Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupiłem cegły (w 2004) - mogę odpisać na ulgę remontową?

mlk

Recommended Posts

Witajcie!

pod koniec grudnia kupiłem cegły na dom (na ściany zewn, wewn i działowe), mam też własne mieszkanie - czy mogę podciągnąć ten zakup pod ulgę remontową?

chyba mogę powiedzieć że będę przesuwał (a może lepiej, że już przesunąłem) ścianki działowe w mieszkaniu??

tylko to oznaczałoby że cegieł na ściany zewn i wewn nie udałoby się...

To wszystko zalezy od wnikliwosci weryfikujacego zasadnosc skorzystania z ulgi. Bo co: jesli poprosi Cie o zgloszenie robot budowlanych w postaci wykonania nowych scianek.

Weryfikacji osobistej raczej nie musisz sie obawiac.

mam zgłaszać w urzędzie ścianki działowe??

a jeśli nie zgłosiłbym tego to co urzędzowi skarbowemu do tego?

pod koniec grudnia kupiłem cegły na dom (na ściany zewn, wewn i działowe), mam też własne mieszkanie - czy mogę podciągnąć ten zakup pod ulgę remontową?

Czyli trochę tych cegieł kupiłes, dlaczego sądzisz, że ktos uwierzy, że wybudowałeś z nich ścianki działowe /np. 30 scianek działowych w mieszkaniu :roll:

Urząd ma za zadanie udzielic Ci ulgi lub odmówić, więc może sprawdzić twoje zgloszenie i do tego bardzo dziwiłabym się, gdyby tego w tym wypadku nie zrobił.

Alison - nie, nie pracuję w US. Zresztą nie jest to istotne.

Odpowiedziałem pytającemu na pytanie które brzmiało:

Odpowiedź mogła być tylko jedna. I takiej odpowiedzi udzieliłem.

gdyby mlk zapytał wprost o co mu własciwioe chodzi czyli:

Czy jeśli złożę fałszywe oświadczenie do US to czy poniosę z tego tytułu konsekwencję?

Moja odpowiedź brzmiała by wówczas - nie wiem. Nie wiem tym bardziej, że US ma bez mała 6 lat na zweryfikowanie Twojego oświadczenia. A zakup (jak mniemam) kilkunastu palet cegieł nijak ma się do remontu mieszkania.

Ponadto nie mam najmniejszego zamiaru utwierdzać kogokolwiek w tym, że składanie fałszywego oświadczenia (a jest to karalne) wujdzie mu na zdrowie.

Ps mlk - pisze, że ma mieszkanie czyżby mieszkał w bloku lub odnajmował jakiś lokal? Znaj waćpan proporcje i nie miej innych za idiotów gotowych uwierzyć w każdą bzurę.

Zadano pytanie na czasie ale wypowiedzi pewnego wymądrzającego się osobnika z krainy huty Katowice zastanawiają mnie skąd w ludziach tyle zjadliwości. Czy nie lepiej nie zabierać głosu jeżeli i tak nie ma się zamiaru w niczym pomóc? Pozdrawiam Jacek.

Witam osobnika z krainy bankrutującej Huty Łaziska (nieprawdaż?)

Skąd w Tobie tyle zajadłości?

Dlaczego zabrałeś głos nic nie wnosząc merytorycznie do tematu?

Bądź zdrów Jacku.

Zadano pytanie na czasie ale wypowiedzi pewnego wymądrzającego się osobnika z krainy huty Katowice zastanawiają mnie skąd w ludziach tyle zjadliwości. Czy nie lepiej nie zabierać głosu jeżeli i tak nie ma się zamiaru w niczym pomóc? Pozdrawiam Jacek.

Już to raz pisałeś.

No cóż.... rozumiem.

mam zgłaszać w urzędzie ścianki działowe??

a jeśli nie zgłosiłbym tego to co urzędzowi skarbowemu do tego?

W Nadzorze Budowlanym masz zglaszac. US moze Cie poprosic o dokument na podstawie ktorego wykonujesz nowe scianki. Czyli np zgloszenie robot i prawo dysponowania remontowanym lokalem. Wszystko zalezy od Urzedu, skali i "oczywistosci" Twoich odliczen. Ty skladasz oswiadczenie i Ty ponosisz za nie odpowiedzialnosc karna.

Nie wiem o jakich kwotach podatku myślał zadający pytanie, ale moim zdaniem wiele na takim "wykorzystaniu" cegieł nie oszczędzisz... Co do weryfikacji przez urząd ... cóż we "wkładaniu" różnych wydatków w ulgi trzeba rozsądnego uzasadnienia i nie "przeginania" - to moje zdanie...

Zgadzam się w 100%... Święty się znalazł :roll: :wink: !!!

alison maasz rację - w US też nie siedzą idioci. Ja w ulgę remontowa nie będę wstawiał cegieł. Na razie kupiłem płytki, panele, wyposażenie łazienki . W tym kupię okna itp.

Wowka z tym oszuliwaniem to przeginasz, gdybym miał możliwość skorzystania z innej możliwości zmniejszenia kosztów, to bym skorzystał. Poza tym można stwierdzić, że zbierasz materiały na przyszły remont. Nie musisz mieć zgłoszenia prac, aby skorzystać z ulgi.