Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

****W JAKI SPOSÓB OCIEPLIĆ DREWNIANY DOMEK KANADYJSKI *****

Recommended Posts

WITAM W JAKI SPOSÓB MAM OCIEPLIĆ DREWNIANY DOMEK SZKIELETOWY KANADYJSKI. GRUBOŚĆ SCIAN MAM 15cm. NIE WIEM CZY WEŁNĄ ( I JAKĄ ) CZY STYROPIANEM, A PONOĆ MOŻNA I WEŁNĄ I STYROPIANEM. I NIE WIEM JAKIE FOLIE ZASTOSOWAĆ. CZY OD ZAWNATRZ I OD ŚRODKA, CZY TYLKO OD ZEWNĄTRZ. Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC. POZDRAWIAM [email protected]

tylko od zewnatrz

steropian imnimum 10 cm

zadnych folii nie potrzeba

pozdrowko

chyba ze bedziesz w calym domu robil np kartonowo gipsowo, wtedy bym dal od srodka a miedzy plyte kart-gipsowa a styropian folie dla pewnosci

a w scianach masz ocieplenie ? czy pusty szkielet? bo jak nie masz to welna w sciany, od zewnatrz wiatroizolacja, od wewnatrz paroizolacja. Jak masz ocieplenie w scianach, to metoda lekka mokra od zewnatrz styropianem lub welna. Sprecyzuj cos to podam szczeguly, bo tak pisac o wszytskim nie ma sensu :)

styropianu absolutnie nie pakuj w sciany. Zjedza go myszy, malo dzwiekochlonny, i jeszce Cie wytruje jak sie zpali.

blizniak,

układ warstw ściany winien byś następujący - od środka:

- płya g/k,

- opóźniacz pary (folia paroizolacyjna),

- kostrukcja ściany wypełnona izolacją cieplną (najlepszy na rynkku współczynnik lambda na Super Mata - 0,033),

- płyta poszycia - płyta OSB/3, grub. 12 mm,

- folia wiatroizolacyjna (jedyna dostępna na rynku folia ścienna to Frameshield),

- styropian ryflowany lub zwykły na ruszcie,

- tynk,

Możesz poczytać też tutaj - http://szkielet.com.pl/10/6.php i http://szkielet.com.pl/10/7.php

W żadnym wypadku nie stosuj styropianu w ściany.

• 5 years później...