garbus2 23.11.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 no i juz duzo jasniej. W kotlach dedietrich i regulatorze easymatic (pogodowym) nie ma opcji zmiany kształtu krzywej a jedynie jej pochylenia. Rozumiem ze ze wszelkich doswiadczen wynika ze lepiej jest miec ustawiona temp wody kotlowej wedle krzywej ktora wymusza prace kotla na niskich obrotach ale przez dluzszy czas niz na wysokich ale przez krotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.11.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Regulacja pogodowa w kondensatach może odbywać sie w dwojaki sposób : 1 - w zależności od zmiany temp zewnetrznej kocioł bardziej podgrzewa wode kotłową aby dogrzać bardziej pomieszczenia wewnątrz budynku . Na regulatorze ustawia sie wówczas żądaną temperaturę wnętrz i w zaleznosci od temp zewnętrznej kocioł bardziej podgrzewa wodę lub mniej . Obroty pompy obiegowej kotła są stałe. Zmiana temp wewnatrz budynku realizowana jest poprzez zmianę temp wody kotłowej - kotły Viessmann - Vitodens 200 - taki mam ja. W regulatorach Vitotronic mozna zmieniać nachylenie krzywej grzewczej jak i jej poziom ( kształt ). To wszystko ma wpływ na sposób podgrzewania wody i co za tym, idzie utrzymanie żądanej temperatury w pomieszczeniach. 2 - w zależności od zmiany temp zewnetrznej kocioł zwiększa lub zmniejsza obroty pompy obiegowej zwiekszając lub zmiejszając ilość przepływajacej nagrzanej wody przez grzejniki . Na regulatorze ustawia sie żądaną temperature wody na kotle. Zmiana temp wewnetrz budynku realizowana jest poprzez zwiekszenie lub zmniejszenie ilosci przepływającej wody przy jej stałej temperaturze zadanej na kotle. Z takimi układami ja się spotkałem Oszczędniejsza praca kotła wystepuje wówczas gdy kocioł modulując moc palnika utrzymuje żądana temperaturę , niż podgrzewa wodę szybko i z wiekszą mocą , a nastepnie się wyłącza i potem ponownie załącza i grzeje wodę z wiekszą mocą palnika. I to niezależnie czy układ realizuje zmienną moc palnika , czy zmienną wydajność pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.11.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 odnoscie zapytania w temacie: mam srednie spalanie 8,6m3 na dobe gazu plynnego.dom 132m2 pow. uzytkowej, 174m2 calkowitej, pierwszy sezon grzewczy i pozno rozpoczete grzanie.murowany z BK 24cm i docieplony 12cm styro.na poddaszu 20 i 5 cm welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 23.11.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Regulacja pogodowa w kondensatach może odbywać sie w dwojaki sposób : 1 - w zależności od zmiany temp zewnetrznej kocioł bardziej podgrzewa wode kotłową aby dogrzać bardziej pomieszczenia wewnątrz budynku . Na regulatorze ustawia sie wówczas żądaną temperaturę wnętrz i w zaleznosci od temp zewnętrznej kocioł bardziej podgrzewa wodę lub mniej . Obroty pompy obiegowej kotła są stałe. Zmiana temp wewnatrz budynku realizowana jest poprzez zmianę temp wody kotłowej - kotły Viessmann - Vitodens 200 - taki mam ja. W regulatorach Vitotronic mozna zmieniać nachylenie krzywej grzewczej jak i jej poziom ( kształt ). To wszystko ma wpływ na sposób podgrzewania wody i co za tym, idzie utrzymanie żądanej temperatury w pomieszczeniach. 2 - w zależności od zmiany temp zewnetrznej kocioł zwiększa lub zmniejsza obroty pompy obiegowej zwiekszając lub zmiejszając ilość przepływajacej nagrzanej wody przez grzejniki . Na regulatorze ustawia sie żądaną temperature wody na kotle. Zmiana temp wewnetrz budynku realizowana jest poprzez zwiekszenie lub zmniejszenie ilosci przepływającej wody przy jej stałej temperaturze zadanej na kotle. Z takimi układami ja się spotkałem Oszczędniejsza praca kotła wystepuje wówczas gdy kocioł modulując moc palnika utrzymuje żądana temperaturę , niż podgrzewa wodę szybko i z wiekszą mocą , a nastepnie się wyłącza i potem ponownie załącza i grzeje wodę z wiekszą mocą palnika. I to niezależnie czy układ realizuje zmienną moc palnika , czy zmienną wydajność pompy obiegowej. piszać wysokie i nieskie broty mialem na mysli moc palnika - przepraszam za niedoprecyzowanie. Moj kociol z pewnoscia nalezy do grupy 1 i z tego co zaobserwowalem to robi tak jak piszesz czyli grzeje wode do danej tem wedle krzywej grzewczej w odniesieniu do temp zewnetrznej. Jedyne co mnie zastanawia to to ze jest jeszcze mozliwosc ustawienia wplywu tem wewnatrz budynku na grzanie kotla a nawet zrobienie z tej pogodowki regulacji pokojowej. Nimeniej ogrzewanie nieocieplonego budynku z welna jak na razie 18cm na poddaszu to kosztowny wydatek:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 23.11.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jedyny ból to gdy chałupa już zakumuluje ciepło i trzeba tylko podtrzymać temperaturę to kociołek w tym przypadku vitodens 200 strasznie taktuje i nie mogę znaleźć ustawienia które pomoże temu zapobiec. Gdyby nie taktowanie to zużycie byłoby na pewno jeszcze oszczędniejsze. Ponoć polega to na tym że moc minimalna kotła 8KW jest wyższa niż chwilowe zapotrzebowanie na ciepło i kociołek nie może zmodulować.Zobaczymy co odczytyp pokażą dzisiaj po wzroście temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.11.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 (...). Jedyne co mnie zastanawia to to ze jest jeszcze mozliwosc ustawienia wplywu tem wewnatrz budynku na grzanie kotla a nawet zrobienie z tej pogodowki regulacji pokojowej. Nimeniej ogrzewanie nieocieplonego budynku z welna jak na razie 18cm na poddaszu to kosztowny wydatek:( Termostat pokojowy jest rozszerzeniem sterowania pogodowego - w Viessmannie sterownik pokojowy Vitorol podłącza sie do kotła i regulator pogodowy dodatkowo pobiera informację o temp w określonym miejscu w budynku . Czy jest to oszczedniejsze w pracy kotła - zdania sa podzielone ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.11.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jedyny ból to gdy chałupa już zakumuluje ciepło i trzeba tylko podtrzymać temperaturę to kociołek w tym przypadku vitodens 200 strasznie taktuje i nie mogę znaleźć ustawienia które pomoże temu zapobiec. Gdyby nie taktowanie to zużycie byłoby na pewno jeszcze oszczędniejsze. Ponoć polega to na tym że moc minimalna kotła 8KW jest wyższa niż chwilowe zapotrzebowanie na ciepło i kociołek nie może zmodulować. Zobaczymy co odczytyp pokażą dzisiaj po wzroście temperatury zewnętrznej. No zobaczymy jak to będzie wyglądać u mnie ... Aż sprawdzę z ciekawości dobowo ile razy kocioł się wyłączał całkowicie ... Na pewno duże znaczenie ma tutaj powierzchnia do ogrzania i pojemność całego układu c.o. Pojemność całego mojego układu to ca 120l , do ogrzania dokładnie 188m2 pow użytkowej - kubaturę musze sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 23.02.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 chcialem wejsc w gaz, jednak zrezygnuje, to za wysokie koszty ogrzewania, do tego w porze kiedy gaz wzrasta cenowo....staje sie najdrozszym paliwem ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.02.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 chcialem wejsc w gaz, jednak zrezygnuje, to za wysokie koszty ogrzewania, do tego w porze kiedy gaz wzrasta cenowo....staje sie najdrozszym paliwem ...... A ekogroszek tanieje ?? zwłaszcza w dobie teraźniejszych strajków na kopalniach i coraz bardziej pogarszającej się jego jakości ?? Nie wiem - nie analizuję - ale sąsiad ma kocioł retortowy na ekogroch - zapłacił za niego rok temu prawie 10 kpln - w zeszłym roku płacił za tonę paliwa doń ca 450 pln/tona - teraz za workowany płaci ca 700 pln/tona - gaz przez zeszły rok nie podrożał ani razu - teraz w kwietniu jak podrożeje nawet 20/% / a tyle nie podrożeje / to jego podwyżka będzie się miała nijak do rosnących cen ekogroszku ... Oczywiście ja używam do ogrzewania gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.02.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 (...) do tego w porze kiedy gaz wzrasta cenowo....staje sie najdrozszym paliwem ...... Hmmm - a ja myślałem że energia elektryczna , a nawet olej opałowy ... No tak - przecie ceny prądu nie wzrastają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 24.02.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Hmmm.......1.000-1.500/m-c za grzanie gazem........domu czy tez mieszkania.... a jednak wegiel jest najbardziej dostepnym paliwem.....strajki.....jak na razie tylko w Budryku.....zreszta i tak sprowadzany zza granicy jest tanszy niz gaz.....szczegolnie gaz od Putina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Hmmm.......1.000-1.500/m-c za grzanie gazem........domu czy tez mieszkania.... A skąd takie dane - jak można wiedzieć ?? Mój dom - 188m2 pow użytkowej , ponad 700m3 kubatury , dwukondygnacyjna chałupa zbudowana z ceramicznego Maxa 30cm + 10cm styro / czyli jak widać nie zaszalałem z ociepleniem / , kryta dachówką ceramiczną + 20cm ocieplenia wełną poddasza ,zbudowana na południu Polski na wsi na wzgórzu - wygwizdów jak nie wiem co , ogrzewany gazem - kocioł kondensat , parter podłogówka , poddasze grzejniki - w dużym skrócie - dodatkowo do grzania c.o grzanie c.w.u + normalne użytkowanie kuchenki gazowej , gaz jako podstawowe i jedyne źródło ogrzewania / kominek tylko rekreacyjnie / - ostatni rachunek za miesiąc za gaz - całokształtowo - 500 pln ... - co i tak jest jeszcze dużo - ale to mój pierwszy sezon grzewczy - ogrzewam cały dom dopiero 3 miesiąc ... Nie wiem skąd te .1.000-1.500/m-c za grzanie gazem........domu czy tez mieszkania... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 24.02.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Mój dom - 188m2 pow użytkowej , ponad 700m3 kubatury , dwukondygnacyjna chałupa zbudowana z ceramicznego Maxa 30cm + 10cm styro / czyli jak widać nie zaszalałem z ociepleniem / , kryta dachówką ceramiczną + 20cm ocieplenia wełną poddasza ,zbudowana na południu Polski na wsi na wzgórzu - wygwizdów jak nie wiem co , ogrzewany gazem - kocioł kondensat , parter podłogówka , poddasze grzejniki - w dużym skrócie - dodatkowo do grzania c.o grzanie c.w.u + normalne użytkowanie kuchenki gazowej , gaz jako podstawowe i jedyne źródło ogrzewania / kominek tylko rekreacyjnie / - ostatni rachunek za miesiąc za gaz - całokształtowo - 500 pln ... - co i tak jest jeszcze dużo - ale to mój pierwszy sezon grzewczy - ogrzewam cały dom dopiero 3 miesiąc ... Nie wiem skąd te .1.000-1.500/m-c za grzanie gazem........domu czy tez mieszkania... ... A jaką masz temp. w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 24.02.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 przez cały rok ogrzewania mojego mieszkania oraz grzania wody użytkowej zużyłem około 800 metrów szesciennych gazu.. dogrzewam się kominkiem mieszkanie 84 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 (...)A jaką masz temp. w domu ? Dzienna 21 stopni , w nocy zredukowana do 19 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 25.02.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Hmmm.......1.000-1.500/m-c za grzanie gazem........domu czy tez mieszkania.... Nie no, cena jakaś z kosmosu. U mnie (dom 160m2) wyjdzie poniżej 2000 za całą zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 25.02.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Nie wiem gdzie mam zapytać a ze temat o gazie to tutaj pytam Przymierzam się do złożenia wniosku o przyłacze gazowe.Pani w biurze byla tak uprzejmna ze pomogła mi przy wypisaniu wniosku. Dom 125 m2 pow.użytkowej+26m2 garaż.Owa pani z biura kazała mi wpisac moc umowną 3,9 m3/h,przewidywany roczny odbiór gazu 2300 m3/rok.Czy to prawidłowe parametry ilości gazu dla mojego domu? ponawiam moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 25.02.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Ogrzewam dom od pocz. listopada 2007 roku, kubatura ogrzewania ponad 600 m, powierzchnia domu 200m2. Z ostatnich 4-5 tygodni średnie dzienne zużycie gazu 9m3. Temperatura dzienna 20 stopni, zredukowana 17 - niemniej nie spada ponizej 19. Kominek rekreacynie w weekendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 25.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Hmmm...dane od znajomych ktorzy ogrzewaja swoje chalupy gazem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.02.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Hmmm...dane od znajomych ktorzy ogrzewaja swoje chalupy gazem..... To muszą być wielkieeeeeeeee chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts