Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sofar 6.6 a rozbudowa

darsalam

Recommended Posts

Witam

Mam Sofara 6.6 ktl-x , podłączonych 14 paneli Jasolar 450W, grunt, skierowanych centralnie na południe, sumarycznie 6,3 kw. W zeszłym roku doszła pompa no i trochę energii brakuje.Chcialbym jak najniższym kosztem rozbudować instalacje. Dostałem ofertę na rozbudowę 2,7 kw za ponad 15000 z drugim falownikiem jednofazowym- wydaje mi się to drogie. Czy jakby mi dołożyli 9 paneli i połączyli w jeden stringi i podłączyli pod wolne wejście MPPT to falownik nie ulegnie uszkodzeniu i będzie to prawidłowo zrobione? Wiem,że będzie obcinał powyżej 6600 ale może późnej uda mi się kupić jakiś używany falownik

Wg danych katalogowych SOFAR 6.6KTL-X:

Zalecana maksymalna moc wejściowa PV: 8780 W

Maksymalna moc DC dla jednego MPPT: 6250 W

Maksymalne napięcie wejściowe: 1000 V

Zakres napięcia pracy MPPT: 160V-960V

Maksymalny prąd wejściowy na MPPT: 11A/11A

Panele Jasolar 450W(nie wiem czy to te):

Moc Maksymalna(Pmax) [W]: 450

Napięcie obwodu otwartego(Voc) [V]​: 49.70

Prąd obwodu zamkniętego(Isc) [A]: 11.36

(14+9)*450W = 10350W

(14+9)*49.70V = 1143.1V

Z drugiej strony 2.7kW to 6 paneli450W a nie 9:

(14+6)*450W = 9000W

(14+6)*49.70V = 994V

Czyli 9 paneli to raczej za duzo ale 6 będzie gdzieś w górnej granicy pracy falownika

• 2 months później...
Chodzi o 6 paneli, przepraszam za błąd

9 kW do falownika 6,6 i na południe to skrajnie nieprawidłowy dobór, niewiele zyskasz bo sporo falownik ograniczy, ale można? - można

Jeżeli już tak to 6 za mało na string, trzeba by z 8 czyli 2 przepiąć, 20 na jednym to przekraczasz moc, chyba żeby wejścia połączyć równolegle