przemekvip20 21.02.2023 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Witam, Mam problem z 3 kanałami wentylacyjnymi w domu (pomieszczenia na poddaszu). Kominki wentylacyjne zostały wyprowadzone zbyt nisko (różnica między położeniem kominków i kratek wentylacyjnych to tylko 50-100cm) przez co jak jest wiatr to zimne powietrze wwiewane jest do pomieszczeń. Z uwagi na to, że dach jest deskowany ciężko byłoby przenieść kominki na szczyt domu (nie bardzo nawet mogę znaleźć chętnych na wykonanie tego). Jedyną opcją jaka przychodzi mi do głowy jest zamontowanie zaworu zwrotnego na styku rury i kominka albo rury i wentylatora (który będzie się uruchamiał po przekroczeniu zadanego poziomu wilgotności w pomieszczeniu). Czytałem jeszcze o nasadach na kominki wentylacyjne ale nie wiem czy to jest warte zachodu, dlatego chciałem poprosić doświadczone w tym temacie osoby o poradę - w którym miejscu lepiej będzie użyć zaworu zwrotnego? A może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie, o którym nie wiem? Fajnie by było, gdyby taki zawór zwrotny nie był całkowicie zamknięty żeby chociaż trochę działała wentylacja grawitacyjna ale nawet małe podmuchy wiatru zamykały wlot powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekvip20 27.02.2023 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 nikt nie miał takiego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts