Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BOLERO pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Aneta w piwnicy mam 3 .okna.W piwnicy pod salonem okna nie mam, poniewaz mam ja przystosowaną pod przechowalnie.Aniu dom mam narazie nie ocieplony,rynny mam plastikowe,ale nie wiem jakiej firmy,a garaż został zmieniony na etapie adaptacji projektu przez mojego architekta.Teraz robione mam tynki,myślę,że zadwa dni mi skończą.Dziś robili mi też przyłącze gazowe.Nadal poszukuję hydraulika.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Dawno mnie tu nie było ze względu na brak czasu.U mnie teraz jest wysyp pomidora gruntowego.Nie nadążamy ze zrywem,przebieraniem i handlowaniem go.Na dodatek mamy jeszcze kalafiora,ktorego też trzeba wyciąć i sprzedać.Dzieci poszły już do szkoły więc pomoc namy już mniejszą.W domu zostaliśmy z 3,5 letnim Karolkiem i jeszcze przez tydzień będziemy mieli 20 letniego syna,który bardzo duzo nam pomaga,ale już od 1 pazdziernika idzie na studia do krakowa.Dostał się na biotechnologie na AR.Na budowie prace pomału posuwają sie do przodu.W lipcu otynkowalismy dom wewnątrz,potem zrobiliśmy hydraulikę bez wyposazenia kotłowni i bez grzejnikow zapłaciliśmy 13000 zł.Jutro będą mi konczyc wylewki miksokretem za które mam płacic 10zł .W cenę wchodzi rozłożenie foli,styropianu,siatki i zalanie.W tym roku planujemy jeszcze,zamontowac drzwi wejściowe i garazowe oraz parapety a także za tydzien jestem umowieni z hydraulikiem do zamontowania kolektorow słonecznych.Za komplet 3 kolektorów z zasobnikiem 300l.i montaz mam zapłacic 10000 zl.Myślimy jeszcze o zrobieniu ekologicznego szamba, które z montażem wycenione mam na 6000zł.W tym roku pewnie wiecej nie damy zrobić ze względu na brak większej gotówki.Mój maz zupełnie nie chce słyszec o żadnym kredyce.

• 1 month później...
Ciezko było znależc ten wątek.Ciekawa jestem jak idzie budowa u Anety bo co u Ani słychać to wiem z jej dziennika budowy.Ja równiez przyłaczam sie do gratulacji i życze coreczki.Ja mam 5 dzieci i nie wyobrazam sobie bez nich życia.Moja piąta pociecha ma teraz niecałe 4 latka i przytafiła mi się po 11 latach po czwartym dziecku.Mam najstarszego syna ,póżniej 3 córki i najmłodszego synka.Przy okazji podzielę sie z wami jeszcze jedną radosną wiadomościa.Otoz 2 tygodnie temu siostra mojego meza ,ktora miała już dwóch synów w wieku 16 i 14 lat urodziła bliżniaczki 2 córeczkii nazwała je Ania i Kasia.Tobie Aniu zyczę również takiego wielkiego szczęscia.Trzymaj się mocno.A u mnie na budowie nie dzije się wiele. Mam już zainstalowane na dachu kolektory słoneczne,kupiłam grzejniki .Po niedzieli mają mi mntować oczyszczalnię sciekow.Zamówiłam tez juz .parapety.Mam problem jeszcze z bramami garażowymi i drzwiami wejściowymi ze względu na długie terminy realizacji około 8 tygodni.

• 1 month później...
Witam wszystkich ,chociaż ostatnio jest tu bardzi cichoo i spokojnie.U mnie też się nic nie dzieje.Praca,dzieci,dom ...A teraz niedługo święta.U nas etap budowy skończył się na podmurówce i zasypaniu jej piachem.Ostatecznie zrezygnowaliśmy z piwnic,ze względu na teren-glina.Ludzie,którzy w pobliżu maja domki podpiwniczone mówią ,że zdarzają się lata ,że mają mokro w piwnicach.Uznaliśmy,że nie warto ryzykować.Tak się nam ułozylo,że męża nie było całe lato i właściwie jesień,a ja jestem za mało odważna ,aby całą budowę poprowadzić.Ale jakoś to przeżyłam.Materiał mamy,teraz czekamy do wiosny.Wymurowaliśmy tylko budynek gospodarczy.Nasza działka ma 30 arów więc jesienią zasadziłam trochę drzewek owocowych,malin,porzeczek,tak żeby było dla siebie.mam nadzieję że jakoś będę to pielegnowała ,bo jak narazie chęci mam wielkie ,ale wiedzy właściwie żadnej.obiecałam sobie że w zimie ,jak będzie wiecej czasu zdobedę przynajmiej jakąs wiedzę teoretyczną.Mariola ,powiedz mi czy jadąc na giełdę do sandomierza od strony dwikoz widac twój domek?Pozdrawiam i życzę wesołych ,sopkojnych Świąt Bożego Narodzenia

• 2 weeks później...
Jak tam porządki przed świetami?Co słychać u Marioli i u Ani?Ja mam pytanie do was odnośnie kąta nachylenia dachu.Czy u was ma on 40 stopni tak jak jest w projekcie.Pytam ,bo ostanio byłam w takim domku i jest duża różnica pomiędzy balkoonem w lukarnie a dachem.W projekcie jest tak,że dach sięga do balkonu.U Marioli tak właśnie tak jest ,a właściciele tamtego domku mówili mi ,że podnieśli ściankę kolankową i dlatego tak im wyszło.Ale czy to tak jest ,to niemam pojęcia.Dlatego proszę o odpoweiedź jak jest u was.

Witam .Anetko mój dom znajduje przy trasie dwikozy -sandomierz ,ale zbudowany jest okolo100m od drogi ze wzgledu na to ,ze jest to drga krajowa i bardzo ruchliwa.Do drogi jest on ustawiony bokiem z widokiem od strony garazow.Jesli chodzi o nachylenie kąta dachu to nie wiem pod jakim katem jest,ale ja tez podniosłam scienke kolankowa o jednego pustaka.Ja rowniez zycze Wam wszystkiego najlepszego z okazji Swiat Bozego narodzenia i Nowego Roku.

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie ,do ciebie Mariola.Chodzi mi o ten trzeci dodatkowy komin na kominek w salonie.czy on jest wmurowany w ścianę ,czy jest ściana 25 +komin 33.Ze zdjęć które przesłałaś wnioskuję ,że on jest w ścianie(chyba,że ją przesunęłaś) i jak ma sie to do więżby dachowej a konkretnie do stolca,bo w tym domku,,który ja widziałam komin jest wmurowany w ścianę i wystaje tylko 8 cm ale musieli skrzywiać komin bo wyszedł im w stolcu.A jak jest u ciebie?Mój mąż mówi,że na wiosnę się pomysli,ale ja chcę teraz wiedzieć ,co zmienic ewentualnie i jak,żeby jak przyjdą murarze to budowali a nie czekali aż my sie zastanowimy i zadecydujemy.pozdrawiam.

• 1 month później...

Witajcie dziewczyny. Zupełnie zapomniałam o naszym wątku :oops: .

Mariola dzięki za gratulacje :D . Domki mamy duże, więc nasze rodziny spokojnie się w nich pomieszczą :D

Anetko, a Ty masz już jakieś potomstwo?

Mariola, stoimy chyba na podobnym etapie budowlanym. My też niedawno zrobiliśmy parapety (z czego Wy je macie?) z konglomeratu. Podobają mi się bardzo, obecnie mamy ułożony a nie pomalowany jeszcze parkiet w pokojach na parterze, teraz będziemy rozglądać się za gresem na korytarz.

Chcę się przed narodzinami dzidzia przeprowadzić na górę (parter).

Mariola, kupiliście już grzejniki i kocioł do kotłowni?

• 2 months później...
  • 3 months później...
Dziewczyny zaniemówiły w naszym wątku.Ania pewnie w wigorze macierzyńskich obowiązków.Gratuluję córci! Ale ciekawa jestem co u Marioli.Mój domek już stoi ,jest przykryty w tym roku planujemy jeszcze przed zimą wstawić okna .Na razie gdzieś uleciała ze mnie werwa budowania.chodzę sobie po budowie ,zaglądam z kąta w kąt,od jednego pooju do drugiego i już astanawiam się czy wszystko jest zrobione ok.Męczy mnie sprawa doświetlenia klatki schodowej.Czy u was też jest ciemna i bez okna?Ja myslałam o wstawieniu luksferów. A jak jest u was?

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...

WITAM wszystkich budowniczych i mieszkających już w domku o muzycznej nazwie BOLERO. Kamień węgielny został wmurowany wiosną 2007 roku,Obecnie mam wykonany strop nad piwnicami garażu i domu oraz część ścian z garażu.Po Świętach Wielkanocnych planuję kontynuację ,na razie jestem na etapie wszelkiego rodzaju przygotowań z racji że buduje go sam z pomocą ojca.

Wątek troszkę spowolnił ale mam nadzieję że ożyje .

POZDRAWIAM

Adrian

• 10 months później...
  • 3 months później...
Witam! My z Mężem również wybraliśmy projekt bolero (dokładnie bolero 3). Co prawda, jeszcze nie zakupiony, ale upewniamy się, że to na pewno ten jedyny. Przed przystąpieniem do budowy bardzo chcielibyśmy zobaczyć taki dom "na żywo". I tu pytanie: czy ktoś nam to umożliwi? Stacjonujemy aktualnie w Rzeszowie, bywamy w małopolsce i na lubelszczyźnie.