Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów sześciennych gazu na dobę?

NatkaB

Recommended Posts

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomku - zrobiłem szybką symulację na bilansie cieplnym mojego domu (mam swój w excelu*) i zmieniłem dla 101.7 m2 sufitu z U=0.29 (zakładam że gdzieś tyle mam - ocieplony 15-20 cm wełny) na U=1.0 W/m2K. Wtedy prognozowane zużycie gazu dla mojego domku (jak się można spodziewać - ok. 100 m2 pow. uż.) wzrosło z 1908 na 2697(!) m3 rocznie (w tym cwu i gotowanie) - a więc gdy ocieplisz strop Twoje zużycie gazu powinno spaść zasadniczo. [u mnie wartości absolutne zużycia gazu odnoszą się do kondensata, ale dla Ciebie nie ma to większego znaczenia - chodzi o SKALE wzrostu zużycia gazu; de facto na kondensacie zużywam o jakies 20% mniej gazu niż wyliczałem przy założeniu że będę używał kondensata]

Nie brałem pod uwagę wsp. korekcyjnego U(stropu) który jest większy od 1, ani tego że de facto temp. NAD tym stropem nie jest równa temp. na zewnątrz (jest ona wyższa, gdy na zewnątrz jest zimno): częściowo te 2 efekty kompensują się.

To U=1.0 dla gołego stropu wziąłem "tak z sufitu" - może być trochę więcej lub mniej (mniej prawdopodobne).

Reasumując: Twój nieocieplony strop jest gigantycznym "mostkiem termicznym" przez który "ucieka" cała masa ciepła.

Uważam że na przyszłość warto pomyśleć o kondensacie, a na teraz - docieplić jakoś strop -> np. 15 cm wełny (którą później zużyjesz na docieplenie poddasza lub czego-tam)

pozdr - Krzysiek

*) de facto w arkuszu GNUmeric :) - Linux rulez !

mam junkersa CERANORM 1 funkcyjny z zasobnikiem 120 litrów Galmetu.

Powierzchnia w tej chwili do ogrzania to 90 m2. Przy obecnych temperaturach spala od 5.5 do 7.0 m3 na dobe. Mam zamontowany teroostat pokojowy TR 200. Od godz. 22 do 6 ustawiony na 19 stopni C od 6 do 9.30 na 21 st. C od 9.30 do 15.30 na 19 stopini C i od 15.30 do 22 na 21 stopni C. Wynik wydaje mi się rewelacyjny przy pierwszym roku grzania. Piec ustawiony w tej chwili na 50-52 stopnie (3 w junkersie). zasobnik na 50 stopini cały czas.

Daje się przeliczyć. spalenie 1m3 gazu ziemnego odpowiada energetycznie spaleniu 1,42 litra propanu.

To chyba nie dokładnie tak.

np. w moim kotle DeDietrich Domolight 18 kW jest podane max zużycie na godzinę:

GZ50 1,96 m3

Propan 0,74 m3

1 litr propanu w fazie ciekłej to 0,254 m3 propanu w fazie gazowej

Wychodzi na to, że twój piec się nie myli.

W grudniu średnio nasz piec spalił około 65 m3 gazu na tydzien, w tym cwu;

W godzinach 6-9 i 16-24 temp 21 st C reszta dnia temp 19 st C. Mam 170 m2 do ogrzania. Ściany 25cm ceramika + 12cm styropianu, strop ocieplony 25 cm styropianu. Jest to nasz pierwszy sezon grzewczy, piec kondensacyjny Vaillant.

u mnie wyszlo 380m3 za polowe listopada i grudzien. troche duzo, ale to pierwszy sezon no i temperatura wewnatrz 23-24 stopnie przez cala dobe. Powierzchnia 160 m2, ocieplenie sciany 15, dach 20/25, piec vitodens 200.

Teraz obnizylem temperature do 20. Piec grzeje sporadycznie. Zobaczymy jaki przyjdzie rachunek :).

Kiedys sprawdzalem spadek temperatury przy wylaczonym piecu przez cala dobe (awaria zasilania po wichurach). Temp. spadla wewnatrz z 23 do 21oC (na zewnatrz bylo jakies -5).

Nie mam innego zrodla cipla. Oczywiscie w piec grzeje takze wode uzytkowa.

Pozdr.

Marek

U mnie w tym roku rekordowo niskie zużycie - łącznie z cw i gotowaniem 430 m3 od początku sezonu grzewczego (dwukrotnie mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.)

Powierzchnia 100 mkw, ściana u=0.55 (za to okna k=1.1) :D

Średnio przy obecnych temp. spalam 3,5 m3 na dobę 8)

Wiecie co - czytam o tych waszych rewelacyjnych wynikach i cos wierzyc jakos do konca nie moge - sorry. U mnie za 51 dni grzania (17.11-07.01)laczne zuzycie co i cwu 600 m3 (dane o domu powyzej) i rachunek 650 zl (i tak lepiej, niz w ub. roku o ponad 200 m3, ale wtedy bylo 2 razy zimniej!). Czy mozliwe sa az tak duze dysproporcje miedzy moja chalupa ogrzewana nowym Junkersem z otwarta komora a waszymi domami grzanymi kondensatami ??? Naprawde cos w tym wszystkim nie tak i jak na razie - porownujac z waszymi osiagami - jestem z lekka zdolowany mierna poprawa kosztow ogrzewania po moim remoncie kapitalnym i wymianie prawie wszystkiego, co sie dalo.

Tomku_2 - a ten nieocieplony strop (co wyliczyłem) ? Masz wzorcowy mostek termiczny (raczej autostrade :) przez który ucieka całą qpa ciepła. Co do kotła - sorki, ale uważam ze kotły z otwarta komorą to lekki przeżytek: nie dają (chyba że się mylę) możliwości dobrania optymalnego stosunku powietrza do gazu i także dzięki temu wypuszczasz w komin dużo energii. Niekoniecznie musisz zaraz kupować kondensata, choć biorąc pod uwagę że chcesz poddasze jednak urządzić - prawdopodobnie byłoby warto.

Koryguję poprzednio podane błędne zużycie gazu (cinek21 - dzięki jeszcze raz:

za okres 17.11.2004 - 18.01.2005 zeszło 491 m3 gazu; przez +/- połowę tego czasu mieszkały 3 osoby, resztę - 2.

Kominek zapaliłem na Wigilię wieczorem (2 godz.) i Sylwestra+Nw. Rok (ze 20 godzin).

pozdr - Krzysiek

Witam wszystkich

Mi wyszło od 6.10 do 7.12 - 577m3. Ogrzewam dom około 220 m2 wraz z garażem i piwnicą.Wszędzie mam 23st. tylko w garażu(20m) i w piwnicy (40m) 20st oczywiście CWU też jest nas w domu 2+2 więdz widze że nie jest tak źle dodam że mieszkam w Polsce centralnej.W nocy temperatura jest o 3st. mniejsza.