mlk 04.01.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Witajcie! pod koniec grudnia kupiłem cegły na dom (na ściany zewn, wewn i działowe), mam też własne mieszkanie - czy mogę podciągnąć ten zakup pod ulgę remontową? chyba mogę powiedzieć że będę przesuwał (a może lepiej, że już przesunąłem) ścianki działowe w mieszkaniu??tylko to oznaczałoby że cegieł na ściany zewn i wewn nie udałoby się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.01.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 04.01.2005 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Nie możesz. dlaczego?? nie mogę w ramach remontu mieszkania, poprzesuwać ścianek działowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.01.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Oczywiście, że możesz poprzesuwać te ścianki.Lecz Ty tych ścianek przesuwać wcale nie zamierzasz. Dlatego też na pytanie czy mogę podciągnąć ten zakup pod ulgę remontową? – odpowiadam, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.01.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 To wszystko zalezy od wnikliwosci weryfikujacego zasadnosc skorzystania z ulgi. Bo co: jesli poprosi Cie o zgloszenie robot budowlanych w postaci wykonania nowych scianek.Weryfikacji osobistej raczej nie musisz sie obawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 04.01.2005 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 To wszystko zalezy od wnikliwosci weryfikujacego zasadnosc skorzystania z ulgi. Bo co: jesli poprosi Cie o zgloszenie robot budowlanych w postaci wykonania nowych scianek. Weryfikacji osobistej raczej nie musisz sie obawiac. mam zgłaszać w urzędzie ścianki działowe?? a jeśli nie zgłosiłbym tego to co urzędzowi skarbowemu do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.01.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 pod koniec grudnia kupiłem cegły na dom (na ściany zewn, wewn i działowe), mam też własne mieszkanie - czy mogę podciągnąć ten zakup pod ulgę remontową? Czyli trochę tych cegieł kupiłes, dlaczego sądzisz, że ktos uwierzy, że wybudowałeś z nich ścianki działowe /np. 30 scianek działowych w mieszkaniu Urząd ma za zadanie udzielic Ci ulgi lub odmówić, więc może sprawdzić twoje zgloszenie i do tego bardzo dziwiłabym się, gdyby tego w tym wypadku nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 04.01.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Wowka, pracujesz w urzędzie skarbowym ??? Oczywiście, że możesz poprzesuwać te ścianki. Lecz Ty tych ścianek przesuwać wcale nie zamierzasz. Dlatego też na pytanie czy mogę podciągnąć ten zakup pod ulgę remontową? – odpowiadam, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.01.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Alison - nie, nie pracuję w US. Zresztą nie jest to istotne. Odpowiedziałem pytającemu na pytanie które brzmiało: pod koniec grudnia kupiłem cegły na dom (na ściany zewn, wewn i działowe), mam też własne mieszkanie - czy mogę podciągnąć ten zakup pod ulgę remontową? Odpowiedź mogła być tylko jedna. I takiej odpowiedzi udzieliłem. gdyby mlk zapytał wprost o co mu własciwioe chodzi czyli: Czy jeśli złożę fałszywe oświadczenie do US to czy poniosę z tego tytułu konsekwencję? Moja odpowiedź brzmiała by wówczas - nie wiem. Nie wiem tym bardziej, że US ma bez mała 6 lat na zweryfikowanie Twojego oświadczenia. A zakup (jak mniemam) kilkunastu palet cegieł nijak ma się do remontu mieszkania. Ponadto nie mam najmniejszego zamiaru utwierdzać kogokolwiek w tym, że składanie fałszywego oświadczenia (a jest to karalne) wujdzie mu na zdrowie. Ps mlk - pisze, że ma mieszkanie czyżby mieszkał w bloku lub odnajmował jakiś lokal? Znaj waćpan proporcje i nie miej innych za idiotów gotowych uwierzyć w każdą bzurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qstemp 04.01.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Zadano pytanie na czasie ale wypowiedzi pewnego wymądrzającego się osobnika z krainy huty Katowice zastanawiają mnie skąd w ludziach tyle zjadliwości. Czy nie lepiej nie zabierać głosu jeżeli i tak nie ma się zamiaru w niczym pomóc? Pozdrawiam Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.01.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Zadano pytanie na czasie ale wypowiedzi pewnego wymądrzającego się osobnika z krainy huty Katowice zastanawiają mnie skąd w ludziach tyle zjadliwości. Czy nie lepiej nie zabierać głosu jeżeli i tak nie ma się zamiaru w niczym pomóc? Pozdrawiam Jacek. Witam osobnika z krainy bankrutującej Huty Łaziska (nieprawdaż?) Skąd w Tobie tyle zajadłości? Dlaczego zabrałeś głos nic nie wnosząc merytorycznie do tematu? Bądź zdrów Jacku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qstemp 04.01.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Zadano pytanie na czasie ale wypowiedzi pewnego wymądrzającego się osobnika z krainy huty Katowice zastanawiają mnie skąd w ludziach tyle zjadliwości. Czy nie lepiej nie zabierać głosu jeżeli i tak nie ma się zamiaru w niczym pomóc? Pozdrawiam Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.01.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Zadano pytanie na czasie ale wypowiedzi pewnego wymądrzającego się osobnika z krainy huty Katowice zastanawiają mnie skąd w ludziach tyle zjadliwości. Czy nie lepiej nie zabierać głosu jeżeli i tak nie ma się zamiaru w niczym pomóc? Pozdrawiam Jacek. Już to raz pisałeś. No cóż.... rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.01.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 mam zgłaszać w urzędzie ścianki działowe??a jeśli nie zgłosiłbym tego to co urzędzowi skarbowemu do tego? W Nadzorze Budowlanym masz zglaszac. US moze Cie poprosic o dokument na podstawie ktorego wykonujesz nowe scianki. Czyli np zgloszenie robot i prawo dysponowania remontowanym lokalem. Wszystko zalezy od Urzedu, skali i "oczywistosci" Twoich odliczen. Ty skladasz oswiadczenie i Ty ponosisz za nie odpowiedzialnosc karna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 05.01.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Nie wiem o jakich kwotach podatku myślał zadający pytanie, ale moim zdaniem wiele na takim "wykorzystaniu" cegieł nie oszczędzisz... Co do weryfikacji przez urząd ... cóż we "wkładaniu" różnych wydatków w ulgi trzeba rozsądnego uzasadnienia i nie "przeginania" - to moje zdanie... Zadano pytanie na czasie ale wypowiedzi pewnego wymądrzającego się osobnika z krainy huty Katowice zastanawiają mnie skąd w ludziach tyle zjadliwości. Czy nie lepiej nie zabierać głosu jeżeli i tak nie ma się zamiaru w niczym pomóc? Pozdrawiam Jacek. Zgadzam się w 100%... Święty się znalazł !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 05.01.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 alison maasz rację - w US też nie siedzą idioci. Ja w ulgę remontowa nie będę wstawiał cegieł. Na razie kupiłem płytki, panele, wyposażenie łazienki . W tym kupię okna itp. Wowka z tym oszuliwaniem to przeginasz, gdybym miał możliwość skorzystania z innej możliwości zmniejszenia kosztów, to bym skorzystał. Poza tym można stwierdzić, że zbierasz materiały na przyszły remont. Nie musisz mieć zgłoszenia prac, aby skorzystać z ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.01.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Nie musisz. Ale wyburzenie scianek i wymurowanie nowych w domu to nie ulozenie paneli czy wymiana fliz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 08.01.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Pytanie podobne i nie mniej ciekawe. Czy można kupić np w ramach ulgi remontowej w jednym roku dwa ogrzewacze gazowe lub nawet kilka sztuk i wszystki odliczyć ? Co na to Urząd Skarbowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.01.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Co to jest ogrzewacz gazowy?Wolno stojacy piecyk zasilany butla propan-butan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.01.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Jeżeli za "gazowy ogrzewacz" rozumiesz "piecyk łazienkowy zwany junkersem" , to mozesz 2 odliczyć. Zawsze mozna jeden mieć zamontowany w kuchni , a drugi w łazience. Co do wiekszej ilości............chcesz odliczać hurtowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts