Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić wentylację, czy nie ?

chmielik

Recommended Posts

Witam , na początku może opiszę stan na teraz. Chodzi o poddasze nieużytkowe. Kupiłem dom w którym była zamontowana rekuperacja , rury wychodziły na poddasze i nie były jeszcze ocieplone jak i samo poddasze też nie. Zamiast ocieplać rury postanowiłem ocieplić całe poddasze co przyniosło wymierne korzyści nie tylko na rekuperację ale na ciepłotę całego domu.

Budowa domu :

-Stropu lanego nie ma , jest konstrukcja szkieletowa stropu . Płyta gk , folia paroizolacyjna , 30 cm wełny układanej na krzyż i odeskowana podłoga poddasza.

-Dach dwuspadowy , krokwie , na krokwiach membrana i blachodachówka.

Wcześniej jak i teraz na poddaszu nie ma żadnych kratek wentylacyjnych. Ocieplając , między krokwie dałem wełnę 15 cm i osznurowałem.( Wiem , wiem , powinienem dać jeszcze drugą warstwę na krzyż ale łącznie 45 cm wełny + dwie folie starczy )

Kupiłem również FOLIA PAROIZOLACYJNA ALUMINIOWA STROTEX AL 90 żeby przykryć wełnę , nie zdążyłem jeszcze tego zrobić.

Temperatura poddasza znacząco się podniosła i mimo to że na tą chwile wełna jest sucha , zastanawiam się czy nie powinienem w przeciwległych szczytach wykuć kratek wentylacyjnych ?

Kupiłem również thermo hygrometer i od świąt Bożego Narodzenia zbieram dane z poddasza.

W załączniku wstawiłem pomiar z tygodnia , ale takie same wyniki są od początku pomiarów. W porównaniu o nie jak i opis pytam czy jest konieczne wykuwania otworów na kratki wentylacyjne i jaka jest przedział odpowiedniej wilgotności w zależności od temperatury na poddaszu .

Z góry bardzo dziękuję .

11111.jpg