Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet drewniany - olejować czy lakierować

Recommended Posts

A i drugie pytanie, jak szybko można się wprowadzać po lakierowaniu lub olejowaniu

patrz na zalecenia producenta lakieru lub oleju kazdy lakier lub olej ma inny okres utwardzania

czytaj insttrukcje, zalezy od klasy chemicznej lakieru, czy wodny, czy bezwodny. Wodne sa ekologiczne, ale mechanicznie zawsze mniej wytrzymale na eksploatacje - patrz - te Twoje urwisy.

Do tego celu w Twojej sytuacji - tylko lakier i to blyszczacy, max polmat.

Mat zawsze sie bardziej brudzi i w skali mikro, z przesada, ma "rozszczelniona" powloke przez dodatki matujace (talki itp. miekkie materialy)

Olejowanie jest nieco bardziej ozdobne, drewno ma nieco bardziej naturalny wyglad.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja sie ze smutkiem przyznam, że chyba jednak nie wstąpię do klubu olejujących. Kiedy zamawialismy parkiet z Zadobrza, panowie dość skutecznie przekonali mnie, że to bilet w jedną stronę - to znaczy, że po olejowaniu raczej juz sie nie da przejść na lakier.

logo. dziala jako substancja oddzielajaca. Szalunki np. smaruje sie olejami, aby sie nie kleily. Analogia.

No dobrze, wybrałem jednak lakierowanie.

A nastepne pytanie, kiedy parkiet prezentuje sie najokazalej:

- mat

- półmat

- połysk

I jakie lakiery polcacie jako najtrwalsze?

Najtrwalszy lakier jaki mialem, a mam od 40 lat to - byl Chemolak. Na zywicach formaldehydowych. Nie do ruszenia. lepszy od amerykanskich, sciagalem za USD z Ameryki, bo tu nie bylo. Niestety ta klasa materialow nie dostanie dzis dopuszczen higienicznych (formaldehyd emisja). Uzytkowo szkoda, zdrowotnie, nie.

Mam teraz firmy Caparol, ze szwedzkiej fabryki, poradzil mi cykliniarz. Bardzo dobry material. Kladlem polmat na jesionie. Wyszlo rewelacja. Niemniej dzis dalbym polysk. Ma jeszcze trwalsza powloke. Patrz komentarz w innej info wyzej.

No dobrze, wybrałem jednak lakierowanie.

A nastepne pytanie, kiedy parkiet prezentuje sie najokazalej:

- mat

- półmat

- połysk

I jakie lakiery polcacie jako najtrwalsze?

Najtrwalszy lakier jaki mialem, a mam od 40 lat to - byl Chemolak. Na zywicach formaldehydowych. Nie do ruszenia. lepszy od amerykanskich, sciagalem za USD z Ameryki, bo tu nie bylo. Niestety ta klasa materialow nie dostanie dzis dopuszczen higienicznych (formaldehyd emisja). Uzytkowo szkoda, zdrowotnie, nie.

Mam teraz firmy Caparol, ze szwedzkiej fabryki, poradzil mi cykliniarz. Bardzo dobry material. Kladlem polmat na jesionie. Wyszlo rewelacja. Niemniej dzis dalbym polysk. Ma jeszcze trwalsza powloke. Patrz komentarz w innej info wyzej.

Parkiet z szasem ciemnieje niezależnie od tego czy lakierowany czy olejowany. Olejowany odrazu się robi ciemny po olejowany a potem z czasem jeszzce trochę. Ale to tylko górna warswa, po cyklinowaniu lakierowanego parkietu jest on jak nowy, niestety olejowany będzie ciemny - olej przenika w drewno. Mi się nie podoba parkiet olejowany, więc problem wyboru nie stoi.

Parkiet z szasem ciemnieje niezależnie od tego czy lakierowany czy olejowany. Olejowany odrazu się robi ciemny po olejowany a potem z czasem jeszzce trochę. Ale to tylko górna warswa, po cyklinowaniu lakierowanego parkietu jest on jak nowy, niestety olejowany będzie ciemny - olej przenika w drewno. Mi się nie podoba parkiet olejowany, więc problem wyboru nie stoi.

to prawda, wszystko zależy głównie od gatunku drewna jedne bardziej ciemnieja inne mniej. Jednak np. teak sie rozjaśnia.

• 1 month później...
Nareszcie trafilam na watek o podlogach! Juz myslalam,ze 100% zrobimy olej u nas, natomiast posty Polanki mnie przerazily troszke, bo jesli maja byc rozne odcienie i to bardzo widoczne to nie wiem czy ten olej jest taki super. Nie chce tez biegac ze szmatka w dloni codziennie , bo sa chyba ciekawsze rzeczy do robienia...Kto pomoze? :roll:

• 3 months później...

Czesc

Podnosze wątek wyboru miedzy lakierowaniem a olejowaniem

a co jakby połaczyc jedno i drugie

wczoraj na bartyckiej znlazlem olej (bialy), ktory nastepnie sie lakieruje lakierem specjalnym tej samej firmy

dosc drogie (okolo 700pln) za 50m parkietu ale efekt dla mnie rewelacyjny

czy ktos to stosowal

• 2 weeks później...
Ja znowu o oleju: naprawdę plamy są na nim nieustannie i kiepsko schodzą.

to znowu my.

Okazało się że dotychczasowe nasze problemy z zaolejowaną podłogą to nic :evil:

Wczoraj przypadkiem postawiłem na podłodze coś zardzewiałego i wilgotnego.

Efekt jest tragiczny - w miejscu kontaktu powstały czarne plamy.

Bardzo widoczne i bardzo wżarte.

:evil: :evil: :evil:

Grzegorz

• 1 month później...
  • 7 months później...

Jestem przed podjęciem decyzji olej czy lakier, widze ,że są różne opinie. Cykliniarz poleca olej z woskiem EUKOLA HS. Czy ma ktoś jekieś doświadczenia z tym preparatem?I jak z pielęgnacją podłogi olejowanej?

Pozdrawiam

:)

• 1 month później...
  • 8 months później...
  • 1 month później...
uzyjcie oleju twardego osmo i dopiero piszcie opinie na temet olejów do podłogi, to tak jak by ktos polakierówał podłoge kaponem i powiedział ze lakiery sa do bani,dlatego nalezy uzyc odpowiedniego srodka ,polecam olej osmo 2 warstwy którego nie trzeba ciagle wcierac nowych warstw ,nie znika jak inne.ale nie piszcie puzniej ze wszystkie oleja sa super, bo tak nie jest.

• 2 years później...

Ja już zdecydowałem.

Kupiłem próbkę oleju OSMO w kolorze dąb (25 zł - 125ml)

I zaolejowałem kilka klepek dębowych.

Po prostu rewelacja.

Dla porównania kupiłem też próbkę bejcy do parkietów firmy ZAR (ponoć najlepsza na rynku), też w kolorze orzecha i bez porównania.

Olej pięknie wchodzi w drewno, bejca już nie.

Do OSMO przekonałem się oglądając próbki w sklepie.

Na warstwę oleju z kolorem, kładzie się 2 warstwy twardego oleju bezbarwnego.

Efekt - piękny kolor drewna + plus warstwa powłoki zabezpieczającej, która wygląda jak matowy lakier.

Teraz szukam wykonawcę, który nie jedną podłogę dębową już zaolejował

Pozdr.