REX RoD 04.01.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Proszę o pomoc, bo nie mogę nic na forum znaleźć na temat zakończenia budowy. A więc 1) jakie papiery trzeba mieć, aby zgłosić zakończenie budowy 2) jakie na odbiór częściowy 3) ile i komu jeszcze będę musiał zapłacić 4) do kogo należy zgłaszać (UG, Starostwo, ZE itp) 5) ile czasu mi zajmie oczekiwanie na decyzje o nadaniu adresu administracyjnego i pozwolenie na przeprowadzkę 6) inne rzeczy o których nawet nie zdaję sobie sprawy, a które są nizbędne do zamieszkania we własnym domku ew. napiszcie gdzie szukac takich info, najlepiej tak zebym nie musiał wstawać od kompa , a więc bez jeżdżenia po wszystkich urzędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 04.01.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 trzeba zlecic geodecie wykonanie mapy powykonawczej i on zaznacza co gdzie jest i jak biegan media, nastepnie trzeba wziasc wypis i wyrys z planu z gminy, potem trza wziasc z powiatu plik formularzy i powypelniac, 1 lub 2 formularze musi podpisac kierownik budowy, potem trzeba uzupelnic dziennik o wszystkie wpisy bo najczesciej wlasnie wtedy sie go dpopiero wypelnia.... i isc do powiatu i zlozyc wsje papiery wlacznie z dziennikiem, dokumentacja powykonawcza i wipisem z planu i czekac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 04.01.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Ogólnie to skorzystaj z funkcji search. Możesz zacząć stąd: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36376&highlight= pisałem o tym jakiś czas temu, na pewno znajdziesz więcej. O ile pamiętam nie płaciłem nic nikomu (za wyjątkiem kominiarza za protokół, ale to były grosze). Co do decyzji o adresie - czekałem 2 tygodnie od złożenia wniosku. A wniosek złożyłem 21 dni po upływie złożenia papierów do PINB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 05.01.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Wydaje mi się, że najlepiej jak udasz się do swojego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego i zapytasz czego wymagają... U nas było tak: moja połówka udała się do powiatowego INB i wypytała co jest potrzebne. Udzielono mu informacji, że trzeba wypełnić druczek (wziął oczywiście), załączyć wypełniony dziennik budowy (wpisy kierownika budowy, odbioru instalacji elektrycznej, odbioru kominiarskiego - kominiarz skazował "jedyne" 400 zł ) mapkę inwentaryzacyjną, decyzje o nadaniu numeru porządkowego (czyli nadanie adresu przez Urząd Gminy) i kopię pozwolenia na budowę. Chyba o niczym nie zapomniałam. Kiedy ze wszystkimi papierzyskami mąż udał się do tegoż urzędu, dowiedział się, że to nie wszystko...np. oświadczenie kierownika budowy musi być na osobnym druczku, a nie w dzienniku budowy (gdzie jest na to specjalne miejsce). Powiedziano mu też, że naszą sprawą będzie zajmowała się pani X (której akurat nie było) i żeby do niej zadzwonić, bo może ona będzie jeszcze czegoś potrzebowała . W związku z powyższym nasuwa mi się wniosek: "każdy (urząd) sobie rzepkę skrobie" Życzę powodzenia i jak najmniej biurokracji! Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 05.01.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 proponuje ci wgryżc sie w prawo budowlane art. 57 (nie będziesz musiał wstawać) albo zadzwonić do powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego właściwego dla miejsca twojej inwestycji. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts