tomek_2 28.01.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Ale u mnie w domu nie jest za cieplo - ok 17 stopni (z wyboru, bo boje sie pomyslec ile gazu poszloby "w komin" przy zadanej temp 20 stopni) - i mam wrazenie, ze jestem w stanie kontrolowac temp w pomieszczeniu za pomoca odpowiednich nastaw pogodowki (a moze nie do konca rozumiem zasade jej dzialania i jestem w bledzie?). Nie za bardzo jednak potrafie ustawic pogodowki tak, by zredukowac zuzycie gazu zapewniajac przy tym wystarczajaca temp w pomieszczeniu - nie kosztem jej max zmniejszenia. Moze kociol bylby oszczedniejszy wtedy, gdyby pracowal na zadanej temp zasilania nie 45 a np 60 stopni przez krotsze okresy czasu anizeli w miare plynnie (chociaz tez z czestymi wlaczeniami i wylaczeniami) ale przy b. niskiej temp. zasilania (40-45 stopni). CZy moze mnie ktos oswiecic w tym temacie? Nie wiem kurcze, gdzie popelniam blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 28.01.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Regulator pogodowy ma zapewnić komfortową temperaturę w twoim domu. Reguluje on pracą kotła opierając się na wskazaniach temperatury zewnętrznej, czasem wspomaga go czujnik wewnętrzny, ale priorytetowy jest zewnętrzny. Ty jako użytkownik musisz ustawić odpowiednio kocioł, tzn. jego charakterystykę pracy (nachylenie krzywej, itp.) w zależności od zapotrzebowania domu na ciepło. Do każdego typu pieca istnieje na pewno jakaś instrukcja jak to zrobić. Kocioł oparty na regulatorze pogodowym będzie pracował nawet wówczas, gdy zadanatemperatura wewnątrz zostanie osiągnięta. Kocioł taki musi mieć odpowiedni zakres temperatury wody obliczony z krzywej, którą ty ustawiasz na kotle. Są możliwości rozdzielenia obwodów grzewczych poprzez zawory 3 i 4 drożne i co za tym idzie dokładniejsza regulacja tempoeratury w pomieszczeniu, ale to nie jest takie tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.01.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 tomek_2 - to zużycie u ciebie wcale nie jest takie nadzwyczajne: u mnie kondensat na 100 m2 ogrzewanej pow., zjadał ostatnio po 10 - 12 m3 gazu na dobę, przy mrozie -6 - 9 stC i średniej temp. wewnątrz 20 stC. A przeciez ty masz niedociepolny strop ! Wątpię czy możesz coś jeszcze poprawić sterowaniem pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obuwie 28.01.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Ale u mnie w domu nie jest za cieplo - ok 17 stopni (z wyboru, bo boje sie pomyslec ile gazu poszloby "w komin" przy zadanej temp 20 stopni) - i mam wrazenie, ze jestem w stanie kontrolowac temp w pomieszczeniu za pomoca odpowiednich nastaw pogodowki (a moze nie do konca rozumiem zasade jej dzialania i jestem w bledzie?). Nie za bardzo jednak potrafie ustawic pogodowki tak, by zredukowac zuzycie gazu zapewniajac przy tym wystarczajaca temp w pomieszczeniu - nie kosztem jej max zmniejszenia. Moze kociol bylby oszczedniejszy wtedy, gdyby pracowal na zadanej temp zasilania nie 45 a np 60 stopni przez krotsze okresy czasu anizeli w miare plynnie (chociaz tez z czestymi wlaczeniami i wylaczeniami) ale przy b. niskiej temp. zasilania (40-45 stopni). CZy moze mnie ktos oswiecic w tym temacie? Nie wiem kurcze, gdzie popelniam blad. I tu powstaje pytanie na ile ustawić piec pomimo że mam sterownik euroster2005 gdy reguluje na piecu płomień jest albo mniejszy albo większy, myślałem że to ten sterownik przeją kontrole nad piecem. Pomyliłem się. ????? Ustawić piec na ECO CZY NA MINIMUM?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 28.01.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 w zasadzie dolaczam sie w pewien sposob do tego pytania: jak ustawic temp zasilania CO na samym kotle, zeby bylo jak najekonomiczniej. Fakt, strop nieocieplony, ale i tak zuzycie wg mnie znacznie za duze - a grzeje teraz tylko 100 m kw, kubatura ok. 300 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 01.02.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Ta cholerna pogodowka! w dzien przy temp minus 8 kociol potrafil spalic 12 m3 gazu, a przy temp 1 st powyzej zera zuzycie potrafi miec ok. 15 m3/dobe. Dlaczego tak sie dzieje? Przeciez przy wyzszych temp zewn. logicznym wydaje mi sie fakt, ze (przy niezmienionej krzywej pogodowej) kociol bedzie grzal mniej anizeli przy temp. zewn nizszej. A tu takie niespodzianki. Czy mozna tak ustawic krzywa, zeby ten caly uklad pracowal w sposob bardziej przewidywalny i tym samym ekonomiczniejszy? Kierowany opinia roznych osob o ekonomicznosci sterowania pogodowego zdecydowalem sie na taki wariant zamiast klasycznego sterownika pokojowego, a tu masz babo placek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 01.02.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 czy moge wywolac do tablicy specjalistow od dzialania pogodowek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthee 01.02.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Witam,ja swoj piec odpaliłem w ostatni piątek, 28 stycznia.Vaillant eco compact.przez weekend krzywa grzania była ustawiona na 1.2, temp obiegu CO - 62'Ca temp pokojowa na 25'C non stop.Piec spalił w tym okresie 100m3, w domu ukrop. Od wczoraj:krzywa grzania - 0.8temp obiegu CO - 38'Ctemp pokojowa - 18'C grzeje od 8:00 do 16:00zużycie - 5m3powierzchnia całkowita: 280m2 Budynek z winerbergera 25 + 12 cm wełny, poddasze 18+5cm. Pozdrawiam Arthee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 02.02.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 tomek_2Wolaj tom_soyer!Do ustawienia pogodowki masz dwa parametry tak jak do opisu funkcji liniowej y = A x + B.A to nachylenie krzywej np, 0.8, 1.2 etcB to przesuniecie standardowo 20x = +20 st - temperatura z czujnika zewnetrznego y temp zasilania grzejnikow Dziala to takdla +20 st x= 0 dla -20 st x=40dlatego B ma mniejsze znaczenie dla niskich temepratur na zewnatrz i tym wieksze im cieplej jest na zewnatrz analogicznie A ma najwieksze znaczenie w czasie mrozu a nie ma prawie w ogole gdy jest cieplo.Na poczatku dobierasz A tak by bylo wystarczajaco cieplo gdy jest mrozzas B by bylo wystarczajaco cieplo gdy jest powyzej zera.Czasem zamiast przesuniecie podawana jest nazwa temp. wewnatrz ale jesli nie masz czujnika wewnatrz to jest to nasze B.Powoli wgrywajaca sie ilustracjahttp://www.enaco.pl/neur0344izx2/pogod.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piskosch 02.02.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Wreszcie jakas superkompetentna odpowiedz !!!!! Porownalem sobie dobrana automatycznie przez moj piec temperature wody w grzejnikach, w funkcji temperatury zewnetrznej i wszystko sie zgadza z podanym przez neurona wzorem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 21.02.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Do ustawienia pogodowki masz dwa parametry tak jak do opisu funkcji liniowej y = A x + B... ...B to przesuniecie standardowo 20... ...Czasem zamiast przesuniecie podawana jest nazwa temp. wewnatrz ale jesli nie masz czujnika wewnatrz to jest to nasze B.... dlatego B ma mniejsze znaczenie dla niskich temepratur na zewnatrz ... .... zas B by bylo wystarczajaco cieplo gdy jest powyzej zera. W jaki sposob moge modyfikowac B? Mam regulator Vaillanta 410 - czy w tym przypadku B to przesunięcie krzywej grzewczej? Chyba tak - czy ktos moze mnie w tym utwierdzic? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piskosch 21.02.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Tak B to przesuniecie krzywej grzewczej w sterowniku Vailanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwak 21.02.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Poradźcie nowemu - Mam dom wolnostojący 150 m kw, z poddaszem użytkowym, z MAX plus 10 cm wełna (U niby 0,29-0,31 zależy kto liczy), jeszcze nie mieszkam, ale dogrzewam.Jakich rachunków za gaz w skali miesiąca można się spodziewać (zwłaszcza zimą... czy 500-600 zl/mc jest dużo?) Do użytkowników Beretty: jak najlepiej ustawić kocioł (mam Mynute 21 Sesi), ustawiać krzywą pogodową czy nie? Jaka temp wody w c.o.? Poradzcie, prosze. Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 22.02.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Grzeję drugi sezon - ok. 130m2 + 50 garaż i piwnica trochę dogrzewane; PTH 44, bez ocieplenia, bez tynków zewnętrznych; w dzień ciepło (ok. 20-21 stopni), nocą od ok. 23.00 do ok. 6-7 rano wyłączam; sporadycznie dogrzewam kominkiem; średnio w sezonie płacę za gaz (sieć) ok. 500 zł, w tym grzanie ciepłej wody to ok. 100 zł. Boli... pozdrawiamGrzegorzPS. Znajomi płacą mniej ok. 150 zł. Ale to dom wielorodzinny (chociaż stary) i mają zdecydowanie chłodniej w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan1719499703 22.04.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 [- poszukaj na forum, bo o Ulrichu było dużo. Jak dotąd ustalono że firma ani produkcja nie jest japońska, a co do "kondensacyjności" tych kotłów też są niejakie wątpliwości. Jest kondensacyjny Termet (Ecoterm) - może to lepszy wybór ? Jeszcze cytat z mojej tfu-rczości w innym wątku: Za ostatnie 48 godz. (temp. -6 do -9 stC) spaliłem 21.2 m3 gazu (w tym cwu, gotowanie), 100 m2, kondensat, czyli miesięcznie 318 m3 -> 3.18 m3/m2 powierzchni miesięcznie. W tym dzisiejszy dzień, który jest nietypowo wyższy, bo cały czas jestem w domu i grzeję. re. przepraszam, masz racje w ulotce jest napisane japońska technologia. Słyszałem że produkują to w Korei tej kapitalistycznej haha. Przy okazji mam 15 letni budynek a więc i piec i pierwsze plastikowe okna maja po 15 lat. okna powykrzywiało i są nieszczelne, uszczelniłem je jesienią sikikonem bo i tak przez zime ich nie otwieram a na wiosne zaczynam wymiane na nowe, tu pytanie jakiej firmy wchodzą w gre tylko te najlepsze tylko które to są? Sam budynek to na dole garaż, łazienka i drugie takie pomieszcznie jak garaż tylko spełnia role garderoby, obydwa ogrzewane na minimum. na górze takiej samej kubatury dwa pomieszczenie, kuchnia i pokuj w którym śpimy. Wymiary budynku 10 x 5 m. Zastanawiające jest to ze mieszkam tutaj drugi rok i po pierwszym uciepliłem 6cm styropianu strop na strychu i wylewka, uszczelniłem okna nawet jedyne w kuchni wymieniłem, uszczelniłem drzwi wejściowe, założyłem sterownik temperatury w pokoju, dziecko ma już 1,5 roku więc nie grzeje tak mocno jak rok temu, nawet garderoba na dole zamknięta na klucz i nic płace tyle samo a gaz nie podrożał. Czy mój piec poprostu hula na całego i trzeba go wymienić? Apropos jak ustawić piec pomimo że mam termostat sterujący temperature w pokoju, bo widze ze płomień jest większy gdy dam na plus lub na economic a gdy dam na minimum to jest o połowe mniejszy. Czy jak dam na minimóm to będzie się tylko częsciej włączał lub dlużej podgrzewał. Wątpliwości ma przede wszystkim konkurencja i dyletanci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 22.04.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 - jako że cytat de facto był "ze mnie" to zapytam, czy chodzi ci o wątpliwości co do "kondensacyjności" kotłów Ulricha ? Jeśli tak, to wyprowadzam je z faktu, że Ulrich nagle przestał lansować w prasie swoje kotły kondensacyjne, a intensywnie reklamuje kotły z zamknietą komorą ....To ja z tego wnioskuję, że może te poprzednie kondensaty nie chciały kondensować (ale oczywiście miały zamknieta komorę spalania ..).Ja uzywam tego, co kupiłem i przez najbliższych parę lat mam nadzieje tego używać, natomiast warto żeby nowi inwestorzy nie tylko liczyli kasę którą dziś wydadza na kocioł, ale i popatrzyli na jutro - tzn. ile zapłacą za gaz.Z drugiej strony 2-funk kondensat (bez zasobnika) z reguły nie kondensuje przy grzaniu cwu - a Ulrichy sa o ile pamietam 2-funkcyjne .... pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 28.04.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Sądze, że już można podsumowac zuzycie gazu w całym sezonie grzewczym. Moj kociol Termet UniCo 6,6 - 24 KW z zasobnikiem 120 l od dnia 9 grudnia 2004, do 9 kwietnia 2005 zuzył na c.o. i c.w.u. łącznie 470 m3 gazu. Zuzycie gazu przez kociol nalezy jeszcze pomniejszyc o zuzycie gazu przez kuchenke gazową. Srednie miesięczne opłaty za gaz wynosiły ok. 150zł/miesiąc. Nasz dom oraz temperatura w nim panująca opisane są na pierwszej stronie tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kalinowski 17.05.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Szanowny Panie,Z dużym zainteresowaniem zapoznałem się z Pana uwagami.Niestety w życiu jedynie nieliczne zagadnienia podlegają prostym osądom. Zazwyczaj, aby móc się kompetentnie wypowiadać na określony temat potrzeba pogłębionej wiedzy.Jako jeden z dealerów ULRICH pragnę odpowiedzieć, iż:1. Firma ULRICH na przełomie 2004/2005 postanowiła położyć nacisk na promocję kotłów z zamkniętą komorą spalania (WANDICH FUTURA), ze względu na przewidywany wzrost tego segmentu rynku.Siłą rzeczy wydatki promocyjne, a tym samym zauważalność reklamy kotłów kondensacyjnych KONDENSICH spadła.Reklamowanie zamkniętej komory spalania dotyczy kotłów WANDICH, a nie kotłów KONDENSICH. Stąd Pana mylne wnioski jakoby zamknięta komora spalania dotyczyła kotłów kondensacyjnych pozbawionych kondensacji.2. Owszem kocioł KONDENSICH firmy ULRICH jest kotłem 2-funkcyjnym (także 2-funkcyjne odmiany kotłów kondensacyjnych posiadają na pewno znany Panu Viessmann, Vaillant, Junkers itp.) i owszem nie kondensuje przy używaniu ciepłej wody. Kondensacja ma miejsce przy korzystaniu z funkcji grzewczej (c.o.). Koszty eksploatacji (gazu) są nieporównywalnie większe dla c.o. niż ciepłej wody. Oszczędności kotłów kondensacyjnych dotyczą ogrzewania.W razie wątpliwości, pytań pozostaję do dyspozycji – Piotr Kalinowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kalinowski 19.05.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 - jako że cytat de facto był "ze mnie" to zapytam, czy chodzi ci o wątpliwości co do "kondensacyjności" kotłów Ulricha ? Jeśli tak, to wyprowadzam je z faktu, że Ulrich nagle przestał lansować w prasie swoje kotły kondensacyjne, a intensywnie reklamuje kotły z zamknietą komorą .... To ja z tego wnioskuję, że może te poprzednie kondensaty nie chciały kondensować (ale oczywiście miały zamknieta komorę spalania ..). Ja uzywam tego, co kupiłem i przez najbliższych parę lat mam nadzieje tego używać, natomiast warto żeby nowi inwestorzy nie tylko liczyli kasę którą dziś wydadza na kocioł, ale i popatrzyli na jutro - tzn. ile zapłacą za gaz. Z drugiej strony 2-funk kondensat (bez zasobnika) z reguły nie kondensuje przy grzaniu cwu - a Ulrichy sa o ile pamietam 2-funkcyjne .... pozdr - Krzysiek Szanowny Panie, Z dużym zainteresowaniem zapoznałem się z Pana uwagami. Niestety w życiu jedynie nieliczne zagadnienia podlegają prostym osądom. Zazwyczaj, aby móc się kompetentnie wypowiadać na określony temat potrzeba pogłębionej wiedzy. Jako jeden z dealerów ULRICH pragnę odpowiedzieć, iż: 1. Firma ULRICH na przełomie 2004/2005 postanowiła położyć nacisk na promocję kotłów z zamkniętą komorą spalania (WANDICH FUTURA), ze względu na przewidywany wzrost tego segmentu rynku. Siłą rzeczy wydatki promocyjne, a tym samym zauważalność reklamy kotłów kondensacyjnych KONDENSICH spadła. Reklamowanie zamkniętej komory spalania dotyczy kotłów WANDICH, a nie kotłów KONDENSICH. Stąd Pana mylne wnioski jakoby zamknięta komora spalania dotyczyła kotłów kondensacyjnych pozbawionych kondensacji. 2. Owszem kocioł KONDENSICH firmy ULRICH jest kotłem 2-funkcyjnym (także 2-funkcyjne odmiany kotłów kondensacyjnych posiadają na pewno znany Panu Viessmann, Vaillant, Junkers itp.) i owszem nie kondensuje przy używaniu ciepłej wody. Kondensacja ma miejsce przy korzystaniu z funkcji grzewczej (c.o.). Koszty eksploatacji (gazu) są nieporównywalnie większe dla c.o. niż ciepłej wody. Oszczędności kotłów kondensacyjnych dotyczą ogrzewania. W razie wątpliwości, pytań pozostaję do dyspozycji – Piotr Kalinowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 20.05.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Szanowny Panie Piotrze Przyjmuję Pańskie wyjaśnienia, mam nadzuję użyteczne także dla potencjalnych inwestorów. Ciekawym byłoby dla mnie wyjaśnienie dlaczego rynkowy segment kotłów z zamkniętą komorą ma wzrastać ? Nie dają one przecież zasadniczej poprawy sprawności, natomiast ich pozostałe zalety nie wszystkich przekonują (przynajmniej tak mi się wydaje po lekturze tego forum ...) pozdrawiam - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts