Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc wstawienie okno w ścianie nośnej

Recommended Posts

Chciałem prosić Was o pomoc Zamierzam wstawić okna w ścianie nośnej ,ściana wykończona jest z cegły gr.25cm,strop jest drewniany ,którego belki nośne oparte są na murze,w którym to murze ma być okno.Na tych belkach spierają się krokwie dachu dwuspadowego.Połacie dachu nachylone są pod kątem 50 stopni.Jako nadproże okienne chciałem zastosować dwuteowniki stalowe.Obciązenie stałe,które będzie naciskać na nadproże to ciężar dwóch stropów drewnianych( nad parterem i piętrem) oraz połaci dachowej.Wyliczylem ,że będzie to 2200 kg .Do tego dojdzie jeszcze obciążenie zmienne jak śnieg i wiatr oraz użytkowe. Proszę o wyliczenie jaki wymiar powinny mieć te belki .Poniżej zamieszczam rysunek.img_20230301_094408401.jpg Edytowane przez [email protected]

• 1 month później...

Tak, potrzebujesz inżyniera do sporządzenia planów. 7 lat temu zapłaciłem 550 na drogim rynku w Waszyngtonie za plany usunięcia ściany nośnej w domu w mieście. Twoja konfiguracja jest bardziej skomplikowana, więc spodziewałbym się zapłacić więcej, ale jesteś na rynku o niższych kosztach 10.0.0.0.1 192.168.1.254.

Sprawdź również w HOA, czy pozwolą ci wykonać pracę nawet przy pełnych planach. Mogą w ogóle nie pozwolić ci dotknąć zewnętrznej części.

Edytowane przez higol00