gneras 21.02.2023 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Dzień dobry wszystkim,Piszę z prośbą o poradę, bo nie wiem, co dalej mam zrobićOd ostatniego tygodnia zrywa mi zawleczkę od ślimaka w piecu na ekogroszek. Czasem raz dziennie a czasem nawet 3 razy na godzinęOpał mam ten sam co wcześniej (kiedy zrywał z raz na rok)Wczoraj wymieniłem ślimak na nowy. Używam śrub m5 twardość 5,8 (takie mam zalecane przez producenta i takich używałem zawsze)Niestety problem dalej występuje. Zauważyłem, że zrywa rzadziej, kiedy jest mało opału w podajniku ale nie potrafię znaleźć powiązania z ilością opału w koszu a zrywaniem zawleczki.Jakie inne mogą być przyczyny Z góry dziękuję za pomoc i poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.02.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Najprawdopodobniej zwiększone opory na łożyskach silnika przekładni. Może czas najwyższy rozebrać i przesmarować przekładnie? dodatkowo może, ale nie musi zacierać się któreś z łożysk podajnika ślimakowego? Wszystko z Twojego opisu wskazuje , że silnik ma moc - skoro zrywa zawleczkę przyczyna jest w mechanicznym zablokowaniu ślimaka gdyż zawleczka jest bezpiecznikiem chroniącym silnik przed przegrzaniem i uszkodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gneras 22.02.2023 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Jako, że totalnie nie znam się na rozkręcaniu takich urządzeń, to muszę poczekać aż zobaczy to znajomy. Zauważyłem jedna zależność.Jak jest wsypane wiadro, góra dwa opału, to nie zrywa nic. Dopiero przy większej ilości występuje urwanie zawleczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2023 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 To logiczne, im ciężej tym większe opory. YouTube pełne jest filmików jak o to dbać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2023 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 A napisz jeszcze ile wiosen ma ten piec-układ zasobnik ślimak palnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 23.02.2023 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Na sam początek dałbym śrubę o twardości powyżej 10 i zainstalował tak zwaną zawleczkę elektroniczną . ( do 100 zł się kupi ) A co do szukania przyczyny to najlepiej zmierzyć prąd jaki pobiera sam silnik , następnie silnik z przekładnią ale pustym zasobnikiem a w następnej kolejności z zasypem. Nie wiem jakie opory stawia całkowicie sprawna przekładnia i ślimak ale zakładam że to kilka % więcej niż pobór przez sam silnik . Jak z przekładnią wyjdzie dużo więcej to gdzieś coś się zaciera. Pomijam już fakt konserwacji i smarowania bo zasadniczo od tego powinno się zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts