Trever 23.02.2023 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Mam zamiar zamontować czujnik czadu w niewielkiej łazience z gazowym podgrzewaczem wody. Problem w tym że łazienka jest tak mała że nie da się spełnić wytycznych producenta co do miejsca montażu - tj. z dala od okna, drzwi, grzejnika, prysznica, pieca itd. Najbardziej sensownym miejscem wydaje mi się montaż ok. 30-40cm od pieca (producent zaleca 1m od pieca) - zakładam że to mniejsze zło niż tuż przy oknie, drzwiach czy grzejniku. Czy w takim wypadku warto montować czujnik czy zbyt mała odległość od pieca spowoduje fałszywe alarmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.02.2023 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Mysle ze najlepiej sprawdzic to empirycznie. Dyfuzja gazow zachodzi dosc szybko, ale ciezko przewidziec zachowanie w konkretnym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 24.02.2023 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Gdziekolwiek, to są na tyle czułe urządzenia, że zadziałają wystarczająco szybko. Zachowaj zalecany 1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trever 25.02.2023 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Gdziekolwiek...Zachowaj zalecany 1m To się chyba wzajemnie wyklucza No właśnie nie mogę zachować zalecanego 1m bo to już jest za ścianą pomieszczenia. Przy samej ścianie w rogu też nie zaleca się montować. Kompromisowo zostaje więc te 30-40cm. Nie wiem do końca jakie znaczenie ma mała odległość od piecyka ale intuicyjnie powiedziałbym że chodzi o zbyt szybkie zadziałanie alarmu niż zbyt wolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 10.03.2023 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 To zamontuj tam gdzie możesz. Lepsze fałszywe alarmy niż ich brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts