Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

Piszę z prośbą o poradę, bo nie wiem, co dalej mam zrobić

Od ostatniego tygodnia zrywa mi zawleczkę od ślimaka w piecu na ekogroszek. Czasem raz dziennie a czasem nawet 3 razy na godzinę

Opał mam ten sam co wcześniej (kiedy zrywał z raz na rok)

Wczoraj wymieniłem ślimak na nowy.

Używam śrub m5 twardość 5,8 (takie mam zalecane przez producenta i takich używałem zawsze)

Niestety problem dalej występuje.

Zauważyłem, że zrywa rzadziej, kiedy jest mało opału w podajniku ale nie potrafię znaleźć powiązania z ilością opału w koszu a zrywaniem zawleczki.

Jakie inne mogą być przyczyny

Z góry dziękuję za pomoc i poradę

https://forum.murator.pl/topic/272360-cz%C4%99%C5%9Bto-zrywaj%C4%85ca-si%C4%99-zawleczka-pro%C5%9Bba-o-rad%C4%99/

Najprawdopodobniej zwiększone opory na łożyskach silnika przekładni. Może czas najwyższy rozebrać i przesmarować przekładnie? dodatkowo może, ale nie musi zacierać się któreś z łożysk podajnika ślimakowego? Wszystko z Twojego opisu wskazuje , że silnik ma moc - skoro zrywa zawleczkę przyczyna jest w mechanicznym zablokowaniu ślimaka gdyż zawleczka jest bezpiecznikiem chroniącym silnik przed przegrzaniem i uszkodzeniem.

Jako, że totalnie nie znam się na rozkręcaniu takich urządzeń, to muszę poczekać aż zobaczy to znajomy.

Zauważyłem jedna zależność.

Jak jest wsypane wiadro, góra dwa opału, to nie zrywa nic. Dopiero przy większej ilości występuje urwanie zawleczki

Na sam początek dałbym śrubę o twardości powyżej 10 i zainstalował tak zwaną zawleczkę elektroniczną . ( do 100 zł się kupi )

A co do szukania przyczyny to najlepiej zmierzyć prąd jaki pobiera sam silnik , następnie silnik z przekładnią ale pustym zasobnikiem a w następnej kolejności z zasypem.

Nie wiem jakie opory stawia całkowicie sprawna przekładnia i ślimak ale zakładam że to kilka % więcej niż pobór przez sam silnik .

Jak z przekładnią wyjdzie dużo więcej to gdzieś coś się zaciera.

Pomijam już fakt konserwacji i smarowania bo zasadniczo od tego powinno się zacząć