Mariola01 27.01.2005 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 witajcie.Ja swój dom będę budowała z maxa.ściana będzie dwuwarstwowa docieplona prawdopodobnie styropianem.Teraz trochę żałuję,że nie kupiłam projektu bolera 3,bo garaż powiększyłam do 2-stanowiskowego,a po ostatniej rozmowie z wykonawca ten namawia mnie abym zrbiła sobie calkowite podpiwniczenie.A ja właśnie ze względu na częściowe podpiwniczenie wybrałam ten projekt,który mam.Myślałam,że mniejsza piwnica będzie mni mniej kosztować.W samym domu zmian wiele nie dokonuję.Tak jak Wy podnoszę ściankę kolankową o jednego pustaka .Prawdopodobnie zamuruję ścianę z jadalni do salonu i wsalonie na tej ścianie zrobię kominek.Najblizsi twierdzą że otwarta kuchnia na salon jest niepraktyczna.Aniu ja też jestem ciekawa kto Ci robił zmianę w więżbi dachowej,bo ja też mam w planach pokrycie dachu dachówką.Ja domek buduję na pperyferiach Sandomierza.Pozdrawiam Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 27.01.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 WitamCzy nie dowiadywałaś się jaki jest koszt takiej adatpacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Nie robiliśmy projektu więźby. Drewno na więźbę pod dachówkę policzył nam więźbiarz. Co dziwne, każdy, kto robi więźbę ilość drewna liczy inaczej. My kupiliśmy drewno w ubiegłym roku, aby do czasu położenia dobrze wyschło. Mój mąż badał wilgotność miernikiem i wyszło, że można już kłaść- wilgotność 20%. My mamy żelbetowy strop, przez co ilość materiału na więźbę się trochę zmieniła. W skrócie pod dachówkę dajemy grubsze krokwie, chyba 7 na 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 W skrócie, bo coś mi zjadło post. Drewno na więźbę pod dachówkę przeliczał więźbiarz. W sumie mamy grubsze krokwie niż w projekcie, chyba 7 na 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 29.01.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 WitamPozostałe elementy więźby pozostały bez zmian , czy też zostały powiększone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 29.01.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Zima zrobiła się niesamowitaJedynie pozostało ciepłe myslenie o wymarzonym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Słupy , murłata i jętki bez zmian. A w ogóle to kiedy planujecie zacząć? Czy macie już ekipy? Z czcego robicie fundamenty? My robiliśmy z betonitów. Jaką grubość ścian bierzecie pod uwagę - u nas 24 cm + ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Krzychu, nie mam pojęcia jak połączyć wątki. Proponuję iwęć, by do jednego z nich się nie wpisywać, zachować jeden a drugi zginie śmiercią naturalną. Nikomu nie będzie chciało się szukać wątku na trzeciej czy dalszej stronie. Krzychu, co planujesz zrobić w tym roku? W jakich kosztach planujecie się zmieścić na stan surowy zamknięty, a w jakich na stan pod klucz. Mam nadzieję, ze stan surowy zamknięty nie będzie nas więcej kosztował niż 140 tys. zł, a całość 300 tys. Moja chałupka z piwnicą i starą częścią ma coś ponad 300 m.Acha, Krzychu, ile osób liczy Twoja rodzinka, czy macie już dzieciaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 30.01.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 WitamZadecyduj więc w którym wątku będziemy pisać ja się dostosuję.Moja rodzina liczy cztery osoby, w tym dwoje dzieci 12 i 8 lat. Parka starsza dziewczynka. Stan surowy licze do 150 tys. Chciałbym w tym roku podciągnąć do dachu, ale czy się to uda. Zopaczymy. Nie ukrywam, że wiele prac zamierzam wykonywac osobiście lecz czy zdołam pogodzić to z praca zawodową. Zobaczymy. Wielkie to wyzwanie ale trzeba stawiać sobie wygórowane cele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 30.01.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 Sciany również dwuwarstwowe 24 + styropian.Ściany piwnicy bloczki betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola01 30.01.2005 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 Witajcie. Ja swój dom bedę budować z maxa 29 cm+ styropian,a fundamenty też z bloczków betonowych. Ja kupiłam już maxy 5600 szt., pustaki U-220 na ścianki działowe 2000 szt. Cegły pełne na kominy i ścianki działowe w piwnicy 3200 szt., bloczki betonowe 3400 szt. takie ilości wyliczył mi mój architekt. Szczeze mówiąc nie wiem czy to duzo, czy to mało, dlatego ciekawa jestem ile ci Aniu poszło materiału na budowę. Zapłaciłam też w hurtowni stal 3.5 tony i cement 21 ton. Cement kl I płaciłam po 340 zł za tonę, a stal 10 i 12- stka po 2200 za tonę i 8-mke i 6-stke po 2800 za tonę. Cement i stal zapłaciłam ze względu na to, że od lutego mają już nowe droższe ceny. Zastanawiam się jeszcze czy kupować dachówkę bo w hurtowni powiedzieli mi, że na wiosnę na pewno zdrożeje. Cementowa z Braasa oferuja mi w tej chwili po 26,3 zł za metr kwadratowy. Rozmawiałam narazie z jednym wykonawcą który za stan surowy z dachem powiedział mi w przyblizeniu 30000 zł. Nie wiem czy to duzo czy mało. Krzysiek czy ty kupowałeś już jakieś materiały ??? Jesli tak to jakie w jakich ilościach i cenach ??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 01.02.2005 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 WitamJestem na etapie wyszukiwania hurtowni, producentów i ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Krzychu, czy Ty budujesz z silikatów? Jeśli tak to z jakiej firmyJMariola, myśmy budowali dom na klej. Drutu poszło nam 4,5 tony, bo mamy trzy stropy, cegły na komin 4000 szt. Teraz będziemy kupować klinkier. Proponuję wpisywać się w tym wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1012 05.02.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 WitamZamierzam ściany zewnętrzne wznosić z betonu komórkowego w Milicza (najbliższy producent) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola01 13.02.2005 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Witajcie.Coś się cicho zrobilo w naszym wątku.Ja zakupiłam poza wcześniej wymienionymi materialami strop na caly dom z leiera przez firmę, która ma mi budować dom.dzieki temu zaoszczedziłam na nim około10%.zamist 14500zł zapłaciłam 13050zl.Po niedzieli mamy jeszcze zakupic dachowke brassa celtycka ze wszystkimi dodatkami,oknami dachowymi i rynnami.Za cały komplet wyliczono mi 20600zl.Wykonawca z tej sumy ma mi zwrocić okolo 2000zl z nadpłaconego watu.Budowę mamy zacząć w kwietniu.Mój architekt obiecuje mi, że pozwolenie będęmieć na połowęmarca.Ja mam nadzieje ,ze stan surowy z dachem nie będzie mni kosztował więcej niż 110000.Zwykonawcą jestem umówiona na 30000zł.za wybudowanie całkowitego pod piwniczenia wybudowania ścian zewn. i wewn.domu,kominów,powiększonego garażu idachu.Pozdrawiam Was,napiszcie co u as nowego słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2005 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Witajcie!Znaleźliśmy w końcu ludzi do zrobienia dachu - za więźbę i ułożenie dachówki powiedzieli nam 31 zł za m2, oczywiście bez obróbek i rynien. Trochę drogo, ale firma ponoć solidna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Ale cisza w wątku. Jak Wam idzie z kupowaniem materiałów, bo robić obecnie nic nie można? My poszukujemy klinkier na chatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola01 02.03.2005 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Witam Was.Ja zakupiłam cały komplet na dach za 20600zł.,podpisałam umowę zwykonawcą na 33000zł i zrobiłam korektę w hurtowni ,w której zapłaciłam cement za 21t.Zrezygnowałam z 7t,a wtych pieniążkach wzięłam trochę drobiazgów ,które będą potrzebe przy budowaniu piwnicy.Teraz czekam niecierpliwie na pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Witam. Jak u Was z oczekiwaniem na wiosnę, bo mnie marzy się już dach i okna?Tak zapytam z ciekawości, czy czytacie mój dziennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Co u Was, czy już coś robicie. My robimy więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts