adamekxyz 20.11.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Cypku wydaje mi się też że ma to sens ponieważ Twój przedmówca wyraźnie mówił o pierwszym sezonie a nie którymś tam z kolei, Piec Vailiant Kondensat - dom 160 m2 użykowej, dobrze ocieplony,20 stopni w dzień 18 w nocyzużycie gazu w listopadzie około 8 m3 na dobę pozdr,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.11.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Adam, to powiedz mi ile przebywacie w domu ?Ile dobowo jednej temp ile drugiej ?W jakiej części Polski mieszkasz ? Zgodzisz się, co innego Suwałki, Zakopane i Szczecin, Poznań.Jaką masz kubaturę ? (m2 nie grzejesz)itd, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 20.11.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 WitamCo do zużycia gazu to przez 20 dni listopada poszło 80 m3 G50 co daje 4m3 na dobę c.o i c.w.u. W domu 2 osoby, dom nowy pierwszy sezon grzewczy 110m2 parter.Temperatura w pokojach 22 stopnie, dom dobrze docieplony.Piec Viessmann 222Ale dopalamy kominkiem[/u] http://img111.imageshack.us/img111/3499/450ry5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 20.11.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 No, może wykluczyłbym tu pierwszy sezon grzewczy, bo wtedy faktycznie różnice mogą być kolosalne... Tego też nie wiesz, bo nikt nie pisze, czy grzeje rok, dwa czy pięć. Więc po co ? z tym to sie nie do konca zgodze bo kilka postow wyzej napisałem ze jest to pierwszy sezon... Z lepszych dla mojego portfela wiesci to moze sprawa zaczela sie normalizowac - mam nadzieje. Za ostatnie 24h zuzycie wynioslo 15m3 (nie 20 jak pierwszych kilka dni 20m3). Wilgotnosc nieco wzrosla (do 70%). Krzywa z 2 zmienilem na 1.5 dla obiegu grzejnikowego i 0.4 dla podlogowki pozostawilem bez zmian - zobaczymy jak jutro wyjdzie zuzycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.11.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 No, może wykluczyłbym tu pierwszy sezon grzewczy, bo wtedy faktycznie różnice mogą być kolosalne... Tego też nie wiesz, bo nikt nie pisze, czy grzeje rok, dwa czy pięć. Więc po co ? Czytaj to co inni piszą - a nie to co chciałbyś aby pisali ... Ja napisałem jak długo i od kiedy grzeję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.11.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Z lepszych dla mojego portfela wiesci to moze sprawa zaczela sie normalizowac - mam nadzieje. Za ostatnie 24h zuzycie wynioslo 15m3 (nie 20 jak pierwszych kilka dni 20m3). Wilgotnosc nieco wzrosla (do 70%). Krzywa z 2 zmienilem na 1.5 dla obiegu grzejnikowego i 0.4 dla podlogowki pozostawilem bez zmian - zobaczymy jak jutro wyjdzie zuzycie. Spożycie gazu zmalało ze względu na zmianę krzywej grzewczej - aby dom zakumulował ciepło i się nagrzał potrzeba dużo więcej czasu - szczególnie jak w grę wchodzi nowowybudowany dom ... Nie ma czarów na świecie , niestety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 20.11.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Spożycie gazu zmalało ze względu na zmianę krzywej grzewczej - aby dom zakumulował ciepło i się nagrzał potrzeba dużo więcej czasu - szczególnie jak w grę wchodzi nowowybudowany dom ... Nie ma czarów na świecie , niestety ... tylko ze krzywa grzewcza dopiero zmienilem dzis po odczycie zuzycia gazu z wczoraj jak pisalem wiec moze jednak czary są Zobaczymy jak to wyjdzie jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.11.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 garbus -> no to w takim razie spożycie gaziu Ci jeszcze spadnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 21.11.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Wczoraj miałem pierwsze odpalenie kotła. No i myślałem, że odpalę... ale w łeb mojemu instalatorowi Umówiłem się z serwisantem vaillanta (kocioł kondensacyjny) na uruchomienie, był też przy tym instalator. Serwisant przybył, zobaczył i zawyrokował: - dodać zestaw pompowy z mieszaczem, - wymienić regulator na vrc430 z rozszerzeniem, - przestawić filtr z zaworem pod kocioł na powrocie centralnego ogrzewania. Nie wiem po co to i czy diagnoza jest słuszna, ale po potulnej minie instalatora wnioskuję, że tak Zreszta serwisant wydawał się bardzo kompetentny i dość życzliwy (nie zaliczył tej wizyty jako pierwszej odpalającej, nie spisywał żadnych protokołów dot. braków itp.) Ponieważ zależy mi na grzaniu, bo suszę wylewki, serwisant stwierdził, że kocioł może grzać, ale tymczasowo. I pojechał. Instalator ustawił 50 st. na panelu kotła; grzejniki szybko zrobiły sie gorące. Podłogówki pod kafelkami nie puścił, wodę tez tylko sprawdził czy działa. Kazałem mu pieronem kupować dodatkowe elementy i poprawiać. Zabrał ten regulator, który serwisant zakwestionował i rownież pojechał. Byłem na budowie jeszcze ze dwie godziny i podglądałem co jakiś czas kocioł. Pracował cały czas cicho mrucząc. Nie zauważyłem zeby w ogole sie wyłaczył Czy to jest prawidłowe? Czy uważacie, że takie odpalenie na łapu-capu bedzie skutkować horrendalnym zuzyciem gazu? Czy aktualny brak tego regulatora ma zasadniczy wpływ na funkcjonowanie układu? No i w ogóle proszę o komentarze, sugestie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.11.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Hmmm - brak regulatora ma kolosalny wpływ na pracę kotła i zużycie gazu ...Skoro nie ma regulatora to i kocioł bedzie grzał cały czas - tylko ja nie wiem jak kocioł może pracować bez regulatora ...W moim przypadku / kocioł Vitodens 200 Viessmanna / bez regulatora / Vitotronic / kotła wogóle nie da sie odpalić ... Co do zastrzeżeń serwisanta - na pewno filtr na powrocie z układu c.o. przed kotłem jest niezbędny - chroni wymiennik kotła i pompę przed zanieczyszczeniami z grzejników i układu.Natomiast sprawa konfiguracji układu c.o. / mieszacz , regulator / to sprawa chyba złego zaprojektowania całego układu i jego sterowania ...Nie wiem - ale tak mi sie wydaje - nie znam systemu Vaillanta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 21.11.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Tak na mój gust to bez tego regulatora kocioł chodzi cały czas zeby utrzymac sztywno zadana na kotle temperature. Pewnie sie tam jakos moduluje palnik, ale minimalny spadek temp. nie pozwoli sie kotlowi wyłaczyc. Nie wiem jeszcze jak działaja regulatory ale dumam, ze po osiagnieciu zadanej temp. otoczenia wyłaczaja kocioł i maja jakas tam tolerancje na spadek temp. zeby zaś uruchomić kocioł. Tylko po co ten instalator wzial regulator juz, zamiast go podmienic, to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 21.11.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 po zmianie krzywej grzewczej temp nadal utrzymuje sie w granicach zadanej, a zuzycie gazu spadlo dosc znacznie bo za ostatnie 24h wynioslo dzis 14 m3. Mam nadzieje ze dom powoli sie stabilizuje,,,, uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 22.11.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 U mnie zużycie na poziomie 8-10 m3 gz50 na dobę. Do około 140 m2, 65 m2 podłogówka, poddasze grzejniki. Pierwszy sezon grzewczy. Kociol Vitodens 200+vitotronik200. Krzywa grzania ustawiona na 0,6, nachylenie 2, temperatura zadana 22 stopnie, zredukowana 20. Podłogówka narazie ustawiana poprzez mieszacz ręczy, ustawiona na +- 30 stopni (samoregulacja załatwia sprawę). Na dole tam gdzie mam podłogówkę temperatura nie spada poniżej 22,75 stopnia. Góra ustawiana na głowicach okoo 22 stopnie. temperatura na kotle pomiędzy 35 a 45 stopni w zależności od temperatury zewnętrznej. To wystarczy żeby grzejniki ogrzaly pokoje na poddaszu (są lekko przewymiarowane). Dom poroterm 30+15 styropianu, fundament 10 cm styropianu, podłogi 10 cm styropianu, podasze 25 wełny.Mam nadzieje, że to nie jest duze zużycie gazu. Dodam że nie mam termostatu pokojowego i woda cały czas krązy w obiegach grzewczych. Moje doświadczenia ze sterownikiem vitotrol200 wykazały, pomimo pozonych oszczędności gdy kocioł wyłączony byl przez sterownik, zużycie nadrabiało się w momencie ponownego rozruchu i osiągania temperatury zadanej gdy dom był wychłodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 22.11.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 no wlasnie ocieplony - dzis jeszcze lepszy wynik 12m3 gazu za 24h a temperatura nadal utrzymana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.11.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 no wlasnie ocieplony - dzis jeszcze lepszy wynik 12m3 gazu za 24h a temperatura nadal utrzymana. No to już zszedłeś poniżej moich spożyć - u mnie już drugi dzień chałupa ocieplona , spożycie kształtuje sie na poziomie 14m3/dobę - ale jeszcze czekam i czekam na 5m3/dobę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.11.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 U mnie zużycie na poziomie 8-10 m3 gz50 na dobę. Do około 140 m2, 65 m2 podłogówka, poddasze grzejniki. Pierwszy sezon grzewczy. Kociol Vitodens 200+vitotronik200. Krzywa grzania ustawiona na 0,6, nachylenie 2, temperatura zadana 22 stopnie, zredukowana 20. Podłogówka narazie ustawiana poprzez mieszacz ręczy, ustawiona na +- 30 stopni (samoregulacja załatwia sprawę). Na dole tam gdzie mam podłogówkę temperatura nie spada poniżej 22,75 stopnia. Góra ustawiana na głowicach okoo 22 stopnie. temperatura na kotle pomiędzy 35 a 45 stopni w zależności od temperatury zewnętrznej. To wystarczy żeby grzejniki ogrzaly pokoje na poddaszu (są lekko przewymiarowane). Dom poroterm 30+15 styropianu, fundament 10 cm styropianu, podłogi 10 cm styropianu, podasze 25 wełny. Mam nadzieje, że to nie jest duze zużycie gazu. Dodam że nie mam termostatu pokojowego i woda cały czas krązy w obiegach grzewczych. Moje doświadczenia ze sterownikiem vitotrol200 wykazały, pomimo pozonych oszczędności gdy kocioł wyłączony byl przez sterownik, zużycie nadrabiało się w momencie ponownego rozruchu i osiągania temperatury zadanej gdy dom był wychłodzony. Masz bardzo podobną konfigurację c.o. jak ja - u mnie tylko dom większy - 180m2 w dwóch kondygnacjach. Podłogówki mam około 70m reszta to też konkretnie przewymiarowane grzejniki .Ściany to Max 30cm + 10cm styro. Jadę na kotle / zestaw taki sam jak Twój / na krzywej 0,8 , poziom 0 - temp zadana na regulatorze 20 , zredukowana 18 stopni. Spożycie kształtuje się na poziomie 14m3/dobę - grzeje półtora miesiąca - cały czas prace wykończeniowe u mnie trwają - takoż ekipy łażą tam i spowrotem , ponadto wietrzę pokoje ponieważ właśnie maluję ściany ... Nie myślałem aby zmniejszać jeszcze krzywą grzewczą - a może jednak spróbować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 22.11.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 no wlasnie ocieplony - dzis jeszcze lepszy wynik 12m3 gazu za 24h a temperatura nadal utrzymana. No to już zszedłeś poniżej moich spożyć - u mnie już drugi dzień chałupa ocieplona , spożycie kształtuje sie na poziomie 14m3/dobę - ale jeszcze czekam i czekam na 5m3/dobę ... ja to raczej nie zejde do tego poziomu bo dom jest nieocieplony:( ale za rok mam nadzieje juz bedzie duzo mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.11.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 No to już zszedłeś poniżej moich spożyć - u mnie już drugi dzień chałupa ocieplona , spożycie kształtuje sie na poziomie 14m3/dobę - ale jeszcze czekam i czekam na 5m3/dobę ... ja to raczej nie zejde do tego poziomu bo dom jest nieocieplony:( ale za rok mam nadzieje juz bedzie duzo mniej Ależ ja z tymi 5m3 się zgrywam ... - nie uwierzę nigdy że można ogrzać dom prawie 200m2 tylko i wyłącznie za pomocą ogrzewania gazowego , nie wspomagając go żadnym innym źródłem ogrzewania z takim spożyciem gazu ... Taki dom jak mój - of kors Nie ma zmiłuj - fizyki nie oszukasz - a tym bardziej ja ponieważ mam na parterze dwa wykusze a w nich w sumie 6 okien 2metry x 1,2 metra , na dodatek cztery standardowe okna i dwoje ogromnych drzwi tarasowych ... Toż to ogromne mostki pomimo bardzo dobrych właściwości izolacyjnych tychże ... Jak uda mi się zejść ze spożyciem do cirka 10m3 gazu na ogrzewanie i może jeszcze z c.w.u będę szczęśliwy i zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 22.11.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 a jak to jest z tymi krzywymi grzania. Mam easymatic pogodowy de dietricha i jedyne co moge ustawiac to pochylenie tej krzywej ktora jedynie moze przybierac postac krzywej prostej - moze mi ktos wyjasnic lopatologicznie mechanizm krzywych grzewczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.11.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 a jak to jest z tymi krzywymi grzania. Mam easymatic pogodowy de dietricha i jedyne co moge ustawiac to pochylenie tej krzywej ktora jedynie moze przybierac postac krzywej prostej - moze mi ktos wyjasnic lopatologicznie mechanizm krzywych grzewczych? Zmieniłem krzywą na 0,7 poziom nadal 0 - pożyjemy zobaczymy - dzisiaj rano po odczycie dobowym licznika gaziu spożycie 12m3/dobę - ale przy temperaturach na zewnątrz w granicach -2 w nocy. W regulatorach Vitotronic kotłów Vitodens Viessmanna można ustawiać nachylenie krzywych grzewczych i ich poziom - czyli kształt . Krzywe grzewcze to programy sterujace pracą palnika w zależności od temperatury zewnetrznej i zadanej temperatury w pomieszceniach. Zmiana nachylenia krzywej np z 1,4 na 1,0 skutkuje zmniejszeniem temperatury do której jest podgrzewana woda kotłowa przy tych samych temperaturach zewnetrznych i zadanych w pomieszczeniu. Dodatkowo mozna jeszcze zmieniac kształt wybranej krzywej zmieniając charakterystykę pracy palnika który podgrzewa wodę do danej temperatury - palnik moze grzać od nizszej temp szybciej i w miare dochodzenia do zadanej temp wody coraz słabiej , lub odwrotnie etc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts