Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...
Zamierzam budować dom wg projektu Pamela grupy Archipelag.

Poszukuję informacji na ten temat. :lol:

Witam,

Też zastanawiamy się mocno nad tym projektem,

Trochę boje się skomplikowania dachu,

Z jednej strony mi się bardzo podoba, z drugiej może dużo kosztować,

Czy kupiłeś już może ten projekt?

Czy wykonałeś kosztorys? Jeśli tak to jak wyszedł?

Co zamierzasz zmienić w tym projekcie, ja myślałem o zamianie miejscami górnego pokuju z łazienką, tak aby piony kanalizacyjne były w jednym miescu, o likwidacji osobnej pralni.

Pozdr,

Rafal Marciniak

Cześć Rafał.

Tak kupiłem już "Pamelę", dokonałem również pewnych zmian. Mianowicie na parterze zamiast WC obok kuchni zaplanowałem spiżarnię, natomiast WC będzie w dotychczasowym pomieszczeniu gospodarczym - tym samym jeden pion kanalizacyjny. Ponadto okno z salonu na taras będzie miało 3,0m długości, bez przegrody.Nie robiłem jeszcze kosztorysu. Jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę.

Pozdrawiam Rozi

• 5 months później...
Zamierzam budować dom wg projektu Pamela grupy Archipelag.

Poszukuję informacji na ten temat. :lol:

Cześć.

Kosztorys jest realny do wykonania, przy założeniach projektanta. Mnie stan surowy otwarty Pameli wyniósł ok 100 tys. zł (przy dachu jak na projekcie i z dachówki), nie dokonywaliśmy wielu zmian projektowych (jedynie dół przenieśliśmy wc do pomieszczenia gospodarczego oraz dokonaliśmy zmian okien wyjściowych na taras, zrezygnowaliśmy też z przejścia z garażu do domu). Dach, wedłóg ekipy nie był skomplikowany do wykonania więc zrobili go bardzo szybko i solidnie - polecam zakup dachówki wraz z wykonawstwem. Wg wyliczeń w okolicach W-wy z blachy wyniósłby ok 18 tys, a z dachówki wraz z robocizną kosztował 26 tys.) :D