Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów sześciennych gazu na dobę?

NatkaB

Recommended Posts

Dodam coś od siebie z doświdczenia o cyrkujacji.

Mam cyrkulację, pompa z zegarem mechanicznym - zworkowym nastawiona na ok 10 min tylko raz na dobę - jak wstajemy. Dzienne zużycie jak jescze nie grzaliśmy było 0.8-0.9 m3 na dobę, raz załączyłem ręcznie pompę i zapomniałem o tym fakcie przez co pompa działała całe 24 h. Różnica w zużyciu była zanczna bo tego dnia licznik wskazał 3m3 :roll:

Od tego czasu sądzę że cyrkulacja ma czassem większy wpływ na zużycie niż by to się mogło wydawać.

Ożesz w morde. ja mam taki sam mechanizm ,ale ustawiony na zasadzie 15minut chodzi , pół godziny nie chodzi itd, oraz w godzinach 6,30-7,30 i 22-23 chodzi cały czas. Kocioł pali co prawda niedużo bo około 5m3 na dobę ,ale hajcuje sporo kominkiem z DGP.Nie sadziłem ,że az taki wpływ ma cyrkulacja na zużycie gazu. Chyba ciut za często się włącza..dzisiaj zmieniam.

Całkowity obraz dałoby całkowite wyłączenie cyrkulacji na 24h - tylko warunki pogodowe powiny być takie same, mnie było to łatwo porównać bo to była końcówka lata i nie grzałem CO tylko cwu.

Obecnie planuję zrobić dwa wyłączniki do załączanie cyrkulacji z wyłącznikiem czasowym, jeden w łazience drugi w kuchni. Z obserwacji wynika że po ok 1 min działania pompy cały okład jest wymieszany. Czyli jak rano wejdę do łazienki i załączę pompę to po niecałej minucie mam ciepłą wodę a wyłącznik czasowy po ok 1 min odłączy zasilanie pompy. Minuta czekania to nie problem czyli cyrkulacja będzie załączane ręcznie wg potrzeb :wink:

Tylko jak na razie nie mam na to czasu :(

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ?

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

71kkk,

jesli nie masz sterowania pogodowego to na jakiej zasadzie kociol sie wlacza i wylacza ??? mierzy temperature powrotu ?? inne ??? moze przegrzewa Ci pomieszczenia ??? 24 m3 to duzo - ale moze z pogodowka sytuacja sie poprawi - ale trzeba sie tym troche pobawic - szczegolnie w okresach przejsciowych ...

lukol-bis

przy takim "domku" to musi troche gazu pociagnac ...czy to duzo - sprawa interpretacji ... ale przy kubaturze pewnie ponad 1000 m3 uwazam to zuzycie za normalne

Ale mozesz wprowadzic pewna poprawke ....

Jesli masz dobrze ocieplony dom - zmien temperature na nocna o 20:00 a nie jak dotychczas o 24:00.

Jesli dom zacznie stygnac o 24 to wyziebi Ci sie o 6:00 rano - kiedy to juz z powrotem grzac trzeba.

Jesli zaczniesz chlodzic o 20:00 (a nawet moze o 19:00) - do 24:00 nie poczujesz, ze jest zimniej i 4 godziny grzania masz zaoszczedzone.

Ustaw temperature na dzienna na godzine przed pobudka - jesli o 7:00 wstajesz to rozpoczecie grzania o 6:00 jest OK.

Poza tym zmniejszylbym temperature nocna do 18 * C - w nocy i tak nie poczujesz, ze jest 18,5 czy 19 stopni - a piec nie kotluje gazu ;-) a rano juz znowu podgrzane bedziesz mial jak wstaniesz o tej 7:00.

Jesli masz kondensat i pogodowke - tez trzeba sie troche tym pobawic ... poobserwowac, tym bardziej ze w okresach przejsciowych przy naszej aurze pogodowki troche wariuja.

ja zuzylem 143 m3 od poczatku listopada - wypada po 3-4 m3 dziennie - ale cudow nie ma - sporo pale kominkiem i stad te "zyski" ;-)

Y

Obecnie planuję zrobić dwa wyłączniki do załączanie cyrkulacji z wyłącznikiem czasowym, jeden w łazience drugi w kuchni. Z obserwacji wynika że po ok 1 min działania pompy cały okład jest wymieszany. Czyli jak rano wejdę do łazienki i załączę pompę to po niecałej minucie mam ciepłą wodę a wyłącznik czasowy po ok 1 min odłączy zasilanie pompy. Minuta czekania to nie problem czyli cyrkulacja będzie załączane ręcznie wg potrzeb

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ?

Oszczędność walczy z wygodą.

Pokój zawiera w okresie zimowym, bo straty ciepła w cyrkulacji wspomagają w pełni ogrzewanie budynku.

Ciepło się nie marnuje. Cykl 15 min. pracy - 30 min. przerwy zapewnia ciepłą wodę, a jednocześnie oszczędza pompę i energię elektryczną.

W okresie gorącego lata można by uruchamiać pompę cyrkulacyjną tylko ręcznie przez n.p. automat schodowy. Na pewno będą oszczędnosci.

Jeżeli instalacja cwu jest na rozdzielaczach, to warto te rozdzielacze (części metalowe które się nagrzewają) obłożyć watą.

Yoric - pomysl z wczesniejszym wlaczaniem nocy- kupuje! . bedzie od 19.00. W nocy temp ustawiona bedzie na 17 C, teraz dzien ustawiona na 18C.

nie ma pogodowki w pokoju tylko jest na scianie budynku na elewacji polnocno zachodniej czujnik temp. Wiec chyba on pokazuje kotlowi jak ma grzac????? Nie wiem czy dobrze kombinuję, w piatek maja mi podlaczyc pogodowke pokojowa.

Kubatura budynku 1200 m3, z tego grzewcza bez piwnicy i garazu - ok. 1000m3, nie ma we wszystkich pokojach grzejnikow, bo oszczedzamy- nie wiem czy dobrze????

Poza tym sciany silka 24, na to welna 15, strop styro 3 cm, sufit z gk nad pietrem welna 10, dach welna 15 +5 cm. podloga 8 cm styro , plus plyta fund.

Kociol wolf tgk 24 kw. W tym tygodniu w zalezności od dnia jak widzę zuzycie spadlo do 19- 23 m3 na dobę.

Co Wy o tym myslicie????? :roll:

Witam,

Houston mamy problem !!!

Pierwszy sezon grzania.

Piec ( Vitodens 333 ) odpalony 8 grudnia. Początkowo nastawiona temp. na podłogówce ( 90 m2 ) na 19 stopni a na obieg kaloryferów na piętrze 20 stopni. Jednakże po 2 dniach stwierdziliśmy że jest nam za gorąco. Obniżyliśmy temperaturę na parterze i piętrze o 1C. Efektów brak... Nadal termometr w salonie pokazuje 24 stopnie. DRAMAT :evil: Aha nastawiliśmy jeszcze 3 cykle grzania. Piec załącza się o 6.00 i pracuje do 8.00. Potem załącza się jak wracają dzieci czyli o 16.00 i grzeje do 22.00. W obu przypadkach mówimy o 18 stopniach. Po 22.00 regulator nastawiony jest na 17 stopni. Dziś zmieniłem w pompie cyrkulacyjnej bieg z 3 na 1. Może to pomoże. Serwisant Vieśmaca twierdzi, że powodem tak wysokiej temperatury jest zbyt gęsto położona podłlogówka... Mówi coś jeszcze o krzywej grzania. Do dziś zużyłem 154 m gazu... Jak tak dalej pójdzie to dostanę zawału podczas czytania rachunku za gaz. Poradźcie co mogę jeszcze zrobić. Chyba skarbonkę będę miał cały czas włączoną. Temperatura kotła to ok. 48 stopni.

Witam,

Houston mamy problem !!!

Pierwszy sezon grzania.

Piec ( Vitodens 333 ) odpalony 8 grudnia. Początkowo nastawiona temp. na podłogówce ( 90 m2 ) na 19 stopni a na obieg kaloryferów na piętrze 20 stopni. Jednakże po 2 dniach stwierdziliśmy że jest nam za gorąco. Obniżyliśmy temperaturę na parterze i piętrze o 1C. Efektów brak... Nadal termometr w salonie pokazuje 24 stopnie. DRAMAT :evil: Aha nastawiliśmy jeszcze 3 cykle grzania. Piec załącza się o 6.00 i pracuje do 8.00. Potem załącza się jak wracają dzieci czyli o 16.00 i grzeje do 22.00. W obu przypadkach mówimy o 18 stopniach. Po 22.00 regulator nastawiony jest na 17 stopni. Dziś zmieniłem w pompie cyrkulacyjnej bieg z 3 na 1. Może to pomoże. Serwisant Vieśmaca twierdzi, że powodem tak wysokiej temperatury jest zbyt gęsto położona podłlogówka... Mówi coś jeszcze o krzywej grzania. Do dziś zużyłem 154 m gazu... Jak tak dalej pójdzie to dostanę zawału podczas czytania rachunku za gaz. Poradźcie co mogę jeszcze zrobić. Chyba skarbonkę będę miał cały czas włączoną. Temperatura kotła to ok. 48 stopni.

Jaka powierzchnia domu ? Bo jak ma 400 m2 to w cale nie jest dużo , ale jesli ma 100m2 to troche za duzo

SIOUX W Twojej sytuacji nie widzę innej możliwości zoptymalizowania układu grzewczego poza metody (niestety) prób i błędów. Przypuszczam, że masz czujnik temperatury podłogi oddalony od strefy grzejnej i dlatego reaguje z dużym opóźnieniem i pokazuje nie wiadomo jaka temperaturę, bo na pewno nie podłogi. Nie ma takich cudów żeby podłoga miała 19st. C a w pomieszczeniu było 24st. C.

Docelowo należałoby umieścić czujnik w bardziej reprezentatywnym miejscu, a do tego czasu obniż tak temp. żeby było otymalnie.

Pozdrawiam

Witam,

Houston mamy problem !!!

Pierwszy sezon grzania.

ja mam vitodensa200 od prawie 3 lat.

2 lata temu zalozlem monitoring temperatur w calym domu i mam wszystkie statystyki w bazie. wszystko mam na wystawione na strone internetowa, tyle ze pod haslem... jest tu: http://gringott.gotdns.com/monitoring/php/start.php

jak chcesz to mozemy sie zastanowic jak to wszystko u Ciebie wyregulowac. moge Ci nawet czasowo udostepnic strone z danymi, bedzie latwiej dyskutowac o konkretach :)

u nas w 2 roku uzytkowania zmniejszylem zuzycie gazu o okolo 20%. to duzo, ale wiecej juz sie nie da w moim przypadku bez stratu komfortu uzytkowania.

maks. temp. na kotle przy co nie przekroczyla 42oC przy -36oC na zewnatrz. a w 95% jest ponizej 40. jak na dworze jest okolo do -5 to wynosi kolo 35oC

Kocilol grzeje na 70oC tylko cwu

Nie wiem jaki masz sterownik ale wlasnie dzieki monitoringowi widze ze 'specjalisci' z viessmana nie popisali sie zbytnio! hm... ja mam pogodowke, ale STRASZNIE PRYMITYWNA!

Przynajmniej kociol sie nie psuje :)

hej

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem nowy na forum - mam nadzieje że dobrze umieszczę tego posta.

Piszę gdyż chciałbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników pieców kondensacyjnych o rade i wskazówki jak ewentualnie zmniejszyć zużycie gazu.

Mam piec Viessmann Vitodens 200. Za jego pomocą ogrzewam 280 m2 powierzchni całkowitej poprzez grzejniki oraz podłogówkę w głównej mierze na parterze. Staram się dogrzewać kominkiem.

W momencie kiedy piec grzał tylko ciepła wodę zużycie gazu wachało się między 44-48 m3, natomiast gdy w grę wchodzi już ogrzewanie domu to są to wielkości lekko zatrważające: XI.06 - 228m3, XII.06 - 314m3.

Nadmieniam że temperaturę staram się utrzymać w domu w dzień (tj od 6.00 do 22.00) 20oC natomiast w nocy 18oC.

Czy nie da się jakoś zoptymalizować jego nader ochocze zapotrzebowanie na gaz?

Drugi problem jaki posiadam z opanowaniem dobrego ustawienia pieca jest dobór krzywej grzewczej i nachylenia krzywej grzewczej.

Oryginalnie współczynnik krzywej grzewczej miałem nastawiony 1.4 obecnie po ustaleniach z serwisantem Viessmanna zmieniłem go na 1.0 by skorygować sytuację jaką mam a mianowicie - na programatorze pokojowym mam ustawioną temp. 18oC na dzień a faktycznie w pokoju mam 20oC natomiast na piecu ustawioną mam temp. 17oC na noc i ona spada o jakieś 1-2 stopnie - czyli 19-18oC. Jak sobie z tym poradzić???

Czy jest jakaś zloty środek?

Czy żeby mieć faktyczną temperaturę muszę go tak oszukiwać?

Zainteresowanych proszę o pomoc!!!

Pozdrawiam

ja mam taki sam kociol, a krzywe grzewcze o ile pamietam dobrze mam ustawione na 0,7 dla grzejnikow i 0,5 dla podlogowki (programator pogodowy).

ale nie da sie tego tak bezposrednio porownac... bo nachylenie i przesuniecie krzywej zalezy od tago jak masz ocieplony dom, jakie masz systemy grzewcze i wielu innych czynnikow.

u mnie sa 2 obwody grzewcze separowane od glownego obwodu pieca sprzeglem hydraulicznym ze wzgledu na podlogowke. regulacja temp. podlogowki przez zawor trojdrozny. cwu zasilana osobno z pieca.

u gory 13 (chyba) grzejnikow, na dole 100m2 podlogowki.

ja zaczynalem takze od 1,4 i schodzilem az do stanu obecnego... w pierwszym i drugim roku zmianialem nachylenia i przesuniecia w gore i w dol... az w koncu ustalilem w miare liniowe grzanie w calym sezonie.

na panelu pieca mam ustawione 20 w dzien i 16 w nocy. w rzeczywistosc temperatura ze wzgledu na dobre docieplenie utrzymuje sie stale na tym samym poziomie pomimo.

nie wierze zeby dalo sie to ustawic dobrze w jeden sezon w nowym domu. tu trzeba wielu eksperymentow.

tak naprawde to nie da sie tego ustawic idealnie, ale... +/- 0,5-0,8oC na tym sterowniku da sie osiagnac.

Podciągam - dom "po podłodze ok. 200 mkw. 30 m kw podłogówki - reszta grzejnki - i jeden 4 m regulus pod dużym oknem.

Piec Viessman Vitodnes 200,Pogodówka Vitotronic, zasobnik 150l.

Krzywa 1,3 (ustawił instalator) . Dzień 18oc (od 15.30 do 22.30 - wtedy jesteśmy wszyscy w domu) , noc 17oc. Temp. W domu 21- 22oc. Zużycie gazu ziemnego c.o. i cwu 130 m3 na 11 dni. Co da zmiana krzywej?

zmiana nachylenia i przesuniecia krzywej (dwa osobne parametry) powoduje zmiane charaketrystyki grzewczej kotla.... a tak po naszemu...

masz 2 parametry zupelnie jak w funkcji liniowej:

y=ax+b

y-temperatura (chyba kotla albo wewnatrz, tu nie pamietam jak to jest zdefiniowane)

a-nachylenie... im mniejsze tym zmiana temperatury zewnetrznej bedzie w mniejszym stopniu wplywala na temp. wewnetrzna

x-temperatura zawnetrzna

b-przesuniecie... to definiuje staly parametr korygujacy.

to wszystko w polaczaniu z temperatura maksymalna pozwala mniej wiecej ustawic kociol.

trzeba zwrocic uwage na 2 rzeczy:

1. grzanie kotla w okresach extremalnie niskich temperatur

2. grzanie kotla w okresach przejsciowych

trzeba tak dobrac a i b zeby w zaleznosci od strat cieplnych domu i rodzaju instalacji temeratura wewnatrz byla stala przy w miare szerokim zakresie temperatur zewnetrznych.

PS.

odpowiem wszystkim na maile wsprawie 1-wire, ale ostatnio pracuje na 1,5 etatu w 2 pracach rownoczesnie i jestem totalnie wyrypany ;)

prosze o wyrozumialosc.

Witajcie,to już miesiąc jak używamy gazu. Zużycie na poziomie 415 m3... Czekam cały czas na serwisanta z Vieśmaca. Muszę kupić jeszcze czasowstrzymywacz da pompy cyrkulacyjnej :lol: :lol: :lol:

czekaj, czekaj coraz częściej serwisanci wieśka i wailanta sikają na inwestorów a koszty ich usług so wybitnie nieprzyzwoite