Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów sześciennych gazu na dobę?

NatkaB

Recommended Posts

a mógłbyś spisać stan licznika jutro rano i dajmy na to 28/12, sprawdzimy ile wyszło, ponieważ grzeję dopiero pierwszy sezon to notuję zużycie każdego dnia,

No pisać pisać. :)

Ja swoje dane podałem w podobnym wątku trochę niżej (lub wyżej :roll: )

Nie ma jeszcze 28.12. ale co tam.

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość JACKIE P
witam wszystkich tu obecnych. Od 3 dni włączyłem ogrzewanie CO, gazowe, kocioł viessmann witopend 100 2-funkcyjny, turbo, zamknięta komora spalania, mury Porotherm 44, strop drewniany wełna 25 cm, powierzchnia 105m2, temp. 13 C noc, dzień 15 C, w pierwszym dniu zużycie dobowe 16m3, w drugim 8m3, w trzecim 6 m3 gazu /GZ-50/, sterownik auraton 2005, dziś podniosłem temperaturę noc/dzień 14/16 C, zuzycie dobowe osiągnęło poziom 7m3 przy temp. zewnętrznej średnio +3C /mierzone od 20.00 do 20.00 dnia następnego/ Co myślicie o tym wyniku?

Jackie P - to wynik dość typowy (masz niską temp. w środku) -> jak będziesz mieć np. 18 st w nocy i 21 w dzien to możesz liczyc na zużycie na poziomie 10 m3/dobę [dojdzie jeszcze zużycie na cwu] co dla takiego kotła jest wynikiem jako-tako.

Prawdopodobnie ten Auraton nie steruje modulacją palnika - a więc działa tylko w trybie włącz-wyłącz: gdybyś miał sterownik obsługujący modulację - mogłoby być może jeszcze nieco mniej

pozdr - Krzysiek

Ale u mnie w domu nie jest za cieplo - ok 17 stopni (z wyboru, bo boje sie pomyslec ile gazu poszloby "w komin" przy zadanej temp 20 stopni) - i mam wrazenie, ze jestem w stanie kontrolowac temp w pomieszczeniu za pomoca odpowiednich nastaw pogodowki (a moze nie do konca rozumiem zasade jej dzialania i jestem w bledzie?). Nie za bardzo jednak potrafie ustawic pogodowki tak, by zredukowac zuzycie gazu zapewniajac przy tym wystarczajaca temp w pomieszczeniu - nie kosztem jej max zmniejszenia. Moze kociol bylby oszczedniejszy wtedy, gdyby pracowal na zadanej temp zasilania nie 45 a np 60 stopni przez krotsze okresy czasu anizeli w miare plynnie (chociaz tez z czestymi wlaczeniami i wylaczeniami) ale przy b. niskiej temp. zasilania (40-45 stopni). CZy moze mnie ktos oswiecic w tym temacie? Nie wiem kurcze, gdzie popelniam blad.

Jestem w trakcie testowania dwóch wariantów:

1.niska temp. grzania: grzejniki 40 st, podłogówka jeszcze mniej. Grzejniki grzeją dłużej do stanu kiedy temp. w domu osiągnie 21 st.

2. większa temp. wody 55 st. Grzejniki grzeją krócej ale intensywniej.

Nie jest to jeszcze pewne (cieplej na dworzu) ale chyba pierwszy wariant jest oszczędniejszy.

W drugim wariancie przy zadanej temp. 20 st. zużywałem trochę ponad 4,5 m sześć propanu. W pierwszy wariancie przy zadanej temp 21 st. 4 m sześć. gazu. na dobę.

Gość JACKIE P
Krzysiek Marusza - rozmawiałem z dwoma różnymi serwisantami Viessmanna i odpowiedzieli, że sterownik Auraton 2005 w przypadku kotła Vitopend 100 nie ma wpływu na modulację palnika. Takie coś istnieje tylko w przypadku kotłów kondensacyjnych i też nie wszystkich modeli. Przy zwykłych vitopendach / czy to z komorą otwartą czy zamkniętą/ ster nie ma wpływu na modulację palnika.

Kilka tyg. temu wymieniłem kocioł gazowy c.o. :) Poprzedni to 14-letni stalowy KADAM, a nowy to Saunier Duval Niedźwiedź 26 kW. Zużycie gazu przy temp. zewnetrznej ok. 0 oC i wewnętrznej 19 oC: poprzednio 20-22 m3/dobę, teraz 14-15 m3. Komfort termiczny teraz nieznacznie gorszy, bo poprzednio ciepła woda rozchodziła się grawitacyjnie i był stały dopływ ciepła, teraz jest pompa i sterownik i są często momenty gdy grzejniki są chłodne na 30 minut i jest poczucie, że robi się "żeśko". :-? No cóż, za to rachunki będą mniejsze :D Pobawię się jeszcze w nastawami kotła i docieplę rury i może dojdę do 12 m3/dobę przy zewn. temp. 0 oC.

Dom 14-letni, ściany 3-W, 4 kondygnacje po 80 m2 (w tym 2 nieogrzewane, ale powodują straty ciepła).

Jackie P - wydaje mi sie ze to nie jest kwestia czy kondensat czy nie: sterownik przeciez czy steruje piecem takim czy innym (no, chyba ze jakis strasznie zaawansowany): ja mam piec Vaillanta (kondensat ale co z tego) i prosty sterownik pokojowy Vaillanta, który kotłowi, jaką ma mieć temp. wody na wyjściu (w zależności od sygnału błędu vs. - oczywiscie temperatura w pokoju - nie nalezy tego mylić z pogodówką :) - ale może w tym wypadku mylę sterowanie temp. wody na wyjściu kotła z modulacją mocy palnika :-?

pozdr - Krzysiek

Prawdopodobnie ten Auraton nie steruje modulacją palnika - a więc działa tylko w trybie włącz-wyłącz: gdybyś miał sterownik obsługujący modulację - mogłoby być może jeszcze nieco mniej

pozdr - Krzysiek

Auraton nie steruje modulacją palnika, działa na zazadzie włącz/wyłacz, zresztą nie ma potrzeby sterowania modulacją. Za modulację odpowiada wbudowany w kocioł regulator stałotemperaturowy Vitotronic 100 albo jak ktoś ma pogodówkę to Vitotronic 200. Zresztą fabryczny regulator pokojowy Vitatrol 100 (bodajże tak się nazywa) też działa na zasadzie włącz-wyłacz.

Modulacja jest od 10 do 24kW, w samym kotle można ograniczyć zakres modulacji od 40 do 100% właśnie w regulatorze Vitotronic 100 lub 200.

pozdr - Krzysiek

Auraton nie steruje modulacją palnika, działa na zazadzie włącz/wyłacz, zresztą nie ma potrzeby sterowania modulacją. Za modulację odpowiada wbudowany w kocioł regulator stałotemperaturowy Vitotronic 100 albo jak ktoś ma pogodówkę to Vitotronic 200. Zresztą fabryczny regulator pokojowy Vitatrol 100 (bodajże tak się nazywa) też działa na zasadzie włącz-wyłacz.

Modulacja jest od 10 do 24kW, w samym kotle można ograniczyć zakres modulacji od 40 do 100% właśnie w regulatorze Vitotronic 100 lub 200.

Żaden auraton nie steruje modulacją palnika - działa on na zasadzie włącz/wyłącz ,a w kociołku Viessmanna (wiszącym) modulacja jest samoczynna- kocioł włącza sie z mocą max i w ciągu 60 sek schodzi do adekwatnej do zapotrzebowania (kocioł "czuje" zapotrzebowanie na podstawie temp powrotu).

I tyle.

• 1 month później...
Ale u mnie w domu nie jest za cieplo - ok 17 stopni (z wyboru, bo boje sie pomyslec ile gazu poszloby "w komin" przy zadanej temp 20 stopni) - i mam wrazenie, ze jestem w stanie kontrolowac temp w pomieszczeniu za pomoca odpowiednich nastaw pogodowki (a moze nie do konca rozumiem zasade jej dzialania i jestem w bledzie?). Nie za bardzo jednak potrafie ustawic pogodowki tak, by zredukowac zuzycie gazu zapewniajac przy tym wystarczajaca temp w pomieszczeniu - nie kosztem jej max zmniejszenia. Moze kociol bylby oszczedniejszy wtedy, gdyby pracowal na zadanej temp zasilania nie 45 a np 60 stopni przez krotsze okresy czasu anizeli w miare plynnie (chociaz tez z czestymi wlaczeniami i wylaczeniami) ale przy b. niskiej temp. zasilania (40-45 stopni). CZy moze mnie ktos oswiecic w tym temacie? Nie wiem kurcze, gdzie popelniam blad.

Mam taki sam kocioł i nie narzekam na niego aż tak strasznie.

Zużycie średnie dzienne za styczeń ok 19.2m(największe mrozy), za grudzień 14.7m, za listopad 10.8m. Wyniki nie są imponujące ale ... mieszkam w domu wybudowanym w latach 70 czyli dwie ściany pełna cegła 0-ocieplenia no może za wyjątkiem dachu (stropodach) coś tam waty szklanej i super materiału ocepieniowego czyli żużel pokryte papą. Stolarka oraz drzwi wymienione. Nowa instalacja CO i CWU (2004r), grzejniki panelowe. Pow ogrzewana 140m (zamieszkuje 5 osób ciągle przebywa 3) oraz 60m garaż i piwnice w większości nie ogrzewane (dziś sprawdzałem pow.), kuchenka gazowa (często ktoś coś pitrasi), zasobnik CWU 100l.. Temperatura w pomieszczeniach ok 19-20C przy pogodówce teraz testuje nowy sterownik TR200 i ustawiłem 19C dzień 17,5 noc .

Ja do końca nie mogę rozgryźć tej pogodówki junkersa TA270 ale po próbach doszedłem do ustawień. Włączyłem kocioł aby pracował tylko w trybie oszczędnym (ustawiłem temp. ok 19C), ustawiłem wpływ temp wewnętrznej na 10, na kotle temp. na max czyli 75C (i tak pogodówka steruje mocą). Przestawiałem też kilka funkcji w kotle (tryb serwisowy) ale nie pamiętam dokładnie jak znajde kartkę to napiszę.

PS.

Jak czytam niektóre posty o zużyciu na poziomie 2-5m/dobę i temp. w ponieszczeniach 22-23C to mi ręce opadają, może niektóre z tych domów oraz instalacje ogrzewania należy zgłosić do konkursu "TERAZ POLSKA" ? a może domownicy dogrzewają grzejniki nogami ?. Trochę przypomina mi to szwagra który jak kupił nowego VW Borę 1.9 TDI to przechwalał się że spala mu 3-4 litry na 100km (zawsze się z niego śmiałem że sika do baku aby uzupełnić braki) a jak go sprzedał to już mówił że palił mu 5-6 litrów a z klimą to do 7-8l.

Mi wychodziło średnio w najzimniejszych miesiącach mniej niż 10m3/dobę co widać na wykresie w tym wątku.

Miałem rekuku, kondensat, nie wliczam w to cwu, ani kuchenki (el.),

obniżki temp. w nocy oraz w dzień gdy wszyscy wychodzą.

Jeśli ktoś ma domek <100 m2 i malo okien oraz mech wentylację, a dodatkowo w zasadzie nie ma go w domu to takie (2-5 m3/dobę) zużycia są możliwe.

• 9 months później...

czesc wszystkim ekspertom,

nie bede oryginalny - pierwszy miesiąc ogrzewania, od 15 list pociagnelo mi 460 m3 gazu gz50.

dom 350 m po podlodze, w tym 4 podlogowki lazienkowe na 25 C, reszta domu na 18 C w dzien i w nocy. Kociol kondensat tgk 24 Kw, dom ocieplony czy raczej nie ocieplony welną 15. no i wazny chyba szczegol- jeszcze mi hydraulik nie podlaczyl sterowania pogodowego / takie cus do salonu/. No ale 24 m3 na dobe to chyba trochę duzo za dużo ? prosze o opinie, bo nerwowo zaczynam popatrywac na listonosza , licznik i ten cholerny komin ktory jak krematorium - dymi i dymi. :o

Z bardzo mieszanymi uczuciami czytam posty o bardzo małym zużyciu dobowym gazu. Niektóre wpędzają mnie w niesamowite kompleksy i zastanawiam się jak takie "cuda" są możliwe i zupełnie nie wiem jak się do tego odnosić, bo zakładanie, że ktoś świadomie kłamie w tej kwestii jest jakby pozbawione sensu, bo po co miałby to robić. Jak jednak wytłumaczyć zużycie gazu na gotowanie, grzanie CWU i ogrzewanie na poziomie identycznym jak u mnie tylko na CWU i gotowanie? Może ktoś znajdzie jakieś wytłumaczenie, bo ja nie potrafię.

Teraz odniosę się do mojego przypadku.

Domek (po podłodze) 420m2, 400m2 w zróżnicowanym stopniu ogrzewane, domek w technologii "ciepłej". Temperatura ustawiona w dzień 20st. C w godzinach 24 - 6 19st. C (zazwyczaj nie spada do tego poziomu). Przy obecnej aurze, zużycie dobowe gazu ziemnego na poziomie 15 - 16m3, w tym 2,5 - 3m3 gotowanie + CWU, czyli na ogrzewnie "idzie" 12 - 12,5m3. W moim odczuciu zrobione absolutnie wszystko w celu zoptymalizowania (ograniczenia) zużycia gazu. Jeszcze jedna informacja; aktualnie trzy osoby dorosłe w domu.

Cały czas zastanawiam się czy coś jeszcze można zrobić w celu zmniejszenia zużycia gazu, ale może niepotrzebie, bo być może mniej się nie da. Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Nie wiem dlaczego ale sądzę że ważniejsze byłoby podawanie kubatury ogrzewanej a nie powierzchni uzytkowej.

lukol-bis

Moim zdniem to bardzo przyzwoite zużycie :wink:

U nas Ok 130 m2 co daje 320 m3 kubatury, pierwszy sezon, ściany silka+ 12 cm styro. strop 20 cm wełny 15 cm między krokwie 5 na przekładkę w stelaż, 60% podłogówka reszta grzejniki, kocioł kondens. 21 kW, temp w dzień 21-22 w nocy i kiedy nas nie ma 19 st. kuchenka gazowa + cwu, rodzinka 2+1. Spalanie dobowe w zależności od temp. zewn 4-9 m3. Wydaje mi sie że to również dobry wynik :wink: - średniej nie liczyłem jak to zrobię to może podam :wink:

No właśnie ja też mam wrażenie, że coś u mnie nie tak jak porównuję z wynikami zużycia przedstawianymi na forum.

Ten sezon jest pierwszym grzewczym, ale dom dobrze wysuszony więc raczej nie powinno być większego spalania.

Od 15.10 do 15.12 czyli dwa w miarę ciepłe miesiące poszło ok.450 m3 razem z cwu i cyrkulacją. Wydaje się to dużo zwłaszcza, że temperatury były naprawdę wysokie w tym roku.

Dom po podłogach 210 m2 do tego nieogrzewany garaż, który nie jest odizolowany od pomieszczeń więc trochę strat ciepła tam jest. Przez cały dzień i noc prawie taka sama temperatura ok.20.

Dodam coś od siebie z doświdczenia o cyrkujacji.

Mam cyrkulację, pompa z zegarem mechanicznym - zworkowym nastawiona na ok 10 min tylko raz na dobę - jak wstajemy. Dzienne zużycie jak jescze nie grzaliśmy było 0.8-0.9 m3 na dobę, raz załączyłem ręcznie pompę i zapomniałem o tym fakcie przez co pompa działała całe 24 h. Różnica w zużyciu była zanczna bo tego dnia licznik wskazał 3m3 :roll:

Od tego czasu sądzę że cyrkulacja ma czassem większy wpływ na zużycie niż by to się mogło wydawać.

Dodam coś od siebie z doświdczenia o cyrkujacji.

Mam cyrkulację, pompa z zegarem mechanicznym - zworkowym nastawiona na ok 10 min tylko raz na dobę - jak wstajemy. Dzienne zużycie jak jescze nie grzaliśmy było 0.8-0.9 m3 na dobę, raz załączyłem ręcznie pompę i zapomniałem o tym fakcie przez co pompa działała całe 24 h. Różnica w zużyciu była zanczna bo tego dnia licznik wskazał 3m3 :roll:

Od tego czasu sądzę że cyrkulacja ma czassem większy wpływ na zużycie niż by to się mogło wydawać.

Ożesz w morde. ja mam taki sam mechanizm ,ale ustawiony na zasadzie 15minut chodzi , pół godziny nie chodzi itd, oraz w godzinach 6,30-7,30 i 22-23 chodzi cały czas. Kocioł pali co prawda niedużo bo około 5m3 na dobę ,ale hajcuje sporo kominkiem z DGP.Nie sadziłem ,że az taki wpływ ma cyrkulacja na zużycie gazu. Chyba ciut za często się włącza..dzisiaj zmieniam.

To ja w temacie zużycie gazu ale za cały zeszły rok.

od września 2005 do września 2006 rachunki za gaz łącznie opiewały na 2300zł. W tym abonament. Gazem ogrzewane 170m2 domu ( tylko podłogówka), kuchenka gazowa i CWU. W miesiącach letnich ( tylko gotowanie i CWU ) rachunki na 80zł/miesięcznie wraz z abonamentem. Kocioł Junkers cerapur. Kominek w domu jest paliłem w nim z 10x przez cały sezon.

Ten rok będzie drugim sezonem grzewczym, ale już nawet nie sprawcdzam zużycia dobowego gazu.

Pozdrawiam wszystkich ogrzewających i jeżdząch na metanie :wink:

PS: Rover 620SI automat 8,2 m3/100km :lol: :lol: :lol: