cwieku34 21.02.2023 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Czy okap w Blacie to lepsze rozwiązanie niż okap nad blatem? Kton Was to ma. Czy to działa? Sporo gotuję.A jeśli tak to jaka indukcję z takim okapem byście polecali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.03.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Czy okap w Blacie to lepsze rozwiązanie niż okap nad blatem? Pytanie postawione jest mało precyzyjnie. "Okapy" blatowe występują w kilku rodzajach: stałe, wysuwane, pochłaniające i wyciągowe. Najtańsze ( w tej grupie) i najprostsze w montażu to pochłaniające a działają tak jak tradycyjny pochłaniacz z wykorzystaniem filtru węglowego. Ich sprawność jest porównywalna do większych pochłaniaczy podszafkowych z niewielką przewagą dla blatowego. Rekuperacja we wnętrzu tutaj mocno pomaga. Liczy się też szerokość okapu. Dla płyty 60-tki lepiej dobrać "okap" szerszy. Najwydajniejsze są wyciągi blatowe, jednak są one najdroższe i nie zawsze możliwe do zamontowania, ponieważ wymagają silników kominowych , wcześniejszych instalacji wywiewnych itp. W obu przypadkach ( wyciąg-pochłaniacz) rodzaj pyty indukcyjnej nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 23.03.2023 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Jeżeli sporo gotujesz to raczej pozostań przy tradycyjnych rozwiązaniach płyta + nad nią okap podłączony koniecznie do komina.W droższych rozwiązaniach okap dzięki czujnikom PIR dogaduje się z płytą i startuje automatycznie przy rozpoczęciu gotowania na płycie .Są też okapy w których silnik wyciągowy możesz z okapu wymontować i umieścić np. na strychu przy kominie do którego jest podłączony.Wtedy w kuchni nawet przy pracy na całej mocy słyszysz tylko szum wyciąganego powietrza .Są też nasady kominowe z silnikami wyciągowymi do których podłączasz sterowanie z okapu i hałas zostaje poza kuchnią . Rozwiązania typu okap w płycie ,czy też w blacie to rozwiązania dedykowane częściej do wyspy w kuchni na której jest umieszczona jest płyta. Nie zawsze jest nad nią możliwość umieszczenia okapu. Nie mniej jednak jeżeli dużo gotujesz to widzisz jak unosi się para /dym nad gotowanymi potrawami.Idzie ona naturalnie do góry i w przypadku okapu nad płytą naturalnie i bez pracy wentylatorów na pełen gwizdek jest to wychwytywane i jeżeli jest okap podłączony do komina , ucieka w atmosferę. Przy okapach w blacie/płycie siła wyciągu musi być znacznie większa , aby zawrócić to co siłą fizyki idzie do góry.Jeżeli ma to opuścić kuchnię to jak pisał przedmówca wymaga to przewodu kominowego w ścianie , bądź w posadzce w przypadku wyspy i dużej mocy silników co wiąże się z hałasem i zużyciem energii.W tym przypadku wszystko zależy od aranżacji kuchni, dostępności komina wyciągowego ( bo szczerze uważam że okap bez komina to proteza do zaakceptowania przy okazjonalnym gotowaniu ) i budżecie ( bo zamawiając kuchnie na wymiar w wyspecjalizowanych studiach kuchennych możesz spodziewać się rozwiązań technicznych których nie uświadczysz w marketach z elektroniką i AGD ale to już budżet rzędu 200-400 tyś za samą kuchnie z osprzętem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.