Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle zabronione narożniki ławy

Keasr223

Recommended Posts

Witam , źle dozbroiłem ławy w domku jednorodzinnym poddasze użytkowe (8x12) , ławy(4xfi12 i strzemiona z 6)mają 4 narożniki , tnące się po osiach, dozbrojone prętami fi 10 po 50 cm 4 szt ale zamiast przedłużyć końce prętów wsadziłem je po rogach (wewnątrz i na zewnątrz) . Nie krzyżowały się do końca tylko do osi więc zakład po pręcie był ok 40cm . Z tego powodu wykonałem wieniec u góry fundamentu (tam już dozbroiłem poprawnie 6 prętów L przedłużające końce) żeby w przypadku pęknięć nie rozszerzały się po murach , czy tak może zostać ? Czy wieniec zadziałał tak jak myślę ?
  • Like 1

Aleś Ty i łapacz słów, tak się potocznie mówi. Budowałem dom z rodzicami, później dość spory budynek gospodarczy i ...grama zbrojenia fundament nie posiada. Stoi ponad 30 lat i ma się dobrze. Teraz to najlepiej z samej stali, tak dla pewności.

Aleś Ty i łapacz słów, tak się potocznie mówi. Budowałem dom z rodzicami, później dość spory budynek gospodarczy i ...grama zbrojenia fundament nie posiada. Stoi ponad 30 lat i ma się dobrze. Teraz to najlepiej z samej stali, tak dla pewności.

Nie łapacz słów tylko czytaj co pisze Autor w drugim w i trzecim swoim temacie.

To czy budynek siada czy nie siada zależy także od rodzaju gruntu, od poziomu wody, poziomu posadowienia itp.

Twój budynek stoi 30 lat i ma się dobrze (i bardzo dobrze) ale to nie znaczy że możesz na podstawie tego swojego doświadczenia osądzać czy fundamenty są dobrze wykonane czy też nie są dobrze wykonane.

Nie ponosisz odpowiedzialności za swoją radę ale inni na FM też nie ponoszą odpowiedzialności ;)

Przeczytałeś ten temat

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381395-Masa-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-burzy%C4%87-fundamenty ??