Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D61 Z ATRIUM

Recommended Posts

Gość kaiika1

Witam serdecznie,

Właśnie staje przed decyzją czy budować czy kupić mieszkanie w Warszawie. Będziemy mieć z mężem do dyspozycji ok 250 tys. lub trochę mniej. Chciałbym się poradzić drogich kolegoów i koleżanek czy taka kwota wystarczyłaby na zbudowanie domu o pow.użytkowej 140 m (konkretnie projekt D61 Muratora). Dodam że działkę już mamy. Będę wdzięczna za wszelkie informacje i rady

Pozdrawiam

Kaiika

Ja mam na calosc cos kolo 200 tys. a buduje parterowy 150m2 i jeszcze musialem kupic dzialke!!!!! Fakt ze na wszelki wypadek zostawilem sobie rezerwe w postaci mieszkania ktore moge sprzedac ale mam zamiar zmiescic sie w pierwotnej kwocie!!! Pamietaj, ze jak juz oszacujesz planowane wydatki dodaj conajmniej 20% na niespodziewane wydatki, Napewno sie zdarza!!!!

No, nie wiem, czy 250 k wystarczy? Ja mam stan surowy otwarty - budowany systemem gosp. który kosztował 130tys. Obliczyłem, że potrzebuje jeszcze ok. 200k do całkowitego wykończenia, ale po wejściu Vatu boję się że mogę potrzebować więcej kasy. Dodam, że wcale z żoną nie szalejemy co do jakości wykńczenia wnętrza - wręcz przeciwnie - liczymy i porównywujemy ceny wszystkich pozycji potrzebnych przy wykańczaniu.

• 8 months później...
  • 1 month później...

Kochani napiszcie jakie macie uwagi do tego projektu, bardzo mi na tym zależy, bo zamierzamy chyba jednak budować właśnie ten dom.

Czy wiecie coś na temat kosztorysów robionych do domków, czy to się jakoś ma do rzeczywistości?http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=167

Proszę o uwagi i opinie.

Gosi, domek jest sympatyczny, miły dla oka.

Ale pierwsza moja uwaga to położenie dwóch sypialni na przeciw salonu. Jeżeli to na dodatek mają być pokoje dla dzieci, to nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Wszyscy siedzący w salonie widzą wychodzące i wchodzące (np. na siusiu, w piżamie) osoby i odwrotnie: osobom w sypialniach mogą przeszkadzać odgłosy z salonu (telewizor, rozmowy...itp). Lepiej, jeżeli sypialnie położone są nieco bardziej dyskretnie. To taka wstępna uwaga, ale decyzja należy do Was. Pozdrawiam :D

Jagna dzieki za uwagę, chcemy postawić w tym własnie miejscu scianke i nie bedzie problemu. scianka bedzie po prostu dłuższa niż jest obecnie. zamiast garazu natomiast , bedzie duza kotłownia, a pralnia bedzie pralnią.

Oglądałam twoj domek. jestescie niesamowici! Gratuluje!

Jesli chodzi o nasz projekt, to zastanawiamy się ile kasy potrzebujemy, niby kosztorys jest na 250 tys.(stan surowy zamknięty). Jak było z waszym domkiem?

Tak, też pomyślałam o przedłużeniu ścianki. Powinno być dobrze. No proszę, to jeszcze ktoś rezygnuje z garażu :D Czy to znaczy, że będzie osobno stawiany? Dzięki za uwagi odnośnie naszego Podrzutka. Co do kosztorysu, to wiele Ci nie pomogę, bo po pierwsze dokonaliśmy wiele zmian w projekcie (rezygnacja z poddasza) a poza tym budujemy bardzo tanio dzięki mojemu mężowi, który wyszukuje świetne oferty, wykorzystuje stare znajomości i bardzo dużo robi sam. Nasz dom, pod klucz, w pierwszej wersji wyceniony jest w katalogu na ponad 400 tys. ( :o ) a my jak dotąd wydaliśmy coś około 50-ciu tys. Nie mamy pojęcia jaki będzie ostateczny koszt, bo wszystko robione jest "z marszu". Ma to plusy i minusy :-? Jeżeli korzystałaś z wyceny podanej przez katalog Muratora, to są to średnie ceny i na pewno można trochę taniej. Z drugiej strony wiele materiałów podrożało...Wiele też zależy od wkładu własnego, rabatów itp. Na pewno warto negocjować ceny gdzie się tylko da.