Mariola01 04.01.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Czy ktoś buduje albo wybudował którąś z wersji Bolera? Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 19.01.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 WitamZamierzam budować właśnie dom według tego projektu po pewnych zmianach. Poszukuję informacja na temat projektu oraz przebiegu inwestycji.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 19.01.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 WitamMam podobny problem jak Ty szukam opinii na temat Bolero.Zdecydowałem się już na zakup tego projektu i jego budowęWybrałem wersję z częściowym podpiwniczeniem z pewnymi drobnymi zmianami.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 20.01.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Zdecydowałem się jednak na zakup tego projektu Bolero. Budynek jest częściowo podpiwniczony. Lektura projektu wskazuje, że przedemna ogrom pracy. Potężne wyzwanie sobie postawiłem. Sązę, że jakoś sobie poradzę. Może jest ktoś tak samo targany takimi rozsterkami. Najchętniej posłuchał bym głosu tych którzy taki dom budują lub wybudowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 21.01.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 WitamKolejny dzień na formu i w dalszym ciągu brak zainteresowania projektem Bolero.Może ktoś opowie o realizacji tego projektuMile widziane wszelkie głosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 Witam. Budujemy ten domek na śląsku. Mój dziennik budowy jest w dziennikach - Dziennik budowy bolero. Nie wiem jednak na której stronie, pewnie trzeciej, bo dawno go nie uzupełniałam z braku dostępu do komputera. Anka i Anna Węgrzyn to ta sama osoba. Obecnie jesteśmy na etapie szukania dekarezy, budujemy Bolero 3 z całkowitym podpiwniczeniem. Napisz, cz zamierzasz coś zmienić w projekcie. My kilka rzeczy zmieniliśmy, ale o tym jak się odezwiesz.Ogolnie domek jest duży i piękny. Nie rezygnuj! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 Ja buduję. Dom super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Mój dziennik budowy jest na stronie pierwszej. Zapraszam. Jakie zmiany chcesz wprowadzić do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Mariola, czy Ty zaczęłaś już budowę tego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 23.01.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 WitamAnka czy już zaczęłąś budowę, jeżeli tak to czy dokonywałaś zmian w projekcie i jakichJak posauwają się prace. Na jakim jesteś etapie.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 23.01.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 WitamAnka ja jestem na etaie adaptacji projektu. Zamierzam ruszyć w tym roku na wiosnę. Mam projekt, architekta, który zarazem będzie kierownikiem budowy. Z żoną analizyjemy projekt i myślimy co by w nim zmienić. Mamy kilka zmian, międzyinnymi przeniesienie komina z jadalni do salonu tj. tak jak w wersji z pełnym podpiwiczenie. Napewno podniesienie ścian parteru o ok. 25-50 cm lekka zmiana kąta dachu, udunięcie słupów przy wejściu. To wiemy już na pewno. Pozostałe rzyczy w rozważaniach. Faktem jest, że dom jest duży ale bardzo praktyczny (według oceny projektu).Projekt wybrałem Bolero z częściowym podpiwniczeniem.Czy masz może zdjęcia z przebiegu prac budowlanych? Wyczytałem, że jesteś na etapie dekarzy. To już efekt pracy jest widoczny. Sorki za takie pytanko ale jak przedstawia się sytuacja nakładów finansowych na jego budowę. Pozdrawiam Krzysiek.Jestem z dolnegośląska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola01 24.01.2005 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 witaj Krzysiek .Ja tak samo jak ty zamierzam budować swoje Bolero na wiosnę.Wybrałam wersję z częściowym podpiwniczeniem,ale powiększam garaż.Bardzo się cieszę , że w końcu odezwaliście się z Anią i będziemy mogli dzielić się swoimi doświadczeniami z budowy.Myślę , że razem będzie nam rażniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola01 24.01.2005 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Witajcie bardzo się cieszę ,że się odezwaliście.Dość długo czekałam na to aż ktoś mi odpowie na mój post.Bardzo mnie dziwiło, że nie ma ludzi,którży by budowali ten śliczny dom.Bardzo dużo przeglądnęłam pojektów zanim wybrałam własnie ten.Szczerze mówiąc to tylko on spełniał moje oczekiwania;był częściowo podpiwniczony ,miał 6 pokoi tylko takie brałam pod uwagę ze względu na to że mam 5 dzieci,miał prosty,nieskąplikowany dach,przestronną kuchnię, jadalnię w wykuszu i wyglada bardzo ładnie.Ja swój dom zamierzam zacząć budować na wiosnę,ale nie mam jeszcze pozwolenia.Załatwiam je już od roku imam nadzieje je dostać w marcu.Szukam teraz ekipy budowlanej. Nie wiem ile mogą mi wziąć za stan surowy z dachem.Tyle zamierzam zrobić w tym roku.Wykończenie iprzeprowadzkę planujemy na rok przyszły.Muszę kończyć bo obudził mi się moj 2 letni synek.Pozdrawiam Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 24.01.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Witam miłośników (hihi) Bolera z mtm studio.Obecnie zebrałem dokumentację dla projektanta w celu opracowania planu zagospodarowania terenu, adaptacji projektu i te dalsze historie.Opiszcie Wasze nastroje i problemy.Jak sobie Mariola radzisz z realizacja domu. Na jakim jestes etapie. Aniu opisz prosze jak tobie idzie co z dachem.Jak możecie szepnijcie słówko na temat dotychczasowych kosztów budowy.W jakiej technologi budujecie, mury dwu czy trój warstwowe. itpKrzysiek pozdrawiam papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Witam. Cieszę się bardzo, ze się odezwaliście. Możemy stworzyć takie nasze forum bolerowców. Co Wy na to?Ja mam chatkę w całości podpiwniczoną. W piwnicy będzie pom. gosp., kotłownia, pralnia i kuchnia. Zmieniłam ściankę kolankową z 0,5 m na 5 pustaków silikatowych czyli ponad 90 cm. Miałam okazję być wcześniej w takim domku i ścianka wydawała mi się za niska przez co pomieszczenia mniejsze. Teraz jest ok. Na parterze do małego pokoju przeniosłam kuchnię a tam gdzie miała być kuchnia i jadalnia zrobię pokój do przyjmowania gości z ogromnym stołem w pom. jadalnym i meblami wypoczynkowymi w niedoszłej kuchni. A salon będzie naszym pokojem rodzinnym.Nie budujemy garażu, bo w miejscu gdzie miałby stać stoi połowa naszego domku, w którym mieszkamy. Obecnie zajmujemy trochę ponad 40 m2. Mamy dwa pokoje. Na poddaszu tegoż obecnego domku będziemy mieć dużą sypialnię z garderobą i łazienką. Tak więc ten domek to niby garaż w planie. Sypialnia na poddaszu wyjdzie naM również na półpiętrze tyle, że jest o wiele większa niż pokoik w projekcie.Nad ścianami poddasza zrobiliśmy strop żelbetowy. Mamy więc w domu trzy stropy. Podwyższyło to trochę koszt budowy, ale nie żałujemy, bo mamy ogromny strych.Acha, piwnica jest tylko zagłębiona w ziemi pół metra. Zrobiliśmy więc do niej wejście z podwórka pod schodami do domu.Dom budujemy z silki, obecnie budowę zakończyliśmy na trzecim stropie, gdy się ociepli zrobimy dach. Mamy już kupione okna.Mamy dwójkę dzieci, mam nadzieję, że powiększymy kiedyś rodzinkę. Chłopcy są w wieku 2,5 i 5,5 roku. Ja mam 26 lat, mąż 29.A Wy w jakim wieku jesteście i ile lat mają Wasze dzieciaczki?Napiszcie z jakich materiałów planujecie budowę. I może jakiś dziennik na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Acha, poszerzyłam jeszcze klatkę schodową.Domek przykrywamy dachówką Euronit brąz. Przyznam, że domek dość sporo kosztuje, jednak bardzo dużo rzeczy zrobił sam mąż łącznie z murowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 A może by tak te dwa wątki odnośnie Bolera połączyć w jeden? My robimy ściany 2-warstwowe z silki 24 cm i prawdopodobnie wełny. Koszt budowy w stanie obecnym plus więźba i dacówka oraz okna na placu to 125 tys. zł. A jaką technologię budowy ścian obraliście Wy. No i z czego dach. Krzychu, co zamierzasz zrobić w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 25.01.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Pytałaś jakie przewiduję zmiany, w dniu dzisiejszym przekazałem dokumentacje do projektanta i zamierzam:zmianę ściany trójwarstwowej na dwu warstowową,przenieść komin z jadalni do salonu (pod komine)usunąć okno w kuchni na ścianie jadalni,usunąć okna w pokojach piętra nad kuchnią i jadalnią (po jednym w każdym)usunąć jedno okno dachowe,usunąć słupy pod balkonem nad drzwiami wejściowymi,strop gęśtożebrowy,podnieść ściankę kolankową,zmienić do 5 stopni kąt dachuto chyba wszystkie zmiany które mają zostać wprowadzone.Jeżeli wiesz jak połączyć nasze wątki w jedno to powiedz jak i to zróbmy.Tylko ja tego zrobić nie potrafię.Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 26.01.2005 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 WitamMam pytanko. Wiadomym jest że projekt gotowy Bolero jest przystosowany do pokrycia balchą. Piszecie, że pokrywacie go dachówko. Czy w związku z tym przerabialiście projekt w zakresie więźby dachowej czy też nie. Jeżeli tak to czy zrobiliście to w biurze MTM czy też u swojego projektanta i jaki był tego koszt.pozdrwaiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 26.01.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Witam. Czy ktoś przystosowywał więźbę dachową w Bolero pod dachówkę. Jaki był tego koszt i czy zrobiliście to w biurze MTM czy też u swojego projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts