Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korozja stali

kacperbrys

Recommended Posts

Dzień dobry, piszę do was z zapytaniem i taką myślą na temat korozji stali zbrojeniowej.. czy jeżeli załóżmy spartolona była otulina zbrojenia ław fundamentowych i to zbrojenie z czasem skoroduje, wiadomo, że najpierw skoroduje zbrojenie dolne to czy ta korozja może pójść po strzemionach wskutek czego skorodują również pręty górne w ławie ? Z zbrojenia ław wychodzą również startery słupów, to czy wgl jest to możliwe, że taka korozja zostanie wciągnięta również w zbrojenie słupów a następnie stropu ? Jestem ciekaw, czy taka sytuacja jest wgl możliwa, czy z przyczyn braku tlenu trwałoby to dziesięciolecia. Przeważnie mówi się, że od braku otuliny skoroduje zbrojenie ławy a właśnie ciekaw jestem jak to jest z tymi starterami. Pozdrawiam i czekam na sensową odpowiedź :D

Stal koroduje w żelbecie tylko wtedy gdy Ph spada i zanika alkaliczne środowisko.

Dzieje się to naturalnie bo beton ulega karbonatyzacji upraszczając sytuacje do schamtycznej rekcji Ca(OH)2 +CO2-> CaCO3 +H2O

Weglan (CaCO3) ma większa objętość i jest trudno rozpuszczalny zamyka wiec pory w betonie i karbonatyzacja (zobojętnianie) spowalnia chroniąc strukturę betonu przed dalsza degradacje (dziej się to latami) Jak dołożysz stal w strefie skarbontyzowanej (cienka otulina lub brak otuliny) to niskie pH nie zapobiegnie korozji stali bo w skarbonatyzoanej strefie jest tylko lekko alkaiczne a powstała "rdza" ma dużą objętość wieksz niż stal, wyeiera ogromne ciśnienie co powoduje degradacje kompozytu żelbetowego. Proces ten jednak nie dzieje sie nagle i balkony tarasy przy grubościach płty od 8-15 cm niszczone są dziesiątkami lat. Wiec w fundamencie gdzie masz m3 betonu karbonatyzacja i degradacja struktury będzie trwała zdecydowanie dłużej. Sprzyja jej kwaśne środowisko, chlorki, sole mineralne wilgoć zawarte w gruncie.

Przechwytywanie.jpg

Edytowane przez irtherm

Korozja stali zbrojeniowej przy uszkodzonej zewnętrznej krawędzi betony to jednak inny przypadek niż korozja dolnego zbrojenia ławy fundamentowej.

Zgadzam się klasa eskpozycji dla balkonu tarasu to XF3, XC4 a dla fundamentu XC1 lub XC2 i tu wymagania dla betonu są nawet mniejsze niż dla balkonu bo dochodzi przemrażanie .XC.jpg

Edytowane przez irtherm

Nie jestem w żaden sposób związany z BOLIX ani żadną firmą z branży chemii budowlanej.

Choć byłem na ich kilku szkoleniach, w tym w Izbie inżynierów, ale byłem tez wielokrotnie na szkoleniach Atlasa, Sopro, Mapei, Rockwool i innych.

Co do teksów w filmie to jeśli pracowałeś kiedyś w dużej firmie (a wiem to z autopsji sowiej i żony) to jest w nich zawsze taki dział marketingu odpowiedzialny zapewne i za ten film. To jeden z niewielu na YT merytorycznie poprawnych filmów dotyczących tematyki reprofilacji ubytków w żelbecie pokazujących to kompleksowo, a że marketing maja słaby, może nie maja WORADa albo autokorekta niebyła włączona to nie moja sprawa. Jak oglądam tego typu firmy to ostatnią rzeczą na która zwróciłbym uwagę jest pisownia ale denerwujące są te banery co chwile zasłaniające obraz.

Edytowane przez irtherm
  • Like 1

No dobrze Panowie, ale wracając do tematu… czyli jak rozumiem, korozji prętów z ławy fundamentowej nie wciągnie wyżej, a załóżmy, jak wystaje np pręt ze stropu i jak skoroduje to już gorzej i może się rozejść po reszcie zbrojenia ?

W jaki sposób "pręt wystaje ze stropu" ??

Nie ma otuliny czy jest tzw. wytykiem do kontynuacji... ?