Śliwiok 22.12.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 a mógłbyś spisać stan licznika jutro rano i dajmy na to 28/12, sprawdzimy ile wyszło, ponieważ grzeję dopiero pierwszy sezon to notuję zużycie każdego dnia, No pisać pisać. Ja swoje dane podałem w podobnym wątku trochę niżej (lub wyżej ) Nie ma jeszcze 28.12. ale co tam. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 25.12.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 neuron- koniecznie skomentuj skad masz taki wykres ja tez bym chcial to jakis dodatek do kondensata? Mam system rejestracji danych i takie tam, różne sobie projekcje robię, czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 26.12.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 witam wszystkich tu obecnych. Od 3 dni włączyłem ogrzewanie CO, gazowe, kocioł viessmann witopend 100 2-funkcyjny, turbo, zamknięta komora spalania, mury Porotherm 44, strop drewniany wełna 25 cm, powierzchnia 105m2, temp. 13 C noc, dzień 15 C, w pierwszym dniu zużycie dobowe 16m3, w drugim 8m3, w trzecim 6 m3 gazu /GZ-50/, sterownik auraton 2005, dziś podniosłem temperaturę noc/dzień 14/16 C, zuzycie dobowe osiągnęło poziom 7m3 przy temp. zewnętrznej średnio +3C /mierzone od 20.00 do 20.00 dnia następnego/ Co myślicie o tym wyniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.12.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Jackie P - to wynik dość typowy (masz niską temp. w środku) -> jak będziesz mieć np. 18 st w nocy i 21 w dzien to możesz liczyc na zużycie na poziomie 10 m3/dobę [dojdzie jeszcze zużycie na cwu] co dla takiego kotła jest wynikiem jako-tako.Prawdopodobnie ten Auraton nie steruje modulacją palnika - a więc działa tylko w trybie włącz-wyłącz: gdybyś miał sterownik obsługujący modulację - mogłoby być może jeszcze nieco mniej pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.12.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Ale u mnie w domu nie jest za cieplo - ok 17 stopni (z wyboru, bo boje sie pomyslec ile gazu poszloby "w komin" przy zadanej temp 20 stopni) - i mam wrazenie, ze jestem w stanie kontrolowac temp w pomieszczeniu za pomoca odpowiednich nastaw pogodowki (a moze nie do konca rozumiem zasade jej dzialania i jestem w bledzie?). Nie za bardzo jednak potrafie ustawic pogodowki tak, by zredukowac zuzycie gazu zapewniajac przy tym wystarczajaca temp w pomieszczeniu - nie kosztem jej max zmniejszenia. Moze kociol bylby oszczedniejszy wtedy, gdyby pracowal na zadanej temp zasilania nie 45 a np 60 stopni przez krotsze okresy czasu anizeli w miare plynnie (chociaz tez z czestymi wlaczeniami i wylaczeniami) ale przy b. niskiej temp. zasilania (40-45 stopni). CZy moze mnie ktos oswiecic w tym temacie? Nie wiem kurcze, gdzie popelniam blad. Jestem w trakcie testowania dwóch wariantów: 1.niska temp. grzania: grzejniki 40 st, podłogówka jeszcze mniej. Grzejniki grzeją dłużej do stanu kiedy temp. w domu osiągnie 21 st. 2. większa temp. wody 55 st. Grzejniki grzeją krócej ale intensywniej. Nie jest to jeszcze pewne (cieplej na dworzu) ale chyba pierwszy wariant jest oszczędniejszy. W drugim wariancie przy zadanej temp. 20 st. zużywałem trochę ponad 4,5 m sześć propanu. W pierwszy wariancie przy zadanej temp 21 st. 4 m sześć. gazu. na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 27.12.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Krzysiek Marusza - rozmawiałem z dwoma różnymi serwisantami Viessmanna i odpowiedzieli, że sterownik Auraton 2005 w przypadku kotła Vitopend 100 nie ma wpływu na modulację palnika. Takie coś istnieje tylko w przypadku kotłów kondensacyjnych i też nie wszystkich modeli. Przy zwykłych vitopendach / czy to z komorą otwartą czy zamkniętą/ ster nie ma wpływu na modulację palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 27.12.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Kilka tyg. temu wymieniłem kocioł gazowy c.o. Poprzedni to 14-letni stalowy KADAM, a nowy to Saunier Duval Niedźwiedź 26 kW. Zużycie gazu przy temp. zewnetrznej ok. 0 oC i wewnętrznej 19 oC: poprzednio 20-22 m3/dobę, teraz 14-15 m3. Komfort termiczny teraz nieznacznie gorszy, bo poprzednio ciepła woda rozchodziła się grawitacyjnie i był stały dopływ ciepła, teraz jest pompa i sterownik i są często momenty gdy grzejniki są chłodne na 30 minut i jest poczucie, że robi się "żeśko". No cóż, za to rachunki będą mniejsze Pobawię się jeszcze w nastawami kotła i docieplę rury i może dojdę do 12 m3/dobę przy zewn. temp. 0 oC. Dom 14-letni, ściany 3-W, 4 kondygnacje po 80 m2 (w tym 2 nieogrzewane, ale powodują straty ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.12.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Jackie P - wydaje mi sie ze to nie jest kwestia czy kondensat czy nie: sterownik przeciez czy steruje piecem takim czy innym (no, chyba ze jakis strasznie zaawansowany): ja mam piec Vaillanta (kondensat ale co z tego) i prosty sterownik pokojowy Vaillanta, który kotłowi, jaką ma mieć temp. wody na wyjściu (w zależności od sygnału błędu vs. - oczywiscie temperatura w pokoju - nie nalezy tego mylić z pogodówką - ale może w tym wypadku mylę sterowanie temp. wody na wyjściu kotła z modulacją mocy palnika pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 27.12.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Prawdopodobnie ten Auraton nie steruje modulacją palnika - a więc działa tylko w trybie włącz-wyłącz: gdybyś miał sterownik obsługujący modulację - mogłoby być może jeszcze nieco mniej pozdr - Krzysiek Auraton nie steruje modulacją palnika, działa na zazadzie włącz/wyłacz, zresztą nie ma potrzeby sterowania modulacją. Za modulację odpowiada wbudowany w kocioł regulator stałotemperaturowy Vitotronic 100 albo jak ktoś ma pogodówkę to Vitotronic 200. Zresztą fabryczny regulator pokojowy Vitatrol 100 (bodajże tak się nazywa) też działa na zasadzie włącz-wyłacz. Modulacja jest od 10 do 24kW, w samym kotle można ograniczyć zakres modulacji od 40 do 100% właśnie w regulatorze Vitotronic 100 lub 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.01.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Prawdopodobnie ten Auraton nie steruje modulacją palnika - a więc działa tylko w trybie włącz-wyłącz: gdybyś miał sterownik obsługujący modulację - mogłoby być może jeszcze nieco mniej pozdr - Krzysiek Auraton nie steruje modulacją palnika, działa na zazadzie włącz/wyłacz, zresztą nie ma potrzeby sterowania modulacją. Za modulację odpowiada wbudowany w kocioł regulator stałotemperaturowy Vitotronic 100 albo jak ktoś ma pogodówkę to Vitotronic 200. Zresztą fabryczny regulator pokojowy Vitatrol 100 (bodajże tak się nazywa) też działa na zasadzie włącz-wyłacz. Modulacja jest od 10 do 24kW, w samym kotle można ograniczyć zakres modulacji od 40 do 100% właśnie w regulatorze Vitotronic 100 lub 200. Żaden auraton nie steruje modulacją palnika - działa on na zasadzie włącz/wyłącz ,a w kociołku Viessmanna (wiszącym) modulacja jest samoczynna- kocioł włącza sie z mocą max i w ciągu 60 sek schodzi do adekwatnej do zapotrzebowania (kocioł "czuje" zapotrzebowanie na podstawie temp powrotu). I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xboom 21.02.2006 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Ale u mnie w domu nie jest za cieplo - ok 17 stopni (z wyboru, bo boje sie pomyslec ile gazu poszloby "w komin" przy zadanej temp 20 stopni) - i mam wrazenie, ze jestem w stanie kontrolowac temp w pomieszczeniu za pomoca odpowiednich nastaw pogodowki (a moze nie do konca rozumiem zasade jej dzialania i jestem w bledzie?). Nie za bardzo jednak potrafie ustawic pogodowki tak, by zredukowac zuzycie gazu zapewniajac przy tym wystarczajaca temp w pomieszczeniu - nie kosztem jej max zmniejszenia. Moze kociol bylby oszczedniejszy wtedy, gdyby pracowal na zadanej temp zasilania nie 45 a np 60 stopni przez krotsze okresy czasu anizeli w miare plynnie (chociaz tez z czestymi wlaczeniami i wylaczeniami) ale przy b. niskiej temp. zasilania (40-45 stopni). CZy moze mnie ktos oswiecic w tym temacie? Nie wiem kurcze, gdzie popelniam blad. Mam taki sam kocioł i nie narzekam na niego aż tak strasznie. Zużycie średnie dzienne za styczeń ok 19.2m(największe mrozy), za grudzień 14.7m, za listopad 10.8m. Wyniki nie są imponujące ale ... mieszkam w domu wybudowanym w latach 70 czyli dwie ściany pełna cegła 0-ocieplenia no może za wyjątkiem dachu (stropodach) coś tam waty szklanej i super materiału ocepieniowego czyli żużel pokryte papą. Stolarka oraz drzwi wymienione. Nowa instalacja CO i CWU (2004r), grzejniki panelowe. Pow ogrzewana 140m (zamieszkuje 5 osób ciągle przebywa 3) oraz 60m garaż i piwnice w większości nie ogrzewane (dziś sprawdzałem pow.), kuchenka gazowa (często ktoś coś pitrasi), zasobnik CWU 100l.. Temperatura w pomieszczeniach ok 19-20C przy pogodówce teraz testuje nowy sterownik TR200 i ustawiłem 19C dzień 17,5 noc . Ja do końca nie mogę rozgryźć tej pogodówki junkersa TA270 ale po próbach doszedłem do ustawień. Włączyłem kocioł aby pracował tylko w trybie oszczędnym (ustawiłem temp. ok 19C), ustawiłem wpływ temp wewnętrznej na 10, na kotle temp. na max czyli 75C (i tak pogodówka steruje mocą). Przestawiałem też kilka funkcji w kotle (tryb serwisowy) ale nie pamiętam dokładnie jak znajde kartkę to napiszę. PS. Jak czytam niektóre posty o zużyciu na poziomie 2-5m/dobę i temp. w ponieszczeniach 22-23C to mi ręce opadają, może niektóre z tych domów oraz instalacje ogrzewania należy zgłosić do konkursu "TERAZ POLSKA" ? a może domownicy dogrzewają grzejniki nogami ?. Trochę przypomina mi to szwagra który jak kupił nowego VW Borę 1.9 TDI to przechwalał się że spala mu 3-4 litry na 100km (zawsze się z niego śmiałem że sika do baku aby uzupełnić braki) a jak go sprzedał to już mówił że palił mu 5-6 litrów a z klimą to do 7-8l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 25.02.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Mi wychodziło średnio w najzimniejszych miesiącach mniej niż 10m3/dobę co widać na wykresie w tym wątku.Miałem rekuku, kondensat, nie wliczam w to cwu, ani kuchenki (el.),obniżki temp. w nocy oraz w dzień gdy wszyscy wychodzą.Jeśli ktoś ma domek <100 m2 i malo okien oraz mech wentylację, a dodatkowo w zasadzie nie ma go w domu to takie (2-5 m3/dobę) zużycia są możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 14.12.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 czesc wszystkim ekspertom, nie bede oryginalny - pierwszy miesiąc ogrzewania, od 15 list pociagnelo mi 460 m3 gazu gz50. dom 350 m po podlodze, w tym 4 podlogowki lazienkowe na 25 C, reszta domu na 18 C w dzien i w nocy. Kociol kondensat tgk 24 Kw, dom ocieplony czy raczej nie ocieplony welną 15. no i wazny chyba szczegol- jeszcze mi hydraulik nie podlaczyl sterowania pogodowego / takie cus do salonu/. No ale 24 m3 na dobe to chyba trochę duzo za dużo ? prosze o opinie, bo nerwowo zaczynam popatrywac na listonosza , licznik i ten cholerny komin ktory jak krematorium - dymi i dymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 15.12.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Z bardzo mieszanymi uczuciami czytam posty o bardzo małym zużyciu dobowym gazu. Niektóre wpędzają mnie w niesamowite kompleksy i zastanawiam się jak takie "cuda" są możliwe i zupełnie nie wiem jak się do tego odnosić, bo zakładanie, że ktoś świadomie kłamie w tej kwestii jest jakby pozbawione sensu, bo po co miałby to robić. Jak jednak wytłumaczyć zużycie gazu na gotowanie, grzanie CWU i ogrzewanie na poziomie identycznym jak u mnie tylko na CWU i gotowanie? Może ktoś znajdzie jakieś wytłumaczenie, bo ja nie potrafię.Teraz odniosę się do mojego przypadku.Domek (po podłodze) 420m2, 400m2 w zróżnicowanym stopniu ogrzewane, domek w technologii "ciepłej". Temperatura ustawiona w dzień 20st. C w godzinach 24 - 6 19st. C (zazwyczaj nie spada do tego poziomu). Przy obecnej aurze, zużycie dobowe gazu ziemnego na poziomie 15 - 16m3, w tym 2,5 - 3m3 gotowanie + CWU, czyli na ogrzewnie "idzie" 12 - 12,5m3. W moim odczuciu zrobione absolutnie wszystko w celu zoptymalizowania (ograniczenia) zużycia gazu. Jeszcze jedna informacja; aktualnie trzy osoby dorosłe w domu.Cały czas zastanawiam się czy coś jeszcze można zrobić w celu zmniejszenia zużycia gazu, ale może niepotrzebie, bo być może mniej się nie da. Proszę o opinie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 15.12.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Nie wiem dlaczego ale sądzę że ważniejsze byłoby podawanie kubatury ogrzewanej a nie powierzchni uzytkowej. lukol-bis Moim zdniem to bardzo przyzwoite zużycie U nas Ok 130 m2 co daje 320 m3 kubatury, pierwszy sezon, ściany silka+ 12 cm styro. strop 20 cm wełny 15 cm między krokwie 5 na przekładkę w stelaż, 60% podłogówka reszta grzejniki, kocioł kondens. 21 kW, temp w dzień 21-22 w nocy i kiedy nas nie ma 19 st. kuchenka gazowa + cwu, rodzinka 2+1. Spalanie dobowe w zależności od temp. zewn 4-9 m3. Wydaje mi sie że to również dobry wynik - średniej nie liczyłem jak to zrobię to może podam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.12.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 No właśnie ja też mam wrażenie, że coś u mnie nie tak jak porównuję z wynikami zużycia przedstawianymi na forum.Ten sezon jest pierwszym grzewczym, ale dom dobrze wysuszony więc raczej nie powinno być większego spalania.Od 15.10 do 15.12 czyli dwa w miarę ciepłe miesiące poszło ok.450 m3 razem z cwu i cyrkulacją. Wydaje się to dużo zwłaszcza, że temperatury były naprawdę wysokie w tym roku. Dom po podłogach 210 m2 do tego nieogrzewany garaż, który nie jest odizolowany od pomieszczeń więc trochę strat ciepła tam jest. Przez cały dzień i noc prawie taka sama temperatura ok.20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 15.12.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Dodam coś od siebie z doświdczenia o cyrkujacji. Mam cyrkulację, pompa z zegarem mechanicznym - zworkowym nastawiona na ok 10 min tylko raz na dobę - jak wstajemy. Dzienne zużycie jak jescze nie grzaliśmy było 0.8-0.9 m3 na dobę, raz załączyłem ręcznie pompę i zapomniałem o tym fakcie przez co pompa działała całe 24 h. Różnica w zużyciu była zanczna bo tego dnia licznik wskazał 3m3 Od tego czasu sądzę że cyrkulacja ma czassem większy wpływ na zużycie niż by to się mogło wydawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 15.12.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Dodam coś od siebie z doświdczenia o cyrkujacji. Mam cyrkulację, pompa z zegarem mechanicznym - zworkowym nastawiona na ok 10 min tylko raz na dobę - jak wstajemy. Dzienne zużycie jak jescze nie grzaliśmy było 0.8-0.9 m3 na dobę, raz załączyłem ręcznie pompę i zapomniałem o tym fakcie przez co pompa działała całe 24 h. Różnica w zużyciu była zanczna bo tego dnia licznik wskazał 3m3 Od tego czasu sądzę że cyrkulacja ma czassem większy wpływ na zużycie niż by to się mogło wydawać. Ożesz w morde. ja mam taki sam mechanizm ,ale ustawiony na zasadzie 15minut chodzi , pół godziny nie chodzi itd, oraz w godzinach 6,30-7,30 i 22-23 chodzi cały czas. Kocioł pali co prawda niedużo bo około 5m3 na dobę ,ale hajcuje sporo kominkiem z DGP.Nie sadziłem ,że az taki wpływ ma cyrkulacja na zużycie gazu. Chyba ciut za często się włącza..dzisiaj zmieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.12.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Cyrkulacja to wór bez dna, jak to opisywali w wielu wątkach na forum, ale jest to komfort który musi kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 18.12.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 To ja w temacie zużycie gazu ale za cały zeszły rok. od września 2005 do września 2006 rachunki za gaz łącznie opiewały na 2300zł. W tym abonament. Gazem ogrzewane 170m2 domu ( tylko podłogówka), kuchenka gazowa i CWU. W miesiącach letnich ( tylko gotowanie i CWU ) rachunki na 80zł/miesięcznie wraz z abonamentem. Kocioł Junkers cerapur. Kominek w domu jest paliłem w nim z 10x przez cały sezon. Ten rok będzie drugim sezonem grzewczym, ale już nawet nie sprawcdzam zużycia dobowego gazu. Pozdrawiam wszystkich ogrzewających i jeżdząch na metanie PS: Rover 620SI automat 8,2 m3/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts