Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż balastowy na dachu płaskim - czy nie za mało obciążenia?

dwiecegly

Recommended Posts

witam

Miałem robiony montaż paneli parę miesiecy temu. Panele są na balascie. Balast to bloczki betonowe - ok 23kg każdy. Każdy skrajny panel jest przykrecony do 4 bloczków ale miedzy poszczegolnymi panelami są tylko dwa bloczki tj jeden bloczek jest wspolny dla podpór dwoch sąsiadujących paneli. Czyli faktycznie te srodkowe panele mają obciązenie tylko dwoma bloczkami.

Ostatnio był u mnie na dachu znajamy przy okazji ustawiania talerza sat. i zwrocił mi uwagę że na każdy panel powinno przypadać min po 3 bloczki obciążenia - u mnie tak nie jest. Poszperałem na necie i rzeczywiście zalecenia są żeby dawać min 75kg na jeden sredniej wielkosci panel. Panele przeżyly już na dachu kilka wiekszych wiatrów ale i tak mam teraz stracha. Wydaje mi się że środkowy fragment ciągów panelów przesunał się minimalnie o kilka mm przez te kilka miesiecy. Moje pytanie brzmi czy to tak zostawić czy jednak ściągnąć tych monterów żeby dokręcili kilka bloczków żeby wszedzie było min. po trzy na panel? Ktoś z was ma panele na balascie dłuższy okres i ma tak małe obciążenie?

Panele są standardowe 400W okolo 180x105cm

Dach płaski, nachylenie dachu 2stopnie, nachylenie ekierek okolo 15-18stopni.

U mnie wygląda to dokładnie tak jak na tym foto z tym że nie ma tych bloczków które tutaj są po srodku tych priofili, są tylko bloczki w narożnikach ekierek:

https://www.twojaenergia.pl/wp-content/uploads/2018/09/IMG_20180605_125120-p.jpg

ekiery.jpg

Edytowane przez dwiecegly

Na załączonym zdjęciu panele chyba są pod dużo większym kątem niż 15-18 stopni. Mało jest tego balastu.

Fachowcy od montaż powinni dobrać balast na podstawie obliczeń. Tylko nikt tego nie dobiera.

Jeżeli faktycznie przesunęła się to tym bardziej należy dociążyć.

Większość tego typu konstrukcji jest montowana w układzie poziomym a nie pionowym.

http://sklep.dotgreen.pl/produkt/system-corab-pb-031-pion-dach-plaski-balastowy/#iLightbox[product-gallery]/4

http://sklep.dotgreen.pl/wp-content/uploads/2015/11/21653-14089-thickbox_default1.jpg

Edytowane przez d7d

Nośność to jedno. Ale trwały nacisk takiego bloczku na dach np. ze styropapy, spowoduje że w tych miejscach z czasem papa popęka i zacznie cieknąć. Dobrze by było mieć większe podkładki najlepiej z gumy lub kilku warstw papy. Poza tym przy takim kacie z tyłu powinny być przykręcone wiatrownice.

@aszymbeher dobrze napisał.

Po co się więc pytasz w internecie ? ;)

Skąd ludzie internetu mają wiedzieć ile tak naprawdę jest potrzebnego balastu.

Jak pisałem - to się oblicza a inne przypuszczenia to gdybanie.

Gdyby poważnie potraktować temat to ważne są kierunki przeważającego wiatru, strefa wiatrowa, najbliższe otocznie innymi przegrodami (budynki, przegrody, górki i dolinki) itp.

Podkładki pod bloczki to oczywista rzecz. Chyba je masz.

To że były zdjęcia inne konstrukcji to wiadomo.

Pytasz o zalecaną liczbę bloczków tylko, że jak sam napisałeś, nikt tego nie liczy i nie dobiera więc kto ma udzielić poprawnej odpowiedzi ? :)

Ja się pytałem producenta danego systemu (np. Corab)

https://corab.pl/aktualnosci/na-czym-polega-fotowoltaiczna-konstrukcja-balastowa