Piotrusiek 04.01.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 WitamWyglada na to, że dobiegają końca moje poszukiwania działki. W zasadzie jest juz zaklepana, ale własciciel chciałby podpisac ze mną umowę wstępną oraz abym wpłacił zadatek. Chodzi o zabezpieczenie jego interesów, ponieważ spaecjalnie dla mnie bedzie dokonywany powtórny podział - działka 2000m bedzie podzielona na dwie o powierzcni 1000m, a to potrwa pewnie do wiosny. W zupełności rozumiem obawy, abym przypadkiem nie zrezygnował itpMożecie mi poradzić, co powinno znaleźć sie w takiej umowie? Z wtępnych poszukiwań w archiwum wynika, ze musi byc zapis o zadatku, a nie o zaliczce. Co jeszcze zapisać?PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 04.01.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Umowa przedwstępna sprzedaży nieruchomości zawarta dnia ________________________ w ________________________________ pomiędzy: 1. __________________________________________ zamieszkałym w __________________________ przy ul. ________________________ legitymującym się dowodem osobistym ______________________ zwanym w treści umowy Sprzedawcą a2. __________________________________________ zamieszkałym w __________________________ przy ul. ________________________ legitymującym się dowodem osobistym ______________ zwanym w treści umowy Kupującym. §1 Przedmiotem umowy jest nieruchomość położona w ________________ przy ul. __________________________________________, dla której prowadzona jest księga wieczysta nr______________________________. §2 Strony zobowiązują się do zawarcia właściwej umowy sprzedaży nieruchomości określonej w § l, w formie aktu notarialnego w terminie do dnia ________________________ za cenę ____________________________ (słownie: _________________________________________________________________________________________). §3 Kupujący wręcza Sprzedawcy zadatek na poczet sumy określonej w § 2 umowy w kwocie __________________________________________________ zł (słownie ______________________________________________________________________________). §4 W razie niewykonania umowy przez Kupującego, Sprzedawca może bez wyznaczenia dodatkowego terminu od umowy odstąpić i otrzymany zadatek od Kupującego zachować. §5 W sytuacji niewykonania umowy przez Sprzedawcę, zwróci on Kupującemu zadatek w podwójnej wysokości. §6 Sprzedawca oświadcza, że zbywana przez niego nieruchomość opisana w § l jest wolna od wszelkich obciążeń finansowych i praw osób trzecich. §7 Sprzedawca oświadcza, że Kupujący wpłacił kwotę określoną w § 3 umowy — tytułem zadatku i odbiór jej kwituje. §8 Kupujący oświadcza, że pozostałą kwotę określoną w § 2 po odliczeniu zadatku wpłaci Sprzedającemu w dniu zawarcia właściwej umowy. §9 Koszty umowy oraz koszty związane z przeniesieniem własności nieruchomości ponosi Kupujący. §10 W sprawach nieuregulowanych postanowieniami umowy mają zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego. §11 Wszelkie ewentualne spory między stronami podlegają rozstrzygnięciu przez Sąd Rejonowy. §12 Umowa została sporządzona w ____________jednobrzmiących egzemplarzach po __________ dla każdej ze stron. Sprzedawca Kupujący może to być przykład proponuję dostosować do swoich warunków. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 04.01.2005 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 05.01.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Ja zrobiłbym umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 05.01.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Ja zrobiłbym umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego. Popieram jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.01.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Ja zrobiłbym umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego. Zależy ile zbywca chce tego zadatku. Jeśli to jest jakas poważna suma, to może to i ma sens, ale jesli to tylko zadatek pro forma (kilka % wartości działki), to szkoda zachodu i pieniędzy na notariusza. Zwłaszcza, że ta notarialnie sporządzona umowa w sumie niewiele zmienia w porównaniu z taka zacytowaną wyżej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts