Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachowe pytania dotyczące majsterkowania

wanijkesv

Recommended Posts

Opublikowałem tutaj, zanim zadałem kilka pytań dotyczących mojego ponownego dachu DIY i mam nadzieję, że możesz mi pomóc z kilkoma innymi. Oto krótkie podsumowanie obecnego planu: 1-piętrowe ranczo o powierzchni 1400 stóp kwadratowych (~23 kwadratowy dach) na środkowym zachodzie z dwiema warstwami gontów z trzema zakładkami, które wyglądają dość szorstko. Planuję wymianę na gonty 3-kartkowe lub architektoniczne Speed Test https://vidmate.bid/ .

Wybór producentów gontów: przyjrzałem się GAF i Owens Corning, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że brnę przez ogromną stertę marketingowych bzdur. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, czego szukać poza długością gwarancji i stylem. Czy możecie mi wszyscy przedstawić swój punkt widzenia na ten temat?

Podkład: czy warto wybrać syntetyczny, czy #15/#30 wystarczy? Do czego służy „oddychalność”?

Narzędzia: czy można gdzieś wypożyczyć takie rzeczy, jak gwoździarka do zwojów dachowych, pasy bezpieczeństwa, łopaty do gontów itp.?

Dzięki!

Edytowane przez wanijkesv

• 2 weeks później...
Jaki jest sens pytania o te sprawy w Polsce skoro będziesz to realizował w Ameryce? Rzeczywista żywotność takiego pokrycia to 20 lat i żadne gwarancje tego nie zmienią. Należy wybrać taki gont jaki się podoba. Należy zastosować podkład systemowy dedykowany do wybranego rodzaju gontu. "Oddychalność" a poprawnie wentylacja dachu służy do usuwania nadmiaru pary wodnej z przestrzeni dachowej. Należy zastosować niezbędne elementy wentylacji połaciowej dedykowane do wybranego gontu oraz specjalne elementy wentylacyjne stosowane w kalenicy. Pozdrawiam.