gosciu01 16.01.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 aby sprowadzić trochę na ziemię, grudzień mieliśmy ( w m3 ) ok. 15% cieplejszy od średniej z ostatnich 8 sezonów grzewczych, a styczeń zapowiada się cieplejszy nawet o 25% !!!( dane z własnej exelowskiej statystyki starego wciąż zamieszkałego domu ). Mój nowy dom.Sezon grzewczy 2004/05 oscyluję zamknąć w ok.1000-1050 m3 gazu, w tym cwu. Dane :135 m2 ( + nieogrzewany garaż ),nieskończone ocieplenie stropu, obecnie 15 cm, będzie 25 cm wełny,BK400, jeszcze nieotynkowany,automatycznie zamykane rolety na noc,kuchnia elektryczna płyta grzewcza,podłogówka wodna,kocioł kondensacyjny,Temp. pn-czw. : 16-17C ( jeszcze nie mieszkamy na stałe )Temp pt-nd. : 20-21C,Kominek dla przyjemności, powiedzmy 2-3 wkłady/tydzień, Cz. P.S. Dodam, że przy ciągłym zamieszkaniu i "normalnym" sezonie grzewczym bilans, który sprawdza mi się w 100% !!! pokazuje, że zużyłbym 1300-1350 m3 gazu razem z cwu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensi 17.01.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 no własnie jeszcze nie mieszkasz na stałe i masz jeszce jakieś luki w dociepleniu nie mniej jednak utrzymanie optymalnej temp. dla przeciętnego komfortu oscyluje w granicy 20.-21 st.C i taką temp utzrymuje się np w moim domu, góra chłodniejsza ,gdyż mniej tam przebywamy .. tem do spania 19.5stC,dół cieplejszy salon ,hall,łazienka ,cześć kuchni ogrzewana podłogowo bez kaloryfera,kotłownia,miejsce pod schodami,i jeszcze 1 pokój kaloryferem.utrzymujemy temp.20.5 i jest jak dla nas wystarczająca.Moje dane na pewno nie sa z chmur ,ogrzewanie w domu mam zrobione przez fachowca którym jest mój mąż.sprawdza się ,co widać na rachunkach.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensi 17.01.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 dodam jeszcze ,że ocieplenie naszego budynku w odpowiedni i fachowy sposób było również najważniejszym priorytetem do osigania takich nie innych rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 17.01.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Tomku_2 - a ten nieocieplony strop (co wyliczyłem) ? Masz wzorcowy mostek termiczny (raczej autostrade przez który ucieka całą qpa ciepła. Co do kotła - sorki, ale uważam ze kotły z otwarta komorą to lekki przeżytek: nie dają (chyba że się mylę) możliwości dobrania optymalnego stosunku powietrza do gazu i także dzięki temu wypuszczasz w komin dużo energii. Niekoniecznie musisz zaraz kupować kondensata, choć biorąc pod uwagę że chcesz poddasze jednak urządzić - prawdopodobnie byłoby warto. U mnie za okres 17.11.2004 - 18.01.2005 zeszło 419 m3 gazu; przez +/- połowę tego czasu mieszkały 3 osoby, resztę - 2. Kominek zapaliłem na Wigilię wieczorem (2 godz.) i Sylwestra+Nw. Rok (ze 20 godzin). pozdr - Krzysiek Chyba dobrze widzę. Jutro będziesz miał właśnie odczyt zużycia gazu, a ty już 14 napisałeś, że do jutra poszło ci ... gazu. Prorok, czy co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 17.01.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 cinek21 - dzięki za zwrócenie uwagi - chyba mi się miesiące popierniczyły - sprawdzę w domu i poprawię pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 17.01.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Nasz dom ma pow uz 220 m2 z czego uzytkuje parter o pow 90 m2 (temp 19 - 20) i piwnice 40 m2 (temp 14C), nie korzystam z poddasza (temp 15C). Nasz dom jest taki: http://www.archon.com.pl/index.php?act=18&id=573&intra=c6869774586ba8a6eb3d729ec825c624&crc=2f69f734ff340e0553acfe66f6353ed7&lang=pl Dom ma sciany 3W z 20 cm welny w scianie, 18 cm w podlodze, 24 cm w skosach i 30 cm sufitu nad poddaszem. Mam GWC oraz wentylacje mechaniczną nawiewną, nie mam rekuperatora, ktory uwazam za zbedny. Nasz kociol to Termet 6,6 - 24 Kw z zasobnikiem 120 litrow. Na kotle jest ustawiona temperatura 60C. Nasza rodzina jest 3 osobowa. Cały dzien spedzamy w pracy. wiec ogrzewanie - kociol pracuje w godzinach od 5 30 do 7 i od 16 do 22. Wieczorem pale rowniez delikatnie w kominku (Tarnava 18Kw). Temperatura w domu to 18 -19C w nocy (nad ranem) i 19-20 w dzien (po poludniu). W sobote i niedziele lubie palic w kominku. wiec kociol pracuje ze zmniejszoną mocą, albo nie załacza sie wcale. Centralne ogrzewanie gazowe włączyłem dopiero w grudniu. Opłata za ogrzewanie gazem od 8 grudnia 2004 do 8 stycznia 2005 wyniosła 90 złotych, a cały rachunek za gaz to 150 złotych (c.o., cwu, kuchenka). Przez miesiąc zuzyłem wiec ok. 120 m3 gazu na c.o. i cwu. oraz gotowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.01.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 no własnie jeszcze nie mieszkasz na stałe i masz jeszce jakieś luki w dociepleniu nie mniej jednak utrzymanie optymalnej temp. dla przeciętnego komfortu oscyluje w granicy 20.-21 st.C i taką temp utzrymuje się np w moim domu, góra chłodniejsza ,gdyż mniej tam przebywamy .. tem do spania 19.5stC,dół cieplejszy salon ,hall,łazienka ,cześć kuchni ogrzewana podłogowo bez kaloryfera,kotłownia,miejsce pod schodami,i jeszcze 1 pokój kaloryferem.utrzymujemy temp.20.5 i jest jak dla nas wystarczająca.Moje dane na pewno nie sa z chmur ,ogrzewanie w domu mam zrobione przez fachowca którym jest mój mąż.sprawdza się ,co widać na rachunkach.pozdrawiam hmmm, widzisz, dlatego dokładnie opisałem sytuację, gdyż bardzo wiele osób tu piszących i czytających jest w podobnej sytuacji ( brak tynków, niedokończone ocieplenie lub tp. )i wierz mi, wiem o czym piszę, każdy ma swojego konika, hopla lub zboczenie, jak wolisz ( nie zawodowe, bo pracuję w zupełnie innej branży ). Napisałem też na dole ile spaliłbym gdybym tam mieszkał na stałe. Chętnie dzielę się doświadczeniami, ale tak w ogóle to podawanie ilości spalanego gazu nie ma większego sensu, do tego aby określić zapotrzebowanie energetyczne domu służą współczynniki, gdyż każdy dom jest inny i tylko ilość kW na m2 lub m3, lub bilans może to określić. Ale poglądowo dla forumowiczów - czemu nie Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 17.01.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Dom ok 170 m2. ZUZYCIA GODZINOWE.ZIelone szczytowa wartość w ciągu jednego dnia.Czerwone wartość średnia za dzień.Obrazek długo się wgrywa.http://www.enaco.pl/neur0344izx2/gaz.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.01.2005 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 widzę, że nie tylko ja jestem zakręcony A te dane to masz puszczone na jakiś sterownik PLC, czy codziennie spisujesz - w co nie wierzę ? Średnia roczna wychodzi ok. 11 m3 gazu na każdy m2 powierzcni domu, czyli +/- podobnie jak u mnie ok. 10 m3/m2. Ale moje dane są nadal w dużej mierze jeszcze teoretyczne. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 27.01.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Witam ponownie odświeżam temat z ciekawości jak zużycie gazu podczas mroźnych dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 27.01.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 u mnie skoczyło nawet do 9m3 na dobę. Przy temperaturach +5 - +8 wynosiło 5,5-6 m3. Jestem ciekaw jaka macie temperaturę wyjściową w piecu? J ustawiłem teraz przy -6 stopniach na 60-65 stopni. W junkersie to jest pomiedzy 4 a 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obuwie 27.01.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Niestety po uruchomieniu kotła tak to jest nim dom skumuluje ciepło i ustali się właściwa temperatura zużycie gazu jest "duże" w naszym mniemaniu. Ja poszedłem nawet dalej i chciałem aby sprawdzić mój licznik gazowy. Wtety w gazowni pan z działu technicznego długo opiowaidał mi o piecach ale to co utkwiło mi w pamięci to że piec zużywa około 2 m gazu na godzinę pracy i już. I po moich obliczeniach i obserwacjach się potwierdza. Mój piec spala około 10-14 m3 na dobe w styczniu 2005 lecz nie wiedziec czemu w grudniu 04 zapłaciłem za 440 m gazu. Zwykły kocioł z otwartą komorą spalania OCEAN 15 lat. Czy warto kupić ULRICH japoński kocioł kondensacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.01.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 obuwie - poszukaj na forum, bo o Ulrichu było dużo. Jak dotąd ustalono że firma ani produkcja nie jest japońska, a co do "kondensacyjności" tych kotłów też są niejakie wątpliwości. Jest kondensacyjny Termet (Ecoterm) - może to lepszy wybór ? Jeszcze cytat z mojej tfu-rczości w innym wątku: Za ostatnie 48 godz. (temp. -6 do -9 stC) spaliłem 21.2 m3 gazu (w tym cwu, gotowanie), 100 m2, kondensat, czyli miesięcznie 318 m3 -> 3.18 m3/m2 powierzchni miesięcznie. W tym dzisiejszy dzień, który jest nietypowo wyższy, bo cały czas jestem w domu i grzeję. pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obuwie 27.01.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 [- poszukaj na forum, bo o Ulrichu było dużo. Jak dotąd ustalono że firma ani produkcja nie jest japońska, a co do "kondensacyjności" tych kotłów też są niejakie wątpliwości. Jest kondensacyjny Termet (Ecoterm) - może to lepszy wybór ? Jeszcze cytat z mojej tfu-rczości w innym wątku: Za ostatnie 48 godz. (temp. -6 do -9 stC) spaliłem 21.2 m3 gazu (w tym cwu, gotowanie), 100 m2, kondensat, czyli miesięcznie 318 m3 -> 3.18 m3/m2 powierzchni miesięcznie. W tym dzisiejszy dzień, który jest nietypowo wyższy, bo cały czas jestem w domu i grzeję. re. przepraszam, masz racje w ulotce jest napisane japońska technologia. Słyszałem że produkują to w Korei tej kapitalistycznej haha. Przy okazji mam 15 letni budynek a więc i piec i pierwsze plastikowe okna maja po 15 lat. okna powykrzywiało i są nieszczelne, uszczelniłem je jesienią sikikonem bo i tak przez zime ich nie otwieram a na wiosne zaczynam wymiane na nowe, tu pytanie jakiej firmy wchodzą w gre tylko te najlepsze tylko które to są? Sam budynek to na dole garaż, łazienka i drugie takie pomieszcznie jak garaż tylko spełnia role garderoby, obydwa ogrzewane na minimum. na górze takiej samej kubatury dwa pomieszczenie, kuchnia i pokuj w którym śpimy. Wymiary budynku 10 x 5 m. Zastanawiające jest to ze mieszkam tutaj drugi rok i po pierwszym uciepliłem 6cm styropianu strop na strychu i wylewka, uszczelniłem okna nawet jedyne w kuchni wymieniłem, uszczelniłem drzwi wejściowe, założyłem sterownik temperatury w pokoju, dziecko ma już 1,5 roku więc nie grzeje tak mocno jak rok temu, nawet garderoba na dole zamknięta na klucz i nic płace tyle samo a gaz nie podrożał. Czy mój piec poprostu hula na całego i trzeba go wymienić? Apropos jak ustawić piec pomimo że mam termostat sterujący temperature w pokoju, bo widze ze płomień jest większy gdy dam na plus lub na economic a gdy dam na minimum to jest o połowe mniejszy. Czy jak dam na minimóm to będzie się tylko częsciej włączał lub dlużej podgrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 27.01.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 U mnie kurcze przez ostatnie 24h kociol zezarl ponad 16 m3 gazu, a w domu mam 17-18 st. Temp w dzien -4 w nocy -8. Czasami mam wrazenie, ze pogodowka steruje sobie kotlem, jak chce. Dla porownania poprzednia doba to zuzycie ok 13 m3 a temp b. niewiele nizsza niz ostatniej doby. Temp zasilania ustawiona na ok. 40 stopni (z powodu przewymiarowanych grzejnikow to wystarcza). A moze tu pies pogrzebany a nie w ustawieniach pogodowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 28.01.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 U mnie kurcze przez ostatnie 24h kociol zezarl ponad 16 m3 gazu, a w domu mam 17-18 st. Temp w dzien -4 w nocy -8. Czasami mam wrazenie, ze pogodowka steruje sobie kotlem, jak chce. Dla porownania poprzednia doba to zuzycie ok 13 m3 a temp b. niewiele nizsza niz ostatniej doby. Temp zasilania ustawiona na ok. 40 stopni (z powodu przewymiarowanych grzejnikow to wystarcza). A moze tu pies pogrzebany a nie w ustawieniach pogodowki? Dokładnie, takl jak napisałeś. Niestety kocioł z pogodówką to niezbyt dobre rozwiązanie. Ja takowy z pogodówką również posiadam (Viessmann Pendola), ale po pierwszym sezonie użytkowania przerobiłem go tak, że grzeje tylko wtedy, gdy w domu jest niższa od zadanej. Pogodówka wyznacza wtedy temperaturę wody w obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekv 28.01.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Niestety kocioł z pogodówką to niezbyt dobre rozwiązanie. Ja takowy z pogodówką również posiadam (Viessmann Pendola), ale po pierwszym sezonie użytkowania przerobiłem go tak, że grzeje tylko wtedy, gdy w domu jest niższa od zadanej. Pogodówka wyznacza wtedy temperaturę wody w obiegu. Jak go przerobiłeś i czy to wpłynęło na zużycie gazu? Ja zużyłem ponad 12m3 gazu poprzedniej doby do ogrzania 176m2 - Vaillant kondensat, ale temperatura w domu 19 st. non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 28.01.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Niestety kocioł z pogodówką to niezbyt dobre rozwiązanie. Ja takowy z pogodówką również posiadam (Viessmann Pendola), ale po pierwszym sezonie użytkowania przerobiłem go tak, że grzeje tylko wtedy, gdy w domu jest niższa od zadanej. Pogodówka wyznacza wtedy temperaturę wody w obiegu. Jak go przerobiłeś i czy to wpłynęło na zużycie gazu? Ja zużyłem ponad 12m3 gazu poprzedniej doby do ogrzania 176m2 - Vaillant kondensat, ale temperatura w domu 19 st. non stop. Zastosowałem naścienny sterownik temperatury (Euroster), a w kotle zastosowałem przekaźnik. Sterownik steruje przekaźnikiem. Do styków przekaźnika dołączone są: 1. wyjście do czujnika zewnętrznego (jeżeli przekaźnik przestawi się na ten styk - kocioł będzie się dostosowywał się do temperatury zewnętrznej - będzie grzał - chyba, że temperatura na zewnątrz będzie w granicach +20oC); 2. rezystor o dobranej rezystancji imitującej czujnik zewnętrzny z temperaturą +30oC - przy przestawieniu się przekaźnika na ten styk kocioł nie będzie pracował. Jeśli w domu jest za zimno sterownik przełączy przekaźnik w pozycję 1, jeżeli zadana temperatura zostanie osiągnięta - w pozycję 2. W sumie jest to sposób oszukania kotła. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wewnątrz domu kocioł od "czujnika" otrzymuje informację, że na zewnątrz jest ciepło i nie trzeba już grzać. W moim kotle (nie we wszystkich tak jest) miałem zainstalowany oryginalny cokół ścienny z czujnikiem temperatury. Mimo, że temperatura wewnątrz została osiągnięta, a na zewnątrz było zimno, kocioł i tak się włączał - jedynie wtedy zmniejszał parametry pracy. Efekt: zużycie gazu wysokie, a w domu czasem nawet za gorąco. Chciałem to zmienić. W grę wchodziło zainstalowanie zaworu trój- lub czterodrożnego, sterownika itp., ale to okazało się za drogie, więc zdecydowałem się opisane wyżej rozwiązanie (koszt około 140 zł). Po przerobieniu sterowania zmieniłem charakterystykę pracy kotła na bardziej płaską. Kocioł grzeje go około 60 oC i wyżej, w zależności od temperatury na zewnątrz. Teraz kocioł pracuje wtedy kiedy ja chcę, a nie odwrotnie. Co do zużycia gazu to mogę powiedziedzieć, że spadło. Różnica w płatnościach pomiędzy sezonami wyniosła około 300 zł. Teraz, aby nie wychładzać niepotrzebnie kotłowni i kotła zastanawiam się na zainstalowaniu w kotłowni zamknięcia nawietrzania w czasie spoczynku kotła. Chcę do tego zastosować siłownik i sterownik do centralnego zamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 28.01.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Cinek co do nawiewu zimnego powietrza też mam zamiar zrobić. Zasilanie od elektrozaworu gazowego kotła będzie szło zasilanie na siłownik otwierający przepustnicę gdy kocioł będzie pracował będzie otwarty jak zgaśnie klapa się zamknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 28.01.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Ale u mnie w domu nie jest za cieplo - ok 17 stopni (z wyboru, bo boje sie pomyslec ile gazu poszloby "w komin" przy zadanej temp 20 stopni) - i mam wrazenie, ze jestem w stanie kontrolowac temp w pomieszczeniu za pomoca odpowiednich nastaw pogodowki (a moze nie do konca rozumiem zasade jej dzialania i jestem w bledzie?). Nie za bardzo jednak potrafie ustawic pogodowki tak, by zredukowac zuzycie gazu zapewniajac przy tym wystarczajaca temp w pomieszczeniu - nie kosztem jej max zmniejszenia. Moze kociol bylby oszczedniejszy wtedy, gdyby pracowal na zadanej temp zasilania nie 45 a np 60 stopni przez krotsze okresy czasu anizeli w miare plynnie (chociaz tez z czestymi wlaczeniami i wylaczeniami) ale przy b. niskiej temp. zasilania (40-45 stopni). CZy moze mnie ktos oswiecic w tym temacie? Nie wiem kurcze, gdzie popelniam blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts