Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwny problem z cyrkulacja cwu

volvo132

Recommended Posts

Pompa chodzila kilka razy caly dzien i woda byla zimna po odkreceniu kranu przez jakies 30 sek tak jak bez cyrkulacji. Mam 2 odcinki 13m i jakos 12metrow do wylewek czyli mnozac x2 bo zasilanie i powrot to 26m i 24m. Niestety nie moge tego na 100% stwierdzic bo dom od dewelopera kupiony, projekt niby jest ale czy tak zrobili, to kto wie. Pompa chodzila na najwiekszym biegu caly czas. Dzis odkrecilem wszystkie krany z ciepla woda na maxa i wtedy powort zrobil sie bardzo szybko cieply. Cisnienie w instalacji bylo na poziomie 2.5 bara wtedy.

Jeszcze dodam, ze mogę zamknac 1 obieg bo mam zawory przed pomoa i to nic nie zmienia.

Kolejna obserwacja. Pompa wylaczona, zawory na powrotach otwarte i podczas brania dlugiego prysznica wszystkie pexy od zasilania i powortu byly cieple. Zawor zwrotny i korpus pompki rownie cieple

Update.

Byl hydraulik i podmienil pompe na ferro cp15-1.5 i wszystko zaczelo dzialac. Z tego co patrze to obie pompy sa dosc podobne jesli chodzi o charakterystyki, takze moze ta lfp jest uszkodzona i mizmo, ze lopatki sie kreca to nie zasysa wody. Poleci na gwarancje.

Edytowane przez volvo132