprawnień (do zrobienia), które byc może pozwolą zachowac ten wynik nawet przy trochę ostrzejszych zimach.

Pozdrawiam gazowców i wszystkich pozostałych.

71kkk jest to taki dom, w którym zużujesz na sezon grzewczy, uwzględniając tylko potrzeby CO, bez CWU i gotawania, 4 litry oleju opałowego lub równoważnie (nie czepiając się 3; 2 miejsca po przecinku) 4 m3 gazu ziemnego na 1m powierzchni bydynku.

Dzielimy ilość zużytego do CO oleju (gazu) przez powierzchnię domu i wiemy jaki mamy dom (przepraszam jeśli kogoś uraziłem zbyt dokładnie to wyjasniając)

Jeszcze sezon grzewczy trwa, ale można już coś ekstrapolować i wychodzi chyba nieźle.

Pozdrawiam

Wiesz..... 71kkk może jeszcze się tak bardzo nie stresuj..... Nie wiem czy mi sie coś nie palnęło z tymi moimi 4 litrami..... Postaram się to sprawdzić na dniach, a w Twoim przypadku, jeśli jest to pierwszy sezon grzewczy, to powiedziałbym, ze 7 litrów, to chyba rewelacja, pomimo tak łagodnej zimy. Jeszcze drobne korekty w nastawach i w przyszłym sezonie osiagniesz bardzo dobry wynik.

Przy okazji chciałbym wszystkich uczulić na cyrkulację, zwłaszcza poza sezonem grzewczym potrafi bezsensownie zeżrec 2 do 3m3 gazu dziennie jeżeli nie jest sterowana, tylko chodzi cały czas.

Pozdrawiam

• 7 months później...
jestem lekko zdziwiony zużyciem gazu. Dom jest mały (110m2, z poddaszem uzytkowym, kubatura 500m3). Przez pierwszych 6 dni przy temp zewnetrznej w granicach 0 st. C. kocioł kondensacyjny de dietrich MCR 24 jednofunkcyjny zuzył 120 m2 gazu. Nie bylbym zdziwiony gdybym nastawil 20 stopni w srodku ale mam ustawione 12 stopni i taka temp mniej wiecje jest utrzymana (moze czasem wiecej - okolo 14). Dom niestety nieocieplony i porotherm 30 P+W ale poddasze docieplone (uszczelniam jeszcze okolice okien). Czytałem juz tu i owdzie na tym forum ze pierwszy okres grzania jest drogi ale nie spodziewalem sie ze az tak?????????? Jesli tygodniowo ogrzewanie kosztuje ok. 200PLN. Znalazlem tez post pisujacy ze pierwszy tydzien jest ciezki :( mam nadzieje ze zuzycie spadnie. Wilgotnosc na parterze wynosi jakies 65%. Pytanie takie jak dlugo jeszcze bedzie utrzymywala sie taka duza konsumpcja gazu i czy np dodatkowo nie jest tak duza z powodu zlego nastawienia krzywej grzewczej? (regulacja easymatic pogodowa, dol i gora razm 50m2 podlogowki ta ma zadane nizsze parametry, grzejnjniki wyzsze opisane 12 stopni). Bede wdzieczny za wasze przemyslenia bo zuzycie 20 m3 na dobe to ciezki cios dla portfela.....

to swiezy dom ? musisz grzac ? jesli masz juz okna i docieplone poddasze to co sie dzieje z wilgocia ? wietrzyc wietrzyc wietrzyc. suszyc. jak tam nie mieszkasz to nie grzac - szkoda pieniedzy chyba.

Chyba jednak nie szkoda ...

Grzać i jeszcze raz grzać - szczególnie jak wnetrza już częściowo wykończone i prace we wnetrzach trwają ...

Swoją droga to jednak duże to zużycie gaziu masz kolego ... - do ogrzania 110m2 do temp 12 stopni ... Może rzeczywiscie ściany bardzo zawilgocone a dom bardzo wychłodzony ...

U mnie powierchnia ogrzewana to ponad 180m2 , dom dwukondygnacyjny , pustak Max 30cm , dom w połowie ocieplony styro 10cm , grzeję do temp 20 stopni w dzień , 18 stopni w nocy, jest to mój pierwszy sezon grzewczy - grzeje od około półtora miesiąca , kocioł kondensat Vitodens 200 Viessmanna / 6-24kW / + reg pogodowy Vitotronic - spozycie gaziu przy temperaturach na zewnatrz w granicach -6 wnocy , 0 w dzień kształtuje sie na poziomie 17 - 18m3 na dobę ...

Rany, przecież to też jest strasznie dużo.... :o

No cóż ... - pierwszy sezon grzewczy - grzeję od około półtora miesiąca , chałupa dopiero od trzech dni w połowie ocieplona , zimno i wilgotno we wśrodku ... :)

Jakie w takim razie powinno być spożycie gaziu w tym stadium budowy budynku ... ??

no wlasnie martwiace jest to ze kociol pracuje dosc dlugo a nawet wiekszosc czasu - jak pisalem nawet jak regulator ma wykryte w pomieszczeniu 14 stopni to piec nadal pracuje z najnizsza modulacja (zadane ma utrzymac 12). Zeby bylo ciekawiej to dalem w skali 1-10 osemke dla waznosci parametrow pokojowych nad pogodowymi wiec tym bardziej tego nie rozumiem. 65% wilgotnosci to chyba nie katastrofa, tynki i wylewki skonczone do polowy listopada, na oknach woda nie kapie wiec chyba nie jest fatalnie? tyle ze to zuzycie:( postram sie zmienic krzywa grzewcza moze to w jakims stopniu pomoze?

To że kocioł sie nie wyłącza całkowicie nie jest złe - po to masz tam palnik modulowany żeby na minimalnej mocy palnik "muskał" wodę a nie wyłączał się całkowicie a potem załączał i grzał z dużą mocą wychłodzona wodę kotłową ...

Różnica w temperaturach zadanej a aktualnej i pracy kotła gdy temp aktualna jest wyższa od zadanej wynika z histerezy regulatora.

Jeżeli histereza wynosi np 4 stopnie to dopiero po przekroczeniu temp aktualnej o 4 stopnie od zadanej kocioł wyłaczy palnik / zależy też to od programu sterujacego palnikiem /.

Dom masz nieocieplony , jeszcze wewnątrz zawilgocony i zimny ... - trzeba czasu aby Twój dom jak akumulator sie naładował cieplnie ...

Jakie powinno być zuzycie gazu na tym etapie - nie wiem - ale dogrzać dom musisz - sam sie nie nagrzeje ...

Zmień krzywą grzewczą w dół - wówczas zuzycie gazu bedzie mniejsze - tylko czy wówczas kocioł dogrzeje Ci budynek do żądanych temperatur ??

Zima nadchodzi, ruszają dyżurne tematy ile kto gazu wypalił.

a JA NAPISZę, PORóWNYWANIE NIE MA SENSU.

Różne domy, powierzchnie, kubatury, ocieplenia, okna, drzwi, ściany, sposoby użytkowania, konfiguracje ogrzewania, ilość osób, temperatury wewnątrz, regiony Polski i 100 innych różnic.

Owszem, ma sens, bo niektóre z wymienionych przez Ciebie elementów (np. sposoby użytowania) można zmienić, jeśli ktoś dzięki tym porównaniom dowie się, że spala x razy więcej niż średnio pozostali. Wiadomo, że do końca porównania nie będzie, ale takie zestawienie pozwala się zorientować, nawet jeśli tylko z grubsza, czy spalanie jest w normie, czy kompletnie zwariowane. No, może wykluczyłbym tu pierwszy sezon grzewczy, bo wtedy faktycznie różnice mogą być kolosalne...