losiul77 16.02.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Cześć , aktualnie jestem posiadaczem mieszkania w starym domu 56m które ogrzewam panelami grzewczymi wiszacymi na suficie, przez parę lat było ok ale te ceny prądu teraz to porazka. Ponadto kupiłem w tym samym domu mieszkanie podemną i będę łączył górę z dołem łącznie będzie około 110m2. Jestem w trakcie planowania połączenia oby mieszkan i pytanie moje brzmi jaki rodzaj ogrzewania wybrac. Będę miał zrobiona kotłownie , chciałbym aby cały dół był z podłogówką a góra normalnie grzejniki. Myślałem nad piecem uniwersalnym na węgiel i drzewo z możliwością ewentualnie podłączenia podajnika i palenia ekogroszkiem czy pelletem jak ceny wrócą do nirmalnosci, lecz rozważam też piec na gaz i butla gazowa w dzierżawę. Prosiłbym o porade jaka opcja będzie lepsza finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 16.02.2023 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Myślałem nad piecem uniwersalnym na węgiel i drzewo z możliwością ewentualnie podłączenia podajnika i palenia ekogroszkiem czy pelletem jak ceny wrócą do nirmalnosci, łącznie będzie około 110m2. Najtańszym rozwiązaniem będzie kocioł zgazowujący drewno (węgiel) 14kW z buforem 800L (dotacje). W przyszłości można do tego dołożyć palnik pelletowy (brak dotacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.02.2023 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Ta część domu, którą ogrsewałeś wcześniej, jest jakieś inne mieszkanie nad, czy tylko strop i dach?Ile zużycia w kWh pochłaniało ogrzanie tej części domu którą miałeś wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losiul77 17.02.2023 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Strop i dach, zimą nawet do 1200kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.02.2023 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Ile na cały sezon grzewczy?Jeden miesiąc nic nie znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
losiul77 19.02.2023 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Licząc do końca kwietnia będzie to około 10tys zł, lecz w przyszłm roku na tym samym metrażu to napewno w granicach 15tys. Aktualnie ogrzewam 56m ale jak wspominałem w przyszłym roku będzie to około 100m więc z 15 zrobi się spokojnie 20tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.02.2023 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Podaj w kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts