Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet drewniany - olejować czy lakierować

Recommended Posts

Też się długo zastanawialiśmy: olej czy lakier.

Wybraliśmy olej - dlatego go polecam.

Podłogę mamy dębowa 3 gat.

Zależało nam bardzo aby mieć ja jasną więc:

ługowanie i na to biały olej - tak BIAŁY OLEJ :)

Efekt - rewelacja. Podłoga wygląd na starą, jest bardzo rozjaśniona.

Co do trwałości powiem za rok, ale juz teraz widzę same zalety.

Koszt - tak z 3 razy taniej niż lakier.

Widać strukturę drewna - podłoga wygląda na natrualną, a nie taką jak z paneli.

Co do reperacji i renowacji - to nie jest żadne wyzwanie - banalnie proste. Gwarantuję, że kiedyś każdemu upadł lub upadnie młotek na podłogę i mając lakier jest to problem. Przy oleju naprawde 15 min i po problemie. Jeśli ktoś mówi, że o lakierowane podłogi nie trzeba dbać to... :)

Przy okazji zostały mi 2 opakowania 5l białego oleju FAXE - oryginalnie zamknięte (okazało się, że dąb pije mnie oleju stąd te pozostałości). Może ktoś potrzebuje - chętnie odsprzedam.

Pozdrawiam

Rysiek

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zastanawiam się już ok 6 miesięcy :D .

Teraz nadszedł już ten czas aby przestać kombinować, ale podjąć jakieś ostateczne decyzje.

Mam zamiar zaolejować swój parkiet dębowy olejem koloryzującym (przyciemniającym) TRIP-TRAP. Jest jednak jeden niewielki problem co zrobić ze schodami (dębowe) i drzwiami wewnętrznymi (dębowe). Może by je tak również zaolejować?

Słyszałem gdzieś że takie (a może podobne) oleje stosuje sie przy produkcji mebli drewnianych. Skoro można parkiety i meble to czemu nie schody i drzwi?

Dzięki temu miałbym wszystko w tym samym kolorze.

Robił ktoś kiedyś coś takiego?

A może to jakieś poronione dziwactwo?

U nas był właśnie ten sam problem - parkiet olejowany na biało i co ze schodami.

Zdecydowaliśmy się jednak oddciąć kolory - tzn. schody i balustrada zostały naturalne.

Czy można zrobić to wszystko olejem - tak - na 100% jest troche z tym roboty (nakładanie oleju jest bardziej pracochłonne niz lakieru).

Druga sprawa - uwaga na oleje koloryzujące (jasne bądź ciemne) - każde drewno inaczej je przyjmuje (parkieciarze mi mówili, ze gdzieś już robili ciemnym olejem TRIP TRAP i wyszedł ...ciemny, ale wpadający w zieleń). Bardzo ważne ( CHYBA NAJWAŻNIEJSZE) jest BARDZO, BARDZO dokładne wyszlifowanie podłoża (w przypadku drzwii balustrady tym trudniejsze). W miejscach, gdzie włókna drewna sa inaczej przecierane inaczej przyjmuje olej koloryzyjący - bardziej lub mniej chłonie. Efekt - przebarwienia i plamy!!! Na podłodze robionej na starą wygląda to super, ale jeśli ktoś chce mieć taką idealnie równą, wszędzie jednakowy oddcień to trzeba bardzo uważać. Parkieciarz, który nie olejowal wcześniej olejem koloryzującym, może się nieźle zdziwić co wychodzi w takich miejscach.

...ale do odważnych świat należy :)

Ja zaryzykowałem i mnie się podoba.

nnatasza, wyglada super! Ale to chyba egzotyk jakiś? I czy dawałaś na wierzch jakiś wosk, bo si tak fajnie błyszczy.

A co do mężów - mój akurat wziął młodego i poszli dać zdjęcia do wywołania, Dlatego moge przez chwilę pisać. :lol:

Przepraszam, że minęło więcej czasu niż zakładałam.... ci mężowie :wink:

Tak, to egzotyk, nazywa się bankgirai i tu coś na ten temat pisałam

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35919&highlight=bangkirai. Wcześniej sama nic nie wiedziałam o tym gatunku. Kupiłam go w Castoramie za 69zł/m2 i olejowałam olejem faxe. Połysk to chyba bardziej zasługa fesza aparatu - parkiet jest raczej matowy. Chociaż, jak pada na niego słońce to leciutko się błyszczy.

Wydaje mi się, że pielęgnacja Twojego parkietu będzie łatwiejsza, gdyż dąb jest jaśniejszy. Pozdrawiam Natasza

A więc to to jest to słynne bangki rai, nigdzie tego nie mogłam namierzyć.

Dąb jest jaśniejszy, ale ja właśnie chciałabym aby był ciemniejszy - mam taki w mieszkaniu, jest po przejściach, chyba nawet przez poprzednich właścicieli był myty wodą z proszkiem (bez lakieru). Jak go troche zdarliśmy i dalismy lakier, to zrobił się cudnie charakterny, taki jak twój ezotk - tylko jak to dąb bardziej z nutą ochty niż mahoniu.I dokładnie o coś takiego mi chodzi.

Tylko czy na nowym, dobrym dębie (jak pisałam chyba weźmiemy z Zadobrza) uda się osiągnąć taki podciemniony i pogłębiony kolor bez kolorowego lakieru?

Nnatasza, bawiliście się w olej sami czy robił to wam parkieciarz?

Robił to parkieciarz bez doświadczenia w olejowaniu i na mój gust podłoga jest za słabo zaolejowana (głównie przekonuje mnie ilość oleju, jaka pozostała). Dlatego zrobię je powtórnie wiosną sama z mężem, gdyż z tego co się dowiadywałam w firmach handlujących olejami - to żaden problem przy oleju naturalnym.

Ja znowu o oleju: naprawdę plamy są na nim nieustannie i kiepsko schodzą. A trudno biegać za psem i patrzeć gdzie mu kapnie z pyska. Zresztą był u mnie człowiek zainteresowany olejowaniem u siebie. Obejrzał i stwierdził że chyba rezygnuje.

Z drugiej strony -może u nas coś nie wyszło??

A z trzeciej -nie wiem jak sprawowałby się matowy lakier.

• 2 weeks później...

no naraszcie znalazłem właściwy wątek. nie mogę zony przekonać na olejowanie. widze takze troche wiary :) z okolic Poznania :) gdzie w Poznaniu można pogladać zaolejowane podłogi ? juz nie wspomnę że zobaczył bym to najchętniej u kogoś w domu na zywo w środku tygodnia z zaskoczenia :)

pozdrawiam

Ja tam będę okejować. Głównie dlatego, że jak się czyms przypadkowo ryśnie i dziurę w podłodze zrobi, to olejowane drewno czasem 'wstaje', i mozna szmatką z olejem przejechac i po klopocie.

Jak lakier się załamie, to czekaj do cyklinowania...

Pyrlandczycy, gdzie oleje kupujecie?

Pozdrawiam,

no naraszcie znalazłem właściwy wątek. nie mogę zony przekonać na olejowanie. widze takze troche wiary :) z okolic Poznania :) gdzie w Poznaniu można pogladać zaolejowane podłogi ? juz nie wspomnę że zobaczył bym to najchętniej u kogoś w domu na zywo w środku tygodnia z zaskoczenia :)

pozdrawiam

Polecam wybrać sie do DLH Drewno. Nie wiem czy masz już fachowca i położony parkiet, ale gość z ich polecenia był świetny.

• 3 weeks później...

Czemu nie, dołożę po raz kolejny swoje zdanie o oleju :evil:

Kilka dni temu zmieniliśmy konfigurację mebli w pokoju i co się okazało-

olej ZMYŁ się z podłogi całkowicie i miejsca pod meblami wyglądały zupełnie inaczej niż środek -ten był szary i plamiasty. Po 3 miesiącach :x :x :x .

Przejechałam własnoręcznie szmatą z olejem całą podłogę, ale po pierwsze to nie udało mi się pokryć jej równomiernie i są ciapy a miejsca które były pod meblami są jeszcze inne.

To może ktoś mnie oświeci jak się z tym obchodzić czyco?

:cry:

• 5 weeks później...