wanijkesv 23.02.2023 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 (edytowane) Opublikowałem tutaj, zanim zadałem kilka pytań dotyczących mojego ponownego dachu DIY i mam nadzieję, że możesz mi pomóc z kilkoma innymi. Oto krótkie podsumowanie obecnego planu: 1-piętrowe ranczo o powierzchni 1400 stóp kwadratowych (~23 kwadratowy dach) na środkowym zachodzie z dwiema warstwami gontów z trzema zakładkami, które wyglądają dość szorstko. Planuję wymianę na gonty 3-kartkowe lub architektoniczne Speed Test https://vidmate.bid/ . Wybór producentów gontów: przyjrzałem się GAF i Owens Corning, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że brnę przez ogromną stertę marketingowych bzdur. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, czego szukać poza długością gwarancji i stylem. Czy możecie mi wszyscy przedstawić swój punkt widzenia na ten temat? Podkład: czy warto wybrać syntetyczny, czy #15/#30 wystarczy? Do czego służy „oddychalność”? Narzędzia: czy można gdzieś wypożyczyć takie rzeczy, jak gwoździarka do zwojów dachowych, pasy bezpieczeństwa, łopaty do gontów itp.? Dzięki! Edytowane 25 Lutego 2023 przez wanijkesv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.03.2023 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Jaki jest sens pytania o te sprawy w Polsce skoro będziesz to realizował w Ameryce? Rzeczywista żywotność takiego pokrycia to 20 lat i żadne gwarancje tego nie zmienią. Należy wybrać taki gont jaki się podoba. Należy zastosować podkład systemowy dedykowany do wybranego rodzaju gontu. "Oddychalność" a poprawnie wentylacja dachu służy do usuwania nadmiaru pary wodnej z przestrzeni dachowej. Należy zastosować niezbędne elementy wentylacji połaciowej dedykowane do wybranego gontu oraz specjalne elementy wentylacyjne stosowane w kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts