MhUser 23.02.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Czym zacisnąć/połączyć połączenie rury miedzianej z aluminium; jest nieszczelne, powoli ubywa czynnika, pompa zgłasza błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.02.2023 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Zalutuj i tyle skoro jest to w miarę sztywne to palnik topnik lut podgrzej i lutuj chyba że lut twardy jak to duże ciśnienia nic trudnego ale jak lut twardy to pałkę kup z domieszką srebra ok 45 proc koszt ok 3 dychy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.02.2023 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 @gogus masz jakieś doświadczenie w "zalutowywaniu"?Ja np. nie mam żadnego ,ale wiem ,że luty są miękkie, czyli cyna (koniecznie bezolowiowa) i twarde (miedziano-fosforowe)...Ale nie mam pojęcia, czy mówiąc zalutuj ,co masz konkretnie na myśli, czy trzeba spuscic czynnik .... Mam przeczucie ,że trzeba wyrównać ciśnienia, bo inaczej po roztopieniu lut wyrzuci na zewnątrz, albo wessie do środka (jak wyciągniemy gaz i zrobimy proznie).Wiec chyba trzeba napuścić suchego powietrza...Poza tym rurka miedziana po podgrzaniu palnikiem zrobi się czerwona ,ale nie wiem co się stanie z aluminiowa... Czy nie spłynie, albo nie peknie... Stąd takie rzeczy są dla specjalistów, a nie wez palnik i grzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2023 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 ... Stąd takie rzeczy są dla specjalistów, a nie wez palnik i grzej... Bo to jest porada wujka dobra rada. Na początek trzeba miec stację odzysku czynnika, musimy odzyskac czynnik, nastepnie wpuszczamy azot z niewielkim nadcisnieniem. Nastepnie lutujemy uzywając lutu ALU3000. Po zalutowaniu wykonujemy próbę cisnieniową azotem (ok 40 Bar), po próbie (powninna trwac ok 24 h, uzwzgleniamy róznice temperatur z poczatku i konca proby) wykonujemy próznie i uzupelniamy czynnik. NIe wspominam ze wykonujący powinien miec uprawnienia f-gaz i wykonac to wszystko zgodnie z procedurami łacznie z wymaganą papierologią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 24.02.2023 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Już samo podgrzewanie spowoduje ,że będzie lekkie nadciśnienie , i jak nie zostawi się ujścia , to rozpuszczony lut będzie wydmuchiwany a przy chłodzeniu wsysywany.... Stąd trzeba naprawdę wiedzieć jak to zrobić , i na pewno nie na napełnionym układzie ( może R410a jest niepalny ,ale czy nie ma może tam propanu ?) ,więc gaz do odessania ( a w zasadzie to co z niego zostało) , później próżnowanie , odpowiednia ilość czynnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.02.2023 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 No i robi się z tego cała procedura warsztatowa...Połączenia alu-miedź są wredne.Często grubość złączki jest tak dobrana, że połączenie pada w dwa dni po upływie gwarancji i rękojmii.To rurka "zimna" co skutkuje wykraplaniem się wilgoci z powietrza, tworzy się ogniwo i elektrokorozja robi resztę.Można to naprawić metodą "domową".Układ należy pozbawić czynnika, aby nadciśnienie nie psuło roboty.Czyścimy złączkę jakim papierkiem ściernym.Złączkę bandażujemy paskiem płutna nasączonym żywicą epoksydową (np. Epidian 5).Odczekujemy do związania tych "naście" godzin.Próżniowanie, napełnienie NOWYM czynnikiem zgodnie z parametrami urządzenia (ilość i rodzaj powinien być podany na jakiejś nalepce).I to wszystko.Działa dobrze, wiem z własnego doświadczenia.Tam nie ma dużych ciśnień , bo to strona ssawna (chyba, że ktoś zbudował wyjątkowo głupie urządzenie i złączkę alu - miedź dał po stronie tłocznej). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.02.2023 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Można jak radzi Asolt...Zdemontować, na warsztacie odzysk czynnika... lutowanie, co łatwe nie jest, test 30-40 bar suchym azotem przez 24h, próżniowanie, odczekać 6-12 godzin, ponowne próżniowanie, napełnianie, i montaż ponowny.Sporo zabawy...Ale jest za co płacić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 24.02.2023 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 w lecie pompa zgłaszała błąd i został tylko nabity czynnik; 6 miesięcy trwało zanim ciśnienie spadło na tyle, że znowu pojawił się błąd; wygląda na to że 'uchodzi' wolno i może spróbuje to pokleić żywicą bez spuszczania czynnika; chyba mi jej nie 'wydmucha' zanim zwiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.02.2023 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 (edytowane) "Pomaluj" złączkę roztworem wodnym jakiegoś płynu do garów.Obejrzyj gdzie się pojawi bąbelek.Wysusz i kapnij tam jakiegoś cjanopanu, kropelki...Potem bandażuj z epoksydem.Może się uda...Nadciśnienie psuje tu robotę, ale może nie będzie tak duże, żeby się nie udało. R407 i R410 to wieloskładniki.Dobrze by było zdjąć ciśnienie, zakleić, wypróżniowaćc nabić nowego czynnika, bo ten co został może mieć już niewłaściwy skład.https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_czynnik%C3%B3w_ch%C5%82odniczych Adam M. Edytowane 24 Lutego 2023 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2023 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 [ATTACH=CONFIG]463828[/ATTACH] Czym zacisnąć/połączyć połączenie rury miedzianej z aluminium; jest nieszczelne, powoli ubywa czynnika, pompa zgłasza błędy Znajdź fachowca od chłodnictwa który zrobi to bez problemu złączką LOKRING. Są też kleje epoksydowe na gorąco. dziesiątki razu uszczelniałem bez reklamacji. (Praca z palnikiem) Nie słuchaj powyższych porad bo stracisz tylko czas i nerwy. Żaden epidian i inne gówna -prędzej czy później problem powróci. Przede wszystkim - jesteś pewien że to na łączeniu Al-Cu cieknie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.02.2023 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Co Ci się w akurat TYM epoksydzie nie podoba? Oczywiście, najlepiej zainwestować w azot z wodorem i eksplozymetr. Wtedy bez ludwika się dziurę znajdzie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts