Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów sześciennych gazu na dobę?

NatkaB

Recommended Posts

no i juz duzo jasniej. W kotlach dedietrich i regulatorze easymatic (pogodowym) nie ma opcji zmiany kształtu krzywej a jedynie jej pochylenia.

Rozumiem ze ze wszelkich doswiadczen wynika ze lepiej jest miec ustawiona temp wody kotlowej wedle krzywej ktora wymusza prace kotla na niskich obrotach ale przez dluzszy czas niz na wysokich ale przez krotki?

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Regulacja pogodowa w kondensatach może odbywać sie w dwojaki sposób :

1 - w zależności od zmiany temp zewnetrznej kocioł bardziej podgrzewa wode kotłową aby dogrzać bardziej pomieszczenia wewnątrz budynku . Na regulatorze ustawia sie wówczas żądaną temperaturę wnętrz i w zaleznosci od temp zewnętrznej kocioł bardziej podgrzewa wodę lub mniej . Obroty pompy obiegowej kotła są stałe. Zmiana temp wewnatrz budynku realizowana jest poprzez zmianę temp wody kotłowej - kotły Viessmann - Vitodens 200 - taki mam ja. W regulatorach Vitotronic mozna zmieniać nachylenie krzywej grzewczej jak i jej poziom ( kształt ). To wszystko ma wpływ na sposób podgrzewania wody i co za tym, idzie utrzymanie żądanej temperatury w pomieszczeniach.

2 - w zależności od zmiany temp zewnetrznej kocioł zwiększa lub zmniejsza obroty pompy obiegowej zwiekszając lub zmiejszając ilość przepływajacej nagrzanej wody przez grzejniki . Na regulatorze ustawia sie żądaną temperature wody na kotle. Zmiana temp wewnetrz budynku realizowana jest poprzez zwiekszenie lub zmniejszenie ilosci przepływającej wody przy jej stałej temperaturze zadanej na kotle.

Z takimi układami ja się spotkałem :lol:

Oszczędniejsza praca kotła wystepuje wówczas gdy kocioł modulując moc palnika utrzymuje żądana temperaturę , niż podgrzewa wodę szybko i z wiekszą mocą , a nastepnie się wyłącza i potem ponownie załącza i grzeje wodę z wiekszą mocą palnika.

I to niezależnie czy układ realizuje zmienną moc palnika , czy zmienną wydajność pompy obiegowej.

Regulacja pogodowa w kondensatach może odbywać sie w dwojaki sposób :

1 - w zależności od zmiany temp zewnetrznej kocioł bardziej podgrzewa wode kotłową aby dogrzać bardziej pomieszczenia wewnątrz budynku . Na regulatorze ustawia sie wówczas żądaną temperaturę wnętrz i w zaleznosci od temp zewnętrznej kocioł bardziej podgrzewa wodę lub mniej . Obroty pompy obiegowej kotła są stałe. Zmiana temp wewnatrz budynku realizowana jest poprzez zmianę temp wody kotłowej - kotły Viessmann - Vitodens 200 - taki mam ja. W regulatorach Vitotronic mozna zmieniać nachylenie krzywej grzewczej jak i jej poziom ( kształt ). To wszystko ma wpływ na sposób podgrzewania wody i co za tym, idzie utrzymanie żądanej temperatury w pomieszczeniach.

2 - w zależności od zmiany temp zewnetrznej kocioł zwiększa lub zmniejsza obroty pompy obiegowej zwiekszając lub zmiejszając ilość przepływajacej nagrzanej wody przez grzejniki . Na regulatorze ustawia sie żądaną temperature wody na kotle. Zmiana temp wewnetrz budynku realizowana jest poprzez zwiekszenie lub zmniejszenie ilosci przepływającej wody przy jej stałej temperaturze zadanej na kotle.

Z takimi układami ja się spotkałem :lol:

Oszczędniejsza praca kotła wystepuje wówczas gdy kocioł modulując moc palnika utrzymuje żądana temperaturę , niż podgrzewa wodę szybko i z wiekszą mocą , a nastepnie się wyłącza i potem ponownie załącza i grzeje wodę z wiekszą mocą palnika.

I to niezależnie czy układ realizuje zmienną moc palnika , czy zmienną wydajność pompy obiegowej.

piszać wysokie i nieskie broty mialem na mysli moc palnika - przepraszam za niedoprecyzowanie. Moj kociol z pewnoscia nalezy do grupy 1 i z tego co zaobserwowalem to robi tak jak piszesz czyli grzeje wode do danej tem wedle krzywej grzewczej w odniesieniu do temp zewnetrznej. Jedyne co mnie zastanawia to to ze jest jeszcze mozliwosc ustawienia wplywu tem wewnatrz budynku na grzanie kotla a nawet zrobienie z tej pogodowki regulacji pokojowej. Nimeniej ogrzewanie nieocieplonego budynku z welna jak na razie 18cm na poddaszu to kosztowny wydatek:(

Jedyny ból to gdy chałupa już zakumuluje ciepło i trzeba tylko podtrzymać temperaturę to kociołek w tym przypadku vitodens 200 strasznie taktuje i nie mogę znaleźć ustawienia które pomoże temu zapobiec. Gdyby nie taktowanie to zużycie byłoby na pewno jeszcze oszczędniejsze. Ponoć polega to na tym że moc minimalna kotła 8KW jest wyższa niż chwilowe zapotrzebowanie na ciepło i kociołek nie może zmodulować.

Zobaczymy co odczytyp pokażą dzisiaj po wzroście temperatury zewnętrznej.

(...). Jedyne co mnie zastanawia to to ze jest jeszcze mozliwosc ustawienia wplywu tem wewnatrz budynku na grzanie kotla a nawet zrobienie z tej pogodowki regulacji pokojowej. Nimeniej ogrzewanie nieocieplonego budynku z welna jak na razie 18cm na poddaszu to kosztowny wydatek:(

Termostat pokojowy jest rozszerzeniem sterowania pogodowego - w Viessmannie sterownik pokojowy Vitorol podłącza sie do kotła i regulator pogodowy dodatkowo pobiera informację o temp w określonym miejscu w budynku . Czy jest to oszczedniejsze w pracy kotła - zdania sa podzielone ...

:)

Jedyny ból to gdy chałupa już zakumuluje ciepło i trzeba tylko podtrzymać temperaturę to kociołek w tym przypadku vitodens 200 strasznie taktuje i nie mogę znaleźć ustawienia które pomoże temu zapobiec. Gdyby nie taktowanie to zużycie byłoby na pewno jeszcze oszczędniejsze. Ponoć polega to na tym że moc minimalna kotła 8KW jest wyższa niż chwilowe zapotrzebowanie na ciepło i kociołek nie może zmodulować.

Zobaczymy co odczytyp pokażą dzisiaj po wzroście temperatury zewnętrznej.

No zobaczymy jak to będzie wyglądać u mnie ...

Aż sprawdzę z ciekawości dobowo ile razy kocioł się wyłączał całkowicie ... Na pewno duże znaczenie ma tutaj powierzchnia do ogrzania i pojemność całego układu c.o.

Pojemność całego mojego układu to ca 120l , do ogrzania dokładnie 188m2 pow użytkowej - kubaturę musze sprawdzić :)

• 3 months później...
chcialem wejsc w gaz, jednak zrezygnuje, to za wysokie koszty ogrzewania, do tego w porze kiedy gaz wzrasta cenowo....staje sie najdrozszym paliwem ......

A ekogroszek tanieje ?? zwłaszcza w dobie teraźniejszych strajków na kopalniach i coraz bardziej pogarszającej się jego jakości ?? Nie wiem - nie analizuję - ale sąsiad ma kocioł retortowy na ekogroch - zapłacił za niego rok temu prawie 10 kpln - w zeszłym roku płacił za tonę paliwa doń ca 450 pln/tona - teraz za workowany płaci ca 700 pln/tona - gaz przez zeszły rok nie podrożał ani razu - teraz w kwietniu jak podrożeje nawet 20/% / a tyle nie podrożeje / to jego podwyżka będzie się miała nijak do rosnących cen ekogroszku ...

Oczywiście ja używam do ogrzewania gazu :D

Hmmm.......1.000-1.500/m-c za grzanie gazem........domu czy tez mieszkania....

A skąd takie dane - jak można wiedzieć ??

Mój dom - 188m2 pow użytkowej , ponad 700m3 kubatury , dwukondygnacyjna chałupa zbudowana z ceramicznego Maxa 30cm + 10cm styro / czyli jak widać nie zaszalałem z ociepleniem :D / , kryta dachówką ceramiczną + 20cm ocieplenia wełną poddasza ,zbudowana na południu Polski na wsi na wzgórzu - wygwizdów jak nie wiem co , ogrzewany gazem - kocioł kondensat , parter podłogówka , poddasze grzejniki - w dużym skrócie - dodatkowo do grzania c.o grzanie c.w.u + normalne użytkowanie kuchenki gazowej , gaz jako podstawowe i jedyne źródło ogrzewania / kominek tylko rekreacyjnie / - ostatni rachunek za miesiąc za gaz - całokształtowo - 500 pln ... - co i tak jest jeszcze dużo - ale to mój pierwszy sezon grzewczy - ogrzewam cały dom dopiero 3 miesiąc ...

Nie wiem skąd te .1.000-1.500/m-c za grzanie gazem........domu czy tez mieszkania... ...

:D

Mój dom - 188m2 pow użytkowej , ponad 700m3 kubatury , dwukondygnacyjna chałupa zbudowana z ceramicznego Maxa 30cm + 10cm styro / czyli jak widać nie zaszalałem z ociepleniem :D / , kryta dachówką ceramiczną + 20cm ocieplenia wełną poddasza ,zbudowana na południu Polski na wsi na wzgórzu - wygwizdów jak nie wiem co , ogrzewany gazem - kocioł kondensat , parter podłogówka , poddasze grzejniki - w dużym skrócie - dodatkowo do grzania c.o grzanie c.w.u + normalne użytkowanie kuchenki gazowej , gaz jako podstawowe i jedyne źródło ogrzewania / kominek tylko rekreacyjnie / - ostatni rachunek za miesiąc za gaz - całokształtowo - 500 pln ... - co i tak jest jeszcze dużo - ale to mój pierwszy sezon grzewczy - ogrzewam cały dom dopiero 3 miesiąc ...

Nie wiem skąd te .1.000-1.500/m-c za grzanie gazem........domu czy tez mieszkania... ...

:D

A jaką masz temp. w domu ?

Nie wiem gdzie mam zapytać a ze temat o gazie to tutaj pytam :)

Przymierzam się do złożenia wniosku o przyłacze gazowe.Pani w biurze byla tak uprzejmna ze pomogła mi przy wypisaniu wniosku.

Dom 125 m2 pow.użytkowej+26m2 garaż.Owa pani z biura kazała mi wpisac moc umowną 3,9 m3/h,przewidywany roczny odbiór gazu 2300 m3/rok.Czy to prawidłowe parametry ilości gazu dla mojego domu?

ponawiam moje pytanie :)