Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek ogrzewanie podłogowe - zbiornik wyrównawczy

kozub21

Recommended Posts

Cześć,

Mam pytanie w sprawie zamontowania w instalacji w systemie otwartym zbiornika wyrównawczego - mój instalator chce zamontować go w piwnicy nad piecem. Instalacja jest na parterze nad piwnica w której znajduje się piec co oznacza że zbiornik będzie poniżej rurek i rozdzielacza. Piec jest wykorzystywany wyłącznie do ogrzewania podłogowego. Pytanie czy instalacja zbiornika wyrównawczego w tym wypadku pod instalacja podlogowki jest prawidłowa ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że za wymiennikiem z tego co czytam trzebaby zbudować układ zamknięty z urządzeniem przeponowym zaworem bezpieczeństwa itp? Czy wymiennik załatwia w całości sprawę ?

Jeżeli wymiennik nie załatwia sprawy i trzeba za nim zbudować układ zamknięty to czy nie lepiej odrazu przerobić instalacje na układ zamknięty?

Posiadam piec galmet eko GT 12kw zgodnie z instrukcją można podpiąć go w systemie zamkniętym - „należy doposażyć go w urządzenie do awaryjnego odprowadzania nadmiaru ciepła - może to być zawór upustowo-schładzający DBV lub wężownicą schładzająca z zaworem JBV. Stosować można w sytuacji bezawaryjnego, ciągłego dostępu do wody wodociągowej”

Poniżej wrzucam jak obecnie wygląda ”osprzęt” mojego pieca - czy mógłbym prosić o jakiś poglądowy schemat jak powinno to wyglądać po przeróbce aby piec mógł pracować w systemie zamkniętym ?6C7331BE-2F67-4F7E-97CC-E87BE70250FB.jpg4DC8AD62-7ECE-4F58-9236-24ED4C8AAD99.jpg09BFB80E-1BE3-4433-8BD4-160F907E3302.jpg1608EC14-8274-42F9-A806-41ED94588BFE.jpg0EE993EE-27E0-4AE4-888B-CE6681D6E3C7.jpg

@kozub21 a mógł byś wyjaśnić czym on uzasadnia takie zainstalowanie naczynka wyrównawczego poniżej ogrzewania podłogowego.

Ja rozumiem, że z fachmanami ciężko dzisiaj i że on może należeć do sprawnych inaczej – ale co z Tobą - narysuj to na kartce i pokaż a sam zobaczysz, że nawet nie uda się podłogówki woda zalać.

Sam se bałagan za kupę kasy w instalacji chcesz zrobić – po co ?

Chcesz schematów – wklep hasło w wyszukiwarkę „schemat ogrzewania podłogowego – obrazy”.

Tymi zdjęciami to co niby chcesz pokazać ?

Możesz do tego też zajrzeć : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380210-Ogrzewanie-mieszane-pod%C5%82ogowka-grzejniki.

U mnie naczynie wyrównawcze jest w kotłowni i podłogówka powyżej kotłowni śmiga .
Czego nie rozumiesz w tym co zostało napisane o tym ?

Masz pod ogrzewaniem podłogowy - poniżej poziomu tej podłogówki - powiedzmy 0,5 m otwarty baniak z wodą, którąś jest napełniona instalacja razem z ogrzewaniem podłogowym.

Naczynko wzbiorcze/naczynko przelewowe - termin kojarzysz - znasz to - do którego jest podłączone też ogrzewanie podłogowe.

Jakim sposobem układ taki działa u ciebie ?

Podejrzewam że instalator chce coś takiego zbudować u autora , a Samsu nie kuma czaczy :)
Super – po prostu super – po zdjęciach widać, że ta instalacja jest modernizowana i jak z tego wychodzi ten też sprawny inaczej – nie potrafi opisać tego jak jest a jest raczej tak, że mamy do czynienia obecnie z instalacją otwartą.

Teraz pierwszy sprawny inaczej chce władować do tego naczynko przelewowe po niżej podłogówki. Na co drugi sprawny inaczej sobie kombinować zaczął i już mamy :

Rozumiem że za wymiennikiem z tego co czytam trzebaby zbudować układ zamknięty z urządzeniem przeponowym zaworem bezpieczeństwa itp?

Czy wymiennik załatwia w całości sprawę ?

Jeżeli wymiennik nie załatwia sprawy i trzeba za nim zbudować układ zamknięty to czy nie lepiej odrazu przerobić instalacje na układ zamknięty?

zgodnie z instrukcją można podpiąć go w systemie zamkniętym -

„należy doposażyć go w urządzenie do awaryjnego odprowadzania nadmiaru ciepła -

może to być zawór upustowo-schładzający DBV lub wężownicą schładzająca z zaworem JBV.

Stosować można w sytuacji bezawaryjnego, ciągłego dostępu do wody wodociągowej”

Poniżej wrzucam jak obecnie wygląda ”osprzęt” mojego pieca -

czy mógłbym prosić o jakiś poglądowy schemat jak powinno to wyglądać po przeróbce aby piec mógł pracować w systemie zamkniętym

To jeszcze mu władujcie sprzęgło i bufor do tego koniecznie oraz przywalcie się do tego, że na 4D siłownika nie ma a jak już założy, to idąc dalej za ciosem jeszcze panel pokojowy mu do tankujcie gdzie pod korek będzie gdy go przekabacicie na PC – ogrzewanie podłogowe już ma, to przynajmniej tyle na tym oszczędności mieć będzie i tyle na tym będzie do przodu !!!

C19 opanował wasze płuca czy mózgi ???

Czyli jeśli zostanie zamontowany wymiennik płytowy to zbiornik wyrównawczy może być w kotłowni bo ta cześć instalacji będzie pracowała w układzie otwartym, a druga cześć instalacji będzie pracowała w układzie zamkniętym ? Jeżeli tak to rozumiem, że oprócz wymiennika trzeba będzie zaopatrzyć się w pozostałe elementy układu zamkniętego tj. Zbiornik ciśnieniowy , zawór bezpieczeństwa ?

PS. Co do zdjęć - wkleiłem je dlatego, że tak naprawdę zastałem ten piec „w spadku” nie byłem przy budowie tej kotłowni i nie mam żadnej wiedzy z nią związana, dlatego chciałem zobrazować jakie elementy są w mojej instalacji.

PS.2 bo po wysłaniu zobaczyłem odpowiedź kol. Wyżej - nadmieniając zależy mi by ta instalacja była możliwe jak najprostsza w konstrukcji, ale działała prawidłowo. Ogrzewać nią będę tylko ogrzewanie podłogowe.

Edytowane przez kozub21

Czyli jeśli zostanie zamontowany wymiennik płytowy to zbiornik wyrównawczy może być w kotłowni bo ta cześć instalacji będzie pracowała w układzie otwartym, a druga cześć instalacji będzie pracowała w układzie zamkniętym ? Jeżeli tak to rozumiem, że oprócz wymiennika trzeba będzie zaopatrzyć się w pozostałe elementy układu zamkniętego tj. Zbiornik ciśnieniowy , zawór bezpieczeństwa ?

Paranoja jakaś !!!

PS. Co do zdjęć - wkleiłem je dlatego, że tak naprawdę zastałem ten piec „w spadku” nie byłem przy budowie tej kotłowni i nie mam żadnej wiedzy z nią związana, dlatego chciałem zobrazować jakie elementy są w mojej instalacji.

PS.2 bo po wysłaniu zobaczyłem odpowiedź kol. Wyżej - nadmieniając zależy mi by ta instalacja była możliwe jak najprostsza w konstrukcji, ale działała prawidłowo. Ogrzewać nią będę tylko ogrzewanie podłogowe.

Trza na wstępie było zacząć od tego !!!

Tak jak ten twój magik tak też nie jako oba - ładują Cię na minę by wypukać Cię z kasy.

Moja rad jest taka - odczep się od tego - było dobrze jak jest i dobrze będzie tak jak to zostanie - po co chcesz w tak durny sposób to modernizować - gdzieś coś takiego widział na schematach które dostałeś.

Chcesz w układzie zamknięty - jedno naczynko przeponowe wystarczy + zawór ciśnieniowy bezpieczeństwa + manometr + odpowietrznik.

Na cholerę Ci do kotła automatycznego zawór upustowo-schładzający DBV lub wężownicą schładzająca z zaworem JBV.

Ps.

@lolson29 - a cóże Ty to masz za kocioł zgazowujący drewno ???

Edytowane przez samsu

[ATTACH=CONFIG]463706[/ATTACH]

Zawór 4D z ręczną regulacją przepływu/temperatury : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380279-Si%C5%82ownik-do-zaworu-4-ro-drogowego-w-piecu-na-pellet - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380991-Kocio%C5%82-Pereko-QmPell-zaw%C3%B3r-4D-i-smo%C5%82a

[ATTACH=CONFIG]463707[/ATTACH]

Pompa obiegowa z zegarem temperatury najprawdopodobniej zasilania.

[ATTACH=CONFIG]463708[/ATTACH]

Cholera wie ale najprawdopodobniej zegar temperatury powrotu.

[ATTACH=CONFIG]463709[/ATTACH]

Na kotle - najprawdopodobniej zegar temperatury z zegarem ciśnienia w instalacji.

[ATTACH=CONFIG]463710[/ATTACH]

To se w instrukcji sterownika musisz sprawdzić - jedno z tego to najprawdopodobniej będzie wyjście do sterowania siłownika od tego zaworu 4D.

Chcesz instalację modernizować, to dlaczego nie zamontujesz zasobnika na ciepłą wodę użytkową (CWU)?

Skąd i jak ją teraz masz ?

Kocioł pracuje ciepłą wodę grzeje !!!

Na lato by bez smrodu grzać tym można było : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381064-Spalanie-czyste-do-ka%C5%BCdego-kot%C5%82a-!!!-W-zast%C4%99pstwie-paliw-dedykowanych-4000-2000-z%C5%82-t a od bidy to z partyzanta na okrągło - z partyzanta, bo nie wiem jak u Ciebie z antysmogową i byś przypadkiem do CEEB się z tym nie podpierdzielił lub by Cię z tym nie nakryli jak Ci się z kontrolą na kwadrat wbiją - przebierańce jedne.

Cała akcja związana jest z generalnym remontem mieszkania , chciałem pozbyć sie zbiornika z łazienki, która jest dosyć mała. Zreszta z tego co czytałem zbiornik wyrównawczy powinien być nad kotłem w linii prostej, a u mnie był jak w schemacie poniżej:

8D0188E7-269C-4F2E-89B8-273B5DBC2DA1.jpg

Tam gdzie X to pod spodem jest piec , a tam gdzie „o” to był zbiornik wyrównawczy.

Obecnie wodę podgrzewam bojlerem elektrycznym - za ok 1.5 roku będę wymieniał źródło ciepła na gaz dlatego nie chciałem teraz jeszcze dodatkowo podpinać zasobnika do pieca.

Czyli reasumując mam 2 opcje - pozostawić układ otwarty i wrócić ze zbiornikiem w stare miejsce ?? Lub przenieść sie do piwnicy i zrobić układ zamknięty wykorzystując „ jedno naczynko przeponowe wystarczy + zawór ciśnieniowy bezpieczeństwa + manometr + odpowietrznik. ”

Oczywiście ze znam słowo dziękuje i nie omieszkam Ci podziękować za poświęcony mi czas i pomoc w zrozumieniu tego zagadnienia ;)

Piec gazowy w przyszłości będzie w tej kotłowni, w której obecnie jest piec na ekogroszek.

Witaj brateńku.

Sorki i bez urazy.

Jesteś następnym, którego na haczyk złapałem !!!

W prawdzie na migi nam to szło do tej pory ale nie ważne co kto i jak – ważne by się dogadać i dla tego jako dziękuję to traktuję.

Aalleeż dziękować nie masz za co – PODAJ DALEJ – pomóż bezinteresownie i wszystko jedno w jaki sposób trzem inny osobom i będziemy kwita !!!

Podziękowanie przyjęte zostało a za nim gadać o tym zaczniemy, to ja uważam, ze tu z remoncikiem do czynienia mamy a nie z jakąś modernizacją czyli z czymś w rodzaju łaty by przebiedować jakoś.

No i do roboty.

Rozpierduchę fest tu zrobić trzeba ale z głową tak by w przyszłości nie przerabiać tego.

1.) Od CWU zacznę – nie wiem co i gdzie o tej głupocie przeczytałeś ale z tym jest tak, że zasadniczo z uwagi na zasadę działania są dwa rodzaje zasobników.

a.) Co mogą grawitacyjnie być zasilane i tak samo będą pracowały w układzie wymuszonym – te akurat na grawitacji muszą być nad kotłem.

b.) Co tylko chodzą w układzie wymuszonym i tym jet wszystko jedno – jak podkop zrobisz, to i pod kotłem iść będą.

c.) Ja tą termę z łazienki bym wywalił i bojler zamontował gdzieś w kotłowni ale z grzałką elektryczną tak by sobie w zależności od humoru.

d.) Rozważyć tu przy tym musisz czy CWU ma być z cyrkulacją czy bez (odkręcasz ciepłą wodę i ciepła od razu Ci leci – bez konieczności spuszczania zimnej (która w rurze ostygła). Tylko tu by jeszcze ciepłej wody instalacja przerobiona zostać by musiała.

e.) Jeśli z cyrkulacją, to koniecznie, to : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie od tyłu przeglądnąć będziesz musiał aż dojdziesz do rozpierduchy mojej z uczestnictwem contras @asolt i później jeszcze trochę do góry by obaczyć tego złodzieja gazu właśnie na CWU a w tym wszystko o tym.

2.) Kocioł gazowy a cholera wie co te sucze syny wymyślą jeszcze – tak czy inaczej zasobnik do CWU by był już do tego.

a.) One mają naczynka przeponowe więc i tak układ będzie chodził na wymuszonym.

b.) Przed zamontowaniem kotła – instalację koniecznie wypłucz – po zamontowaniu - byle jakąś kranówą jej nie zalewał, bo płukać będziesz całość ale z chemią i inhibitora możesz dodać.

3.) Naczynko przelewowe, to rarytas żaden zwłaszcza przy kotle automatycznym – co by o tym nie gadać to tarza pilnować by woda z niego nie wyparowała – choć raz na rok zajrzeć do niego by sprawdzić do tego czy przypadkiem zgnilizna (korozja) za bardzo szamać go nie zaczęła, bo jak go przeżre, to będzie psit i woda z niego zejdzie.

a.) Właściwie do czuwania na poziomem wody w naczynku masz jeszcze zegar na kotle ale to zoczyć musisz sobie byś wiedział co jest w odniesieniu do tego co on pokazuje.

b.) Ja bym temu pozwolił odejść w zaświaty – patrząc na foty – ma już za sobą swoje i niech odpoczywa sobie w pokoju.

4.) Tu masz naczynko przeponowe z tzw. grupą bezpieczeństwa : https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=grupa+bezpiecze%C5%84stwa+z+naczyniem+przeponowym+-+obrazy&tbm=isch&source=univ&fir=7OYgTsGcOdA15M%252CQX8xk3KTKSkqVM%252C_%253BUAHHIE1MSyKQTM%252Cv3DKLnNA0m3VcM%252C_%253B-ypP3lzdFLP9mM%252CBZfm431hg50ciM%252C_%253BZf2aIEMFdkfLnM%252C177fGdo-9yoksM%252C_%253B1R3zJ4DEEbK2TM%252C8gMVBquL-oW3CM%252C_%253BV1AbU1YFej9hOM%252CYCVqjv6nQrq3tM%252C_%253BV1REbXnhqJLDSM%252CwGPllOFl1MkRWM%252C_%253B20j1Lkngdq8QKM%252Cn80CnZrDE6cVNM%252C_%253BDqeCIWDgkaJ8xM%252CDH575Z2hAufp3M%252C_%253B4cgzXHYEr90KTM%252CZCUvXtRc4el_zM%252C_&usg=AI4_-kQtgRsJjRwDP-hFm5ghc-HqAinqxw&sa=X&ved=2ahUKEwjq_6TosZP9AhU3CRAIHRSJA8kQjJkEegQICRAC&biw=1360&bih=634&dpr=1

5.) Z tym kotłem podajnikowym, to ja bym się tak nie zaklinał, że go kocioł gazowy zastąpi, ale mocium panie bym kombinował by np. obok tego na groch mógł stanąć – mocium panie/panie mocium a co będzie jak wszyscy będziemy musieli do śmieciuchów wrócić.

6.) To chyba by tak tyle było – mój ci jesteś więc wal śmiało jak co jeszcze trza Ci będzie.

Edytowane przez samsu