dariusz_s 04.01.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Czy mozna odliczyc sobie od podatku zakup działki lub zakup projektu domu lub innych elementow potrzebnych do budowy w roku 2004 ?mam pozwolenie na budowe ale jeszcze nie została ona rozpoczęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 04.01.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Rozumiem, że działkę kupiłeś w 2004 roku ? Jeżeli tak, to wg moich informacji żadna ulga Cię nie obejmuje... Gdybyś kupił działkę do końca (chyba ) 2002 roku i zapoczatkował wówczas budowę, to w ramach praw nabytych miałbyś prawo do kontynuacji dużej ulgi budowlanej. Ale teraz to możesz jedynie jeszcze w 2005 roku, jeżeli zdążysz postawić dom, skorzytsać jedynie z ulgi remontowej i to przy założeniu, że nie korzystałeś z niej od poczatku 2003 roku. Jeżeli ktoś inny ma wiedzę na ten temat, to proszę mnie skorygować jeżeli coś źle napisałam. Dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.01.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Rozumiem, że działkę kupiłeś w 2004 roku ? Jeżeli tak, to wg moich informacji żadna ulga Cię nie obejmuje... Gdybyś kupił działkę do końca (chyba ) 2002 roku i zapoczatkował wówczas budowę, to w ramach praw nabytych miałbyś prawo do kontynuacji dużej ulgi budowlanej. Ale teraz to możesz jedynie jeszcze w 2005 roku, jeżeli zdążysz postawić dom, skorzytsać jedynie z ulgi remontowej i to przy założeniu, że nie korzystałeś z niej od poczatku 2003 roku. Jeżeli ktoś inny ma wiedzę na ten temat, to proszę mnie skorygować jeżeli coś źle napisałam. Dzięki i pozdrawiam! Nie, nie mam innej wiedzy na ten temat. Udzieliłaś dość dokładnej odpowiedzi z tym, że ostatnim dniem w którym można było nabyć uprawnienia do dokonania odliczeń w ramach "dużej ulgi budowlanej" był dzień 31 grudnia 2001 r. a ulga remontowa obowiązuje od dnia 1.01.03 do 31.12.05 i dotyczy (w ramach ustalonego łącznego limitu) nieograniczonej ilości lokali mieszkalnych do których podatnik posiada tytuł prawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts