Kenarf 28.02.2023 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Witam. Potrzebuję porady odnośnie wykonania otworu w stropie. Remont planowany jest w domu jednorodzinnym zbudowanym z czerwonej cegły w latach 90. Chcę w salonie wyciąć w stropie otwór, zamontować drewniane schody i zrobić wejście na poddasze. Strop jest betonowy o grubości 15 cm. Niestety nie jestem w stanie określić jak był zbrojony. Pewne jest to, że nie był przeznaczony do wykonywania otworu. Chciałbym wzmocnić strop dwuteownikiem i drewnianym, bądź murowanym słupem. Podstawą słupa byłaby stopa betonowa pod posadzką salonu. Dwuteownik wpuszczam w ścianę około 30 cm, a na słupie łącze dwie belki porządnym spawem. Pomysł rozrysowałem poglądowo na załączonym obrazku. Czy takie zabezpieczenie/wsparcie stropu jest technicznie uzasadnione, bezpieczne? Jeśli tak, to jaki wymiar tego dwuteownika powinienem zastosować? Chętnie dopowiem więcej szczegółów. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.02.2023 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Dwa prostopadłe dwuteowniki oparte na stalowym lub żelbetowym słupie.Raczej nie drewniany i nie murowany filar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenarf 01.03.2023 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Dwa prostopadłe dwuteowniki jakich wymiarów masz na myśli? Prostopadłe w takiej konfiguracji jak narysowałem na grafice? Edytowane 1 Marca 2023 przez Kenarf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.03.2023 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Rząd wielkości dwuteowników to ok. 160 PE lub HEA.Trzeba by znać obciążenia, typ stropu i policzyć.Strop betonowy gr. 15cm - płyta żelbetowa ze zbrojeniem nośnym w jednym czy w dwóch kierunkach?Nowy czy stary dom ? Niestety nie masz dokumentacji projektowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts