dwiecegly 09.02.2023 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) witam Miałem robiony montaż paneli parę miesiecy temu. Panele są na balascie. Balast to bloczki betonowe - ok 23kg każdy. Każdy skrajny panel jest przykrecony do 4 bloczków ale miedzy poszczegolnymi panelami są tylko dwa bloczki tj jeden bloczek jest wspolny dla podpór dwoch sąsiadujących paneli. Czyli faktycznie te srodkowe panele mają obciązenie tylko dwoma bloczkami. Ostatnio był u mnie na dachu znajamy przy okazji ustawiania talerza sat. i zwrocił mi uwagę że na każdy panel powinno przypadać min po 3 bloczki obciążenia - u mnie tak nie jest. Poszperałem na necie i rzeczywiście zalecenia są żeby dawać min 75kg na jeden sredniej wielkosci panel. Panele przeżyly już na dachu kilka wiekszych wiatrów ale i tak mam teraz stracha. Wydaje mi się że środkowy fragment ciągów panelów przesunał się minimalnie o kilka mm przez te kilka miesiecy. Moje pytanie brzmi czy to tak zostawić czy jednak ściągnąć tych monterów żeby dokręcili kilka bloczków żeby wszedzie było min. po trzy na panel? Ktoś z was ma panele na balascie dłuższy okres i ma tak małe obciążenie? Panele są standardowe 400W okolo 180x105cm Dach płaski, nachylenie dachu 2stopnie, nachylenie ekierek okolo 15-18stopni. U mnie wygląda to dokładnie tak jak na tym foto z tym że nie ma tych bloczków które tutaj są po srodku tych priofili, są tylko bloczki w narożnikach ekierek: https://www.twojaenergia.pl/wp-content/uploads/2018/09/IMG_20180605_125120-p.jpg Edytowane 9 Lutego 2023 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.02.2023 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) Na załączonym zdjęciu panele chyba są pod dużo większym kątem niż 15-18 stopni. Mało jest tego balastu.Fachowcy od montaż powinni dobrać balast na podstawie obliczeń. Tylko nikt tego nie dobiera.Jeżeli faktycznie przesunęła się to tym bardziej należy dociążyć.Większość tego typu konstrukcji jest montowana w układzie poziomym a nie pionowym. http://sklep.dotgreen.pl/produkt/system-corab-pb-031-pion-dach-plaski-balastowy/#iLightbox[product-gallery]/4http://sklep.dotgreen.pl/wp-content/uploads/2015/11/21653-14089-thickbox_default1.jpg Edytowane 10 Lutego 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 10.02.2023 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 To nie moje panele tylko przykład z neta. U mnie są pod kątem 15 i 17tu stopni (drugi rząd). Rozmawialem z fachowcami, mają dołożyć po 4-5 bloczki na rząd żeby spac spokojnie. Na zdjęciu panele są chyba pod katem 30tu stopni, na plaskim dachu to igranie z ogniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.02.2023 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Tak, na zdjęciu był przykładowy balat.To o nim pisałem, że jest mało balastu.Lepiej dołożyć niż konstrukcja z PV ma odlecieć.Dach musi być odpowiednio nośny dla takiego balastu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 10.02.2023 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Nie wiem jak slabe krokwie by musialy byc żeby nie utrzymać w linii 3 bloczków, 75kg - przecież człowiek wąży wiecej. W przypadku bloczków to one są jeszcze rozlożone na długości prawie 1,5m. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aszymbeher 13.02.2023 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Nośność to jedno. Ale trwały nacisk takiego bloczku na dach np. ze styropapy, spowoduje że w tych miejscach z czasem papa popęka i zacznie cieknąć. Dobrze by było mieć większe podkładki najlepiej z gumy lub kilku warstw papy. Poza tym przy takim kacie z tyłu powinny być przykręcone wiatrownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.02.2023 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Polski internet.... człowiek pyta o ilość balastu a ludzie rozpisują się o kącie ekierek i nośności dachu.....do tego już dwa razy pisałem że to zdjęcie innego dachu na ktorym chcialem pokazać tylko rozlokowanie balastu bo wyglada podobnie jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2023 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 @aszymbeher dobrze napisał. Po co się więc pytasz w internecie ? Skąd ludzie internetu mają wiedzieć ile tak naprawdę jest potrzebnego balastu. Jak pisałem - to się oblicza a inne przypuszczenia to gdybanie. Gdyby poważnie potraktować temat to ważne są kierunki przeważającego wiatru, strefa wiatrowa, najbliższe otocznie innymi przegrodami (budynki, przegrody, górki i dolinki) itp. Podkładki pod bloczki to oczywista rzecz. Chyba je masz. To że były zdjęcia inne konstrukcji to wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 15.02.2023 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Pytam o zalecaną ilość bloczków a nie o zalecany kąt ekierek. Chyba zdajesz sobie sprawę że żadna firma w tym kraju nie oblicza sił wiatru i potrzebnego balastu? Może przy jakiś inwestycjach przemysłowych ale na pewno nie prywatnych domkach.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.02.2023 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Pytasz o zalecaną liczbę bloczków tylko, że jak sam napisałeś, nikt tego nie liczy i nie dobiera więc kto ma udzielić poprawnej odpowiedzi ? Ja się pytałem producenta danego systemu (np. Corab) https://corab.pl/aktualnosci/na-czym-polega-fotowoltaiczna-konstrukcja-balastowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts