frytczyk 27.02.2023 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Witam. Planuję zakupić jakiś kocioł na pellet. Myślę o 8 Kw bo domek 70m2 więc wystarczy. Mam komin z cegły murowany. Z początku plan był na ekogroszek ale pellet wydaje mi się bardziej czysty i teraz pytanie czy w tym kominie konieczny będzie wkład czy jest szansa że bez niego będzie się dobrze paliło bo wiadomo boję się że kondensat będzie wykraplał się. A może ocieplić komin na nieuzytkowym poddaszu? Ma ktoś piec na pellet i komin murowany? Z ekogroszkiem rozumiem że nie byłoby problemu z kondensatem czy też może wyłazić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 27.02.2023 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 A może ocieplić komin na nieuzytkowym poddaszu? To trzeba zrobić koniecznie. Na dodatek strażak na komin żeby nie wyciągało ciepła z komina i kotła. Ma ktoś piec na pellet i komin murowany? Mają moi Rodzice i wszystko jest w porządku. Trzeba trochę pokombinować z wymiennikiem ciepła. Z ekogroszkiem rozumiem że nie byłoby problemu z kondensatem czy też może wyłazić? Kocioł na ekogroszek jest gorszy do starego komina gdyż jego praca i sterownie wymagają mistrzowskiej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.03.2023 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Wkład koniecznie zamontować. Żadnych Strażaków A do tak małego domku to piecyk pelletowy z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 04.03.2023 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Żadnych Strażaków Co masz do regulatorów ciągu kominowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.03.2023 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) @Puławiak ma na myśli w zapobieżeniu kondensatu pary wodnej w kominie...Strażak pomaga w zachowaniu prawidłowego ciągu... U siebie RCK mam zamontowany poniżej czopucha. Edytowane 4 Marca 2023 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 04.03.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 @Puławiak ma na myśli w zapobieżeniu kondensaty pary wodnej w kominie... Strażak pomaga w zachowaniu prawidłowego ciągu... U siebie RCK mam zamontowany poniżej czopucha. Strażak jest o wiele lepszy od RCK gdyż już na wejściu do komina zapobiega ciągowi wstecznemu oraz wzmacnia i stabilizuje ciąg kominowy. RCK to wielka ściema i oprócz stabilizacji i zapobieganiu ciągowi wstecznemu nic więcej nie robi. Prawidłowy ciąg kominowy dla danego układu możemy wyregulować i ustawić jedynie za pomocą manometru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.03.2023 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Nasada kominowa "strażak" zwieksza ciąg kominowy co w przypadku wrządzeń na pellet jest szkodliwe - urżądzenia takie do prawidłowej pracy potrzebują niewielkiego ciągu kominowego rzedu 10 Pa a strażak potrafi znacznie zwiekszyć ten ciąg. W zapobieganiu ciągu wstecznego dużo lepiej się sprawdzi np nasada typu H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts